Moeder en kind lezen boek

"Als je iets wilt, dan moet je er zelf voor sparen."

“Dromen voor mijn jongens?” Die vat Wendela, moeder van Tim (13) en Julian (11) stellig samen. “Dat ze hun eigen weg vinden in het leven en gezond blijven. We vinden het belangrijk dat ze vooral hun eigen keuzes maken. We geven sturing, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen.”

Mooie beroepen met een pittige studie

We spreken Wendela aan haar eetkamertafel, waar ze samen met haar zoons een bordspel speelt. Volgend jaar gaat haar jongste zoon naar de middelbare school. “Het gaat zo hard allemaal, voor je het weet zijn ze de deur uit.”

Tim roept al jaren dat hij architect wil worden. En soms toch advocaat. Mooie beroepen, maar wel een pittige studie, aldus zijn moeder. Wendela en haar man proberen zich daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Vroeger, toen ze nog geen kinderen hadden, leek het hen soms makkelijker om te sparen. Maar sinds de geboorte van Tim spaart oma automatisch iedere maand € 25, op een kinderspaarrekening. Hetzelfde voor Julian. En dat helpt hen enorm. Het lijkt misschien een klein bedrag, maar toch sparen ze daarmee automatisch ieder jaar bijna ongemerkt € 300. “En dat geeft een goed gevoel, zo kunnen we hen toch wat meegeven als ze op kamers gaan.”

“Ik wil hen wat meegeven als ze op kamers gaan.”

De waarde van geld leren

Wendela geeft aan dat dit van huis uit mee te hebben gekregen. Haar ouders hadden vroeger een spaarbankboekje waarmee ze voor haar spaarden. Toen ze uit huis ging, kon ze daar dingen als een wasmachine en bankje van kopen. “Heel fijn om een startbedrag te hebben. Dat wil ik ook voor mijn jongens”. Tegelijkertijd komt ze uit een gezin waar de gedachte heerste: “je houdt je eigen broek op.” Als je geen geld hebt, kun je het ook niet uitgeven. Volgens dat principe leven Wendela en haar man Dennis al jaren. Zo gebruiken ze geen creditcard, omdat je daarmee geen overzicht hebt. Ze brengen dit ook bij aan Tim en Julian. Laatst liet een zijn telefoon vallen. “Tja, dan kun je een nieuwe voor ze kopen, maar uiteindelijk moeten ze ook leren dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun spullen”. Zo leren ze hen de waarde van geld. Tim en Julian hadden vroeger ieder een eigen spaarpot. Zakgeld of centjes tijdens verjaardagen gingen direct in de pot. Maar op een gegeven moment vonden ze overal en nergens geld in huis, niet handig. Toen hebben ze voor allebei een betaalrekening geopend, met pinpas die ze naar eigen inzicht mogen gebruiken. Ze merkten dat dit veel beter werkt want als het eenmaal op de rekening staat, is het toch een extra drempel om het uit te geven. We leren ze: “als je iets wilt, dan moet je er zelf voor sparen.” De oudste stelt zichzelf echte spaardoelen. De jongste weet ook wat dingen kosten, maar vind het nog lastig om het in het grote geheel te plaatsen. Hij kan goed sparen, maar laat zich ook vaak tussendoor nog verleiden tot een aankoop. Wat Wendela dan doet? Stimuleren tot nadenken: als het weg is, is het weg. Het is hun keuze. “En het mooie is: via de mobiel bankieren app zien wij precies waar ze het aan uitgegeven hebben. Dat is fijn, dan hou je er toch zicht op.”

“Met de mobiel bankieren app, zie ik precies wat ze uitgeven.”

Overzicht met de Rabo App

Het stel gaat heel bewust met geld om. De mobiele bankieren app vindt Wendela echt een uitkomst. Zo checkt ze dagelijks of ze nog goed in de balans zitten. “Mijn man lijkt er soms een sport van te maken”. Hij weet precies wat er nog binnenkomt en uitgaat, beheert de spaarpotjes en zorgt dat we aan het begin van de maand een vast bedrag overschrijven naar de spaarrekening. “Dat raad ik iedereen aan”. Al is het maar € 10, na een paar jaar zie je dat potje toch gestaag groeien. Sterker nog, als je aan het begin van de maand automatisch overschrijft, dan mis je het niet eens. Aan het einde van de maand sparen heeft geen zin, je maakt op wat je hebt. Een keer een extraatje? Ook dat zetten ze op zij. Zo weten ze precies wat ze overhouden voor leuke dingen met de jongens. “Dat geeft mij weer rust.”

Spaar jij al voor je kind(eren)?

Open een Rabo RegenboogRekening en kies samen een welkomstcadeau.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer