Onderzoek: digitaal zakgeld wordt steeds populairder

Dat ouders financiële opvoeding belangrijk vinden blijkt nog steeds. Praten met je kinderen over geld en de risico's is door digitalisering belangrijker dan ooit. De meeste ouders begeleiden hun kinderen in het omgaan met geld en beschermen hun kinderen wel voor verkeerde financiële keuzes. Ze leren hen omgaan met een betaalpas, gaan samen iets voor het eerst kopen en willen graag dat ze ervaren om te gaan met een beperkt budget. Zakgeld is voor ouders een manier om kinderen te laten ervaren met geld uitgeven, zelfstandig beslissingen te nemen en fouten te maken. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Rabobank (2023) blijkt dat in 5 jaar tijd het percentage dat kinderen hun zakgeld digitaal krijgen, fors gestegen is. Lees hieronder meer over het onderzoek en onze tips.

Meer jongere kinderen krijgen hun zakgeld digitaal

Digitalisering is een feit en daarmee ook het digitale geldverkeer. Ten opzichte van 5 jaar geleden zien we een verschuiving in de manier waarop 8- en 9- jarigen hun zakgeld ontvangen. In 2018 kreeg nog 77 procent van hen het zakgeld contant, nu is dat nog 49 procent. De rest krijgt het óf helemaal digitaal (28 procent tegenover 15 procent in 2018) of deels digitaal en deels contant (22 procent tegenover 8 procent in 2018).

Bekijk hieronder de verdeling, in het jaar 2023, tussen contant en digitaal zakgeld in de verschillende leeftijden.

Bron: Nibud Kinderonderzoek, 2023

Ouders geven aan dat het makkelijker is om zakgeld op een vast moment te geven als ze het overmaken. Ook gaan ze over op digitaal zakgeld als ze in hun omgeving merken dat anderen dat ook doen. Alleen de jongste kinderen krijgen nog overwegend contant zakgeld. Belangrijkste reden hiervoor is de tastbaarheid van het contante geld.

Veilig laten omgaan met geld

Het hebben van een betaalrekening en een betaalpas betekent ook dat kinderen daar bewust mee moeten leren omgaan. In vergelijking met 2018 hebben ouders er nu minder vertrouwen in dat hun kind veilig met de betaalpas en de pincode omgaat. Van de ouders wist 5 jaar geleden 72 procent nog zeker dat hun kinderen (tot 12 jaar) niemand lieten meekijken als ze hun pincode intoetsten. Nu ligt dat percentage een stuk lager: 57 procent.

De meeste ouders weten wat phishing en skimmen is en hebben gehoord van geldezels. Toch praat een ruime meerderheid van hen hier niet met hun kind over. Het Nibud adviseert ouders dit wel te doen. De technologische ontwikkelingen in online criminaliteit gaan immers razendsnel. Maar hoe pak je dit aan?

Kinderen krijgen meer zakgeld dan 5 jaar geleden

In 2023 geeft 93 procent van de ouders regelmatig zakgeld. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd is dat 92 procent, een toename van 6 procent. De hoogte van het zakgeld is voor het eerst in jaren toegenomen. Zo krijgt een 7-jarige nu tussen de € 1,40 en de € 2,30. Dat bedrag lag in 2018 tussen de € 1 en € 2. Voor 11-jarigen is de stijging nog hoger: zij kregen in 2018 tussen de € 2 en € 2,30 aan zakgeld en nu een bedrag tussen de € 2,30 en € 3,50.

Geldervaring shoot jonge klanten 6-9 jaar

De betaalrekening voor geldervaringen

Met de gratis Rabo JongerenRekening ervaart je kind om zelf om te gaan met geld, terwijl jij meekijkt in de Rabo App.

Nu € 7,50 zakgeld cadeau

Handig om te weten

Ouders hebben uiteenlopende vragen als het gaat om financiële opvoeding, bijvoorbeeld hoe je je kind leert sparen of een betaalpas gebruiken. Of hoe je je kind veilig laat omgaan met geld. Herkenbaar? Lees onze 3 tips die jou hierbij kunnen helpen.

phone

Hulp nodig?