Ouders in de keuken

"We willen onze zoon de waarde van geld bijbrengen"

“Grappig, we zijn zelf eigenlijk nooit spaarders geweest. Toen we nog met z’n tweeën waren, gaven we ons geld liever uit aan leuke dingen. We leefden meer bij de dag”, aldus Erik, trotse vader van Arda. Hij kijkt liefdevol naar zijn zoon van 14 maanden. Toen bleek dat de kleine man op komst was, zijn Erik en Beril er eens goed voor gaan zitten. “Wat heb je nodig voor zo’n kleintje? Toch fijn dat je negen maanden de tijd hebt om je voor te bereiden."

Een spaarbedrag dat past bij je inkomen

We spreken de kersverse ouders aan de keukentafel van hun Amsterdamse woning. “Beril en ik hebben beiden een verschillende achtergrond. Mijn vrouw is opgegroeid in Turkije, waar het normaal is dat je ouders je studie betalen. Ik kom uit een oer-Hollands gezin en heb zelf de helft van mijn studie betaald”. Erik vond dat vroeger maar niks. Nu hij zelf ouder is, snapt hij de gedachte erachter wel. Het leert je dat je moet werken voor je geld. “Eén ding is zeker, we willen dat Arda gelukkig wordt. We zullen hem maximaal stimuleren om te ontdekken waar zijn kracht ligt.”

Ondanks de verschillen in hun opvoeding, zijn Beril en Erik heel stellig als het komt op financiën. “Dat moet gewoon in orde zijn. Toen mijn vrouw zwanger werd, ben ik online gaan onderzoeken hoeveel het kost als je kind het huis uit gaat, wat rijlessen kosten en wat studeren kost.” Daarnaast sprak Erik met zijn broers, die ook kinderen hebben. Dit hielp ze om tot een spaarbedrag te komen dat bij hun inkomen past, namelijk € 100 per maand. “We vinden het belangrijk om een bedrag te kiezen dat nu haalbaar is, maar ook in de toekomst. Voor het geval onze financiële situatie wijzigt, of als we ons gezin verder uitbreiden. We willen ieder kind hetzelfde kunnen bieden.”

“Wat heb je nou nodig voor zo'n kleintje? Ik wist het niet.”

Opa's en oma's sparen mee

Aan het begin van iedere maand wordt een deel van dit spaarbedrag automatisch overgeboekt op een beleggingsrekening, als investering voor Arda’s toekomst. Erik speelt graag op safe, dus het grootste deel sparen ze op een spaarrekening. Dit bedrag komt vrij zodra Arda 18 jaar is. “Bovendien sparen zijn opa’s en oma’s ook iedere maand € 20 op een aparte rekening. Fijn, zo spaar je automatisch een mooie toekomst bij elkaar.”

“Met € 20 per maand spaar je toch ruim € 4.000 na 18 jaar.”

Leven in een maatschappij van "nu kopen, later betalen"

Als Arda oud genoeg is, willen Beril en Erik hem de waarde van geld bijbrengen. Niets is vanzelfsprekend, vinden ze. “Ik zou het goed vinden als hij naast zijn studie een bijbaantje heeft om geld te verdienen. Zo kan hij zelf sparen. Dat heb ik ook altijd gedaan”. En zakgeld? Ook dat willen ze Arda gaan geven, omdat het een goede manier is om spaardoelen te bepalen. Zo leert Arda dat hij pas iets kan kopen als hij het geld bij elkaar heeft. Hoeveel zakgeld? “Dat vind ik dan weer lastig. Niet te veel, niet te weinig. Ik las laatst dat het handig is om het af te stemmen met zijn leeftijdgenootjes. Gelukkig hebben we nog even om dat te bepalen.”

“We leven vandaag de dag in een maatschappij waarin je alles kunt kopen onder het mom van ”nu kopen, later betalen”. Erik wil Arda bijbrengen dat dit niet verstandig is. Het levert veel stress op als je financiële problemen hebt. “Sinds Arda in ons leven is, ben ik gestructureerder geworden. Dat heb ik van mijn vader”. Zodra Beril zwanger werd, is Erik maandelijks een Excel gaan bijhouden met de inkomsten en uitgaven op een rij. “Dit geeft inzicht. We willen binnenkort ons huis verkopen. Handig als je dan weet hoe je ervoor staat.” Als Arda volwassen is, krijgt hij de kneepjes van de administratie geleerd.

Beril en Erik hopen dat Arda iemand wordt die graag zijn geld besteedt aan dingen samen dóen. Want onder aan de streep maakt dat het leven misschien wel het meest waardevol.

sparen voor je kind

Spaar jij al voor je kind(eren)?

Zorg dat je klaar bent voor de toekomst van je kinderen en start zo snel mogelijk met sparen. Open direct een Rabo RegenboogRekening die meegroeit met je kind en ontvang een mooi welkomstcadeau.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer