Een stel staat op een brug en kijkt in de verte

Wanneer ben jij financieel gezond?

Nederland is in beweging. Uit onderzoek (2022) van Deloitte blijkt dat slechts 21% van de huishoudens financieel gezond is, daar waar het in 2021 nog 27% was. Een financieel gezond leven is belangrijk voor iedereen. Nú en in de toekomst. Goed om eens stil te staan bij jouw eigen financiële situatie. Maar allereerst: wat is een financieel gezond leven? En waarom is dat belangrijk voor jou? Wij vertellen je er alles over. En geven jou handvatten om een stap te zetten naar een financieel gezonder leven.

Wat is een financieel gezond leven?

Je bent financieel gezond wanneer jij je in een situatie bevindt waarin je vanuit inzicht en comfort kunt voldoen aan alle financiële verplichtingen en behoeften. Nú en later.

Wist je dat...

28% van de Nederlandse huishoudens zich zorgen maakt over geld? – Bron: RaboResearch

Waarom is een financieel gezond leven belangrijk?

Een financieel gezond(er) leven is belangrijk voor iedereen. Iedereen heeft dromen, doelen en verplichtingen, voor de korte én de langere termijn. Je hebt geld nodig om bijvoorbeeld een huis te kopen, voldoende buffer op te bouwen voor onverwachte kosten, of om überhaupt de maand rond te komen. Werken aan je financiële gezondheid is werken aan nú, maar ook aan je toekomst. Het geeft je rust, maakt je onafhankelijker en biedt mogelijkheden om je financiële doelen te bereiken.

Voordelen van een financieel gezonder leven

vergrootglas

Het geef je rust

42% van de huishoudens houdt bij wat zij per maand vrij te besteden hebben. Weet jij wat er iedere maand binnenkomt en uitgaat? Begin met overzicht creëren, dat geeft je rust. Bron: Nibud.

Het maakt je onafhankelijk

40% van de huishoudens kan niet makkelijk een uitgave doen die gelijk is aan het maandinkomen. Het hebben van een financiële buffer maakt je onafhankelijker. Bron: Deloitte.

Illustratie woning verzekeren

Het wordt steeds belangrijker

Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij afgelopen twaalf maanden minder geld overhielden (sept 2022). Des te belangrijk om zelfredzamer te worden. Bron: RaboResearch.

vrouw kijkt op haar telefoon in de woonkamer

Check je financiële gezondheid

Vraag jij je wel eens af hoe financieel gezond je eigenlijk bent? En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren? Met de Financiële GezondheidsCheck weet je het in 5 minuten.

    Anoniem ingevuld in 5 minuten Geen financiële overzichten nodig Je score en tips zijn direct beschikbaar

Ga zelf aan de slag

Wil jij een stap zetten naar een financieel gezonder leven? Wij geven je handige tips en tools om mee aan de slag te gaan.

phone

Hulp nodig?