Waarom passief inkomen?

Niks mis met hard werken. Ik ben niet lui en ik vind mijn werk geweldig. Maar stel je voor: dat hoeveel je verdient niet meer gelinkt is aan hoeveel je werkt. Bij mij is het bijna altijd: uurtje, factuurtje. Doe ik niks, verdien ik niks. En daar wordt niks doen (hoera voor niks doen, trouwens) best beladen van. Lig ik lekker op het strand te chillen, denk ik: ik zou eigenlijk wat moeten doen, want zo verdien ik geen geld. En ja, de rekeningen moeten wel betaald worden. Hoe lekker zou het fijn om op datzelfde strand te liggen, wetende dat thuis het verdienen gewoon doorgaat. Niet alleen nu, maar ook voor alle werkende jaren die ik nog voor me heb. Bijvoorbeeld om te gebruiken voor mijn pensioen. Mijn pensioenleeftijd is 70 jaar en 9 maanden (Woppa!) Misschien kan ik, als ik nu begin met het regelen van wat passief inkomen, daar ook nog iets aan doen. Want extra inkomen is voor mij altijd spaargeld. Geen spend-geld.

Jaren geleden las ik het boek de 4-urige werkweek van Timothy Ferris. Hij beschrijft op zijn eigen unieke, vette Amerikaanse wijze hoe hij kan rondkomen van 4 uur werken per week. Lekker met een boekje onder een palmboom de dag doorkomen. Niets moet. Je kent het beeld vast wel. Timothy verdiende zijn geld met online verkopen. Er werd gewoon lekker door besteld terwijl hij aan het relaxen was. De verwerking van de bestellingen was volledig geautomatiseerd. Dichter bij huis vond ik ook een succesverhaal. Namelijk dat van Michel Penterman. Hij begon in 2009 met het filmen van gitaarlessen. Camera op de hoek van de bank en een beetje tokkelen. Dat idee werd zo’n succes dat hij er in goede maanden van kan leven. Hij verkoopt nu online cursussen. Die zet hij één keer in elkaar en kan hij oneindig verkopen. Slim! Slim! Slim! Nu snap ik dat dat niet voor iedereen weg is gelegd. Daar moet je behalve een goede camera, op zijn minst een flinke portie ondernemersgeest voor hebben en wat verkooptalent. Heb je dat? Wat houdt je dan nog tegen? Laat zien hoe je taarten bakt. Of hoe je je hond trucjes leert. Iedereen excelleert wel ergens in. Vraag je af: wat is jouw Unique Selling Point, om er maar eens een dode marketingterm tegenaan te gooien. En deel dat met de wereld.

Man denk over automatisch sparen

Leuker sparen

Met een Spaarpotje spaar je makkelijker en leuker voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Maak voor elk spaardoel een Spaarpotje aan en start direct.

Spaarpotje aanmaken

Vind jouw manier

Misschien denk je nu: not my cup of tea. Dan zijn er nog genoeg andere manieren om passief inkomen te vergaren, ontdekte ik. Populair is natuurlijk vastgoed. Om daarmee aan de slag te kunnen, zul je meestal een flinke slok eigen geld moeten hebben of een rijke en vooral overleden suikeroom of -tante. Meestal, zeg ik. Want het kan ook op je pad komen zonder al die moeite. Toen mijn man en ik een paar jaar op Curaçao woonden, hadden we een huis met ernaast een klein appartementje. Nou ja, laten we het een studio noemen. Het was ooit bedoeld geweest voor de verzorgster van de oud-bewoonster. Een slaapkamertje, keukentje en douche. Niks mis mee. We maakten het gezellig, budgetstijl. Gordijntjes, wat tweedehands meubeltjes en het zag er superleuk uit. Foto’s gemaakt en op Airbnb gezet. Het liep storm. De ene na de andere vakantieganger trok erin. Het was voor ons een kleine moeite om het te verhuren (een paar emailtjes over en weer) En na iedere gast er even met wat schoonmaakmiddelen doorheen. Dit werkt in Nederland natuurlijk net zo goed. Slaapkamer over? Lege garage? Verhuur de boel. Let wel even op de regels, zowel die van Airbnb, van de gemeente waar je woont en van de Belastingdienst. En dan zijn er nog veel andere manieren om geld te verdienen zonder al teveel inspanning:

Zeven manieren

Je kunt het geld dat je hiermee verdient natuurlijk uitgeven. Niks mis met een beetje spenden, maar het fijne van dit soort extra inkomen is dat je het niet perse nodig hebt. Het is extra. Je kunt het sparen zonder dat je het mist. Als je bij je bank instelt dat je automatisch spaart, heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Gebruik het extra inkomen om de studie van je kinderen te betalen. Zet het apart om je eigen studieschuld af te lossen. Stop het in het gapende gat dat je hypotheek is. Of gebruik het voor je pensioen, misschien kun je dan iets eerder stoppen.