
Check hier of jij geld laat liggen
Ben jij tussen de 18 en 30 jaar? Grote kans dat jij geld laat liggen. Onderzoek laat namelijk zien dat veel jongeren niet weten dat ze recht hebben op zorgtoeslag, studiefinanciering of belastingteruggave. Stop met geld mislopen, check deze tips!
Je hebt er recht op
Zit jij wel eens krap? Een schrale troost misschien, maar je bent niet de enige. 1 op de 10 jongeren komt moeilijk rond. En een derde redt het elke maand maar net. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud dat is gehouden onder studenten en onder mbo’ers. Weinig inkomen, stijgende prijzen en hoge vaste kosten zorgen het vaakst voor een lege bankrekening aan het einde van de maand. Is er nog goed nieuws? Zeker: veel 18 tot 30-jarigen laten geld liggen waar ze gewoon recht op hebben. Jij misschien ook wel!
1. Met stip op één: zorgtoeslag
Heb jij zorgtoeslag aangevraagd? Bijna een kwart van de hbo-studenten en een derde van de mbo’ers doet dat namelijk niet. Zonde, want de kans is groot dat je daar gewoon recht op hebt. Vanaf je 18e kan je zorgtoeslag aanvragen. Het bedrag dat je elk jaar krijgt, loopt al snel op tot ruim 1000 euro. Lekker toch? Check meteen of je recht hebt op zorgtoeslag en vraag deze aan. Dit kan met terugwerkende kracht, tot september van het jaar ervoor.
2. Belastingteruggave
Zullen we het nog leuker voor je maken? Jongeren met een bijbaan krijgen vaak geld terug van de Belastingdienst. Toch deed in 2021 slechts de helft van de studenten met een bijbaan belastingaangifte. Van de mbo’ers was dat zelfs maar een derde. Dat is zonde! Denk je dat een belastingaangifte de moeite niet waard is? De helft van de jongeren kreeg geld terug en het gemiddelde bedrag was 346 euro. Dat is makkelijk verdiend.
3. Basisbeurs voor het mbo, hbo en universiteit
Studenten die een beroepsopleidende leerweg (bol) in het middelbaarberoepsonderwijs (mbo) volgen, hebben recht op een studiefinanciering. Voor studenten van het hoger onderwijs (hbo en universiteit) is sinds studiejaar 2023-2024 weer de basisbeurs ingevoerd. Dat extraatje is natuurlijk fijn als je aan het studeren bent. Maar veel studenten weten dit niet. En laten zij dus mogelijk veel geld liggen. Ben jij een student en krijg je nog geen studiefinanciering? Check dan hier waar je mogelijk recht op hebt.
4. Aanvullende studiebeurs
Als je studeert op het mbo, hbo of de universiteit heb je misschien recht op een aanvullende (extra) studiebeurs. Bijvoorbeeld als je ouders onder een bepaald bedrag verdienen. Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat een kwart van de ondervraagde studenten een aanvullende beurs krijgt. Van de studenten die geen aanvullende beurs krijgen, heeft 25 procent niet eens uitgezocht of ze er recht op hebben. Onder mbo-studenten is dat zelfs 38 procent. Benieuwd of je hier ook recht op hebt? Bereken het hier.
Start met sparen
Heb jij alles aangevraagd waar je recht op hebt? Goed bezig! Misschien lukt het je om naast je uitgaven geld over te houden om te sparen. Bekijk onze tips om het sparen makkelijker te maken.

18 jaar!
Je bent nu officieel volwassen. Een bijzondere leeftijd die veranderingen met zich meebrengt. Wat je moet weten hebben we voor je op een rij gezet.
Ook interessant voor jou:
Rabo StudentenPakket
Als student is het leven al duur genoeg, daarom bieden we het Rabo StudentenPakket gratis aan tot je 25e verjaardag. Heb jij al een Rabo JongerenRekening? Dan krijg je het Rabo StudentenPakket automatisch op je 18de verjaardag.
18 jaar: regel je verzekeringen
Officieel volwassen! Dat betekent meer vrijheid maar ook meer verantwoordelijkheid. Vanaf je 18e ben je niet altijd meer automatisch meeverzekerd met je ouders. Wij leggen je precies uit welke verzekeringen je nodig hebt.
Beginnen met beleggen
Beginnen met beleggen is voor veel mensen een flinke stap. Maar wij leggen je uit hoe beleggen voor beginners werkt. Ontdek wat beleggen op kan leveren voor jou.