Vincent praat met Michelle over uit elkaar gaan

In 6 stappen inzicht in je financiën

Vooral in deze tijd wil je graag weten hoe je er financieel voor staat. Door inzicht te krijgen in wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgaat, kun je precies zien wat je onderaan de streep overhoudt en waar je eventueel op kunt besparen. Zodat je een bedrag opzij kunt zetten om bijvoorbeeld te sparen voor je buffer of voor dat huis. Of juist die lening kunt aflossen. Onderstaande zes stappen helpen jou om inzicht te krijgen in je financiën.

Stap 1. Je financiën bijhouden. Zoek een manier die bij je past

Zoek uit wat voor jou het beste werkt. Op welke manier wil jij je inkomsten en uitgaven bijhouden. Dit kan old school met pen en papier, maar ook digitaal in bijvoorbeeld een Excel of het Rabobank huishoudboekje. De Rabo App biedt ook steeds meer inzicht in je inkomsten en uitgaven. Je kunt zelfs betaalrekeningen van andere banken toevoegen voor een nog completer overzicht. Wat je sowieso nodig hebt is je laptop of smartphone. Log hierop in bij je bank voor je betaalgegevens en beginnen maar.

Stap 2. Schrijf al je inkomsten en uitgaven op. Echt ALLES

Je kunt twee dingen doen: vanaf nu alles bijhouden, of met terugwerkende kracht een overzicht maken. Het beste is om wel een paar maanden terug te kijken, want dit kan toch een iets ander beeld geven van je inkomsten en uitgaven. Maar hoe je het ook doet, zorg ervoor dat je alles opschrijft, zo gedetailleerd mogelijk. Schrik je van alle frappuccino’s bij Starbucks? De vele internetaankopen die je doet? Die vele boeken? Schrijf ze toch op. Don’t fool yourself. De Rabo App kan je hierbij helpen.

Stap 3. Maak categorieën

Maak onderscheid tussen vaste lasten en variabele uitgaven. Vaste lasten komen iedere maand terug. Denk aan je huur of hypotheek, energie, verzekeringen, abonnementen, je studieschuld-aflossing, maar ook je boodschappen. Variabele uitgaven zijn uitgaven die niet altijd iedere maand terugkomen. Deze kun je opdelen in verschillende deelcategorieën. Bijvoorbeeld: abonnementen, kleding en cadeaus. Zo zie je aan het eind van de maand precies waaraan je die maand het meeste hebt uitgegeven. De categorieën waar je geld naartoe gaat, kun je ook vinden in de Rabo App onder Inzicht.

Ontdek de functie 'Inzicht' in de Rabo App
icon Budgetteren

Inzicht in je geld

De Rabo App doet dit al voor een groot deel voor je. Met de functie 'Inzicht' worden je bij- en afschrijvingen automatisch voorzien van een categorie. Denk aan: boodschappen, vervoer, kleding en salaris. Je ziet in een overzicht dan precies waar je geld vandaan komt en waar het naartoe gaat.

Stap 4. Tel alles bij elkaar op en bereken wat je nodig hebt

Alles ingevuld? Tel het dan per categorie bij elkaar op. Wat heb je in totaal aan kleding uitgegeven? En wat aan abonnementen? Misschien is het even schrikken, maar zo krijg je wel een duidelijk inzicht. En weet je precies waar je pijnpunt zit. Die frappuccino’s bij Starbucks die je voor de coronacrisis kocht, zijn misschien maar 4 euro. Maar als je er drie per week haalt is dat per maand toch al gauw 48 euro.

Zorg er in elk geval voor dat je weet wat je aan buffer nodig hebt. Met een buffer kun je onverwachte grote uitgaven goed opvangen, zonder dat je hier je overige spaargeld voor aan hoeft te spreken. Weet je nog niet hoe hoog je buffer moet zijn? Bereken deze met de Nibud BufferBerekenaar.

Vul de Nibud BufferBerekenaar in

Stap 5. Tijd voor actie

Het is tijd om aan de slag te gaan. Als het goed is zie je nu heel duidelijk waarop je kunt besparen. Misschien kun je wel wat minder kleding kopen of minder vaak eten bestellen. Of niet drie keer per week een frappuccino halen, maar slechts één keer. Maar kijk verder dan alleen je variabele uitgaven. Met je vaste lasten kun je waarschijnlijk meer doen dan je denkt. Hoeveel abonnementen heb je? Kan je televisieabonnement misschien de deur uit als je toch alleen Netflix kijkt?

icon Budgetteren

Budget opstellen

Stel een budget in voor bepaalde categorieën. Bijvoorbeeld: deze maand mag ik 50 euro uitgeven aan kleding. Zo houd je de kosten veel beter in de hand. Als het op is, is het over. Zo houd je straks echt geld over voor je spaardoelen.

Stap 6. Maak het leuk

Rabobank heeft een onderzoek gedaan naar spaargedrag. En wat blijkt: als je sparen leuk vindt, spaar je gemakkelijker. Nou snappen we dat dit niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Maar toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om sparen leuker te vinden. Maak bijvoorbeeld spaarpotjes aan en geef deze de naam van het doel waarvoor je spaart. Hoe leuk is het om te zien dat je al 500 euro gespaard hebt voor je nieuwe auto of vakantie. Daarbij geef je het dan minder snel uit aan andere dingen. Of visualiseer het. Ga het letterlijk voor je zien. En hang het resultaat van je knutselwerk op in huis. Op een plek waar je het in ieder geval elke dag ziet.

Tip van Rabo: Wacht niet tot het eind van de maand wat je overhoudt om te sparen. Spaar automatisch een vast bedrag, zorg dat dit een ‘kostenpost’ wordt. Lees meer over automatisch sparen.