Man bekijkt Energie Inzicht

Veelgestelde vragen over Energie Inzicht

Hieronder vind je de veel gestelde vragen rondom Energie Inzicht. Wat is het, hoe werkt het, welke inzichten krijg je? De antwoorden hierop vind je hieronder.

Algemene informatie Energie Inzicht

Wat is Energie Inzicht?

Met Energie Inzicht kun je eenvoudig een indruk krijgen van jouw energieverbruik op basis van jouw slimme meter. Het laat zien hoe energiezuinig jij al bezig bent en het laat je zien waar je grote energieslurpers zitten, zodat je meteen ziet waar je de grootste impact kunt maken met energie besparen. En natuurlijk krijg je meteen tips om direct te kunnen beginnen met besparen.

Voor wie is Energie Inzicht zichtbaar?

Op dit moment is Energie Inzicht nog in pilot. Dat betekent dat het nog niet voor iedereen beschikbaar is. Wil je graag deelnemen aan de pilot? Stuur ons dan een mail (energieinzicht@rabobank.nl) dan voegen we je toe aan de selecte pilotgroep.

Waar in de Rabo App vind ik Energie Inzicht?

Je vindt Energie Inzicht in de app in je hypotheek dossier en in het Inzicht menu.

Op dit moment is Energie Inzicht nog in pilot. Dat betekent dat het nog niet voor iedereen beschikbaar en zichtbaar is. Wil je graag deelnemen aan de pilot? Stuur ons dan een mail (energieinzicht@rabobank.nl) dan voegen we je toe aan de selecte pilotgroep.

Wat heb ik eraan?

Er zijn allerlei manieren om energie te besparen. Minder lang douchen, de thermostaat naar beneden, ledlampen. Om er maar een paar te noemen. Maar waar moet je beginnen? Klein beginnen kan al een enorm verschil maken.

Dagelijks verversen we Energie Inzicht en kun jij in de Rabo App zien hoeveel je uitgeeft aan energie. Door het te tonen in verbruikscategorieën zie je niet alleen hoeveel je verbruikt, maar ook waaraan.

Energie Inzicht geeft jou de touwtjes in handen om energie te besparen, je woning te verduurzamen en een financieel gezonder leven.

Doen energiebedrijven dit niet ook al?

Sommige energiebedrijven bieden je dit inzicht ook aan via hun app. Het Energie Inzicht dat Rabobank je biedt is onafhankelijk van je energieleverancier. Als je besluit om over te stappen naar een andere energieleverancier blijf je dit inzicht ontvangen.

We laten je niet alleen zien hoeveel energie je elke dag verbruikt, maar ook waaraan je het verbruikt!

Bovendien werkt het automatisch met elke slimme meter in Nederland: je hebt geen slimme thermostaat nodig en je hoeft geen extra apparaten aan te schaffen om op je meter aan te sluiten.

Het gebruik van Energie Inzicht

Hoe werkt het en hoe gebruik ik het?

Energie Inzicht gebruikt als je hiervoor toestemming hebt gegeven de slimme meter die geïnstalleerd is in je woning.

Elke dag halen we de meterstanden op via het netwerk van de netbeheerders, Energie Data Services Nederland (EDSN). We werken hiervoor samen met een partner, NET2GRID dat over toegang beschikt tot dit netwerk. Dit werkt voor elke energieleverancier. Na het ophalen van de meterstanden maken we een inschatting van jouw verbruik per categorie en dit tonen we dagelijks in de Rabo App.

Het inschatten van de categorie doen we met de extra informatie die je ons bij je aanmelding geeft over je woning en je huishouden. We gebruiken een slim model dat helpt bij het vertalen van dagelijkse meterstanden naar energieverbruik per categorie.

Dit model is gemaakt door NET2GRID en is gemaakt op real-time energieverbruiksdata, die ze slim combineren met gegevens over huishoudens. Een koelkast of wasdroger heeft bijvoorbeeld een herkenbaar verbruikspatroon en het aanzetten van de oven laat een piekje zien vlak voor etenstijd. Gecombineerd met kennis over een huishouden kan NET2GRID die patronen vertalen naar categorieën.

Dat model kan NET2GRID gebruiken om jouw dagelijkse meterstanden gecombineerd met informatie over je huishouden en woning te vertalen naar categorieën. Dat werkt niet zo nauwkeurig als met real-time gebruiksdata. Sommige pieken zullen we mogelijk verkeerd interpreteren. Maar hierdoor krijg je wel inzicht zonder de investering in een slimme thermostaat of apparaatje dat je aan je slimme meter moet koppelen dus dat is wel zo gemakkelijk!

Wil je graag een nauwkeuriger inzicht gebaseerd op real-time data? In dat geval heb je een energieverbruiksmeter of ook wel genoemd energieverbruiksmanager nodig. Die kun je in allerlei soorten en merken kopen en die geven een gedetailleerder inzicht in je verbruik per apparaat. Meer info hierover vind je bij Milieu Centraal.

Hoe wordt mijn verbruik omgezet naar bedragen?

Rabobank ontvangt de meterstanden voor elektriciteit in kilowattuur (kWh) en voor gas in kubieke meter (m3). Voor de inzichten vertalen we deze waardes naar bedragen.

Rabobank weet niet welk energietarief jij betaalt en of je groene of grijze stroom afneemt van je energieleverancier. Dat zijn afspraken tussen jou en je energieleverancier. Voor ons inzicht gebruiken we tijdens deze pilot het gemiddelde markttarief zoals het CBS dat hanteert (januari 2021).

Het tarief van een kWh stroom is gemiddeld 22 cent.

Het tarief van een m3 gas is gemiddeld 79 cent.

De tarieven kunnen afwijken van jouw energietarief. Als gevolg daarvan kunnen de bedragen per categorie en de maandtotalen afwijken ten opzichte van je voorschot. De energieprijzen zijn gebaseerd op het gemiddelde van de tarieven voor variabele contracten die je meteen kan opzeggen en vaste contracten met 1 of meer jaren looptijd. Veel mensen hebben een vast contract, met gemiddeld iets lagere prijzen.

Bron: CBS

Waarom tonen jullie de CO2 uitstoot?

Met het verbruik van energie stoot je koolstofdioxide uit. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. In een gemiddeld Nederlands gezin wordt ongeveer 20% van de CO2-uitstoot veroorzaakt door energieverbruik in huis. Dat is een aanzienlijk deel van de CO2 footprint.

We willen dit graag inzichtelijk voor je maken. Hiermee kan je niet alleen besparen op je uitgaven maar ook zie je waarmee je de grootste besparing kunt behalen voor het klimaat.

Voor de CO2-uitstoot gaan we uit van grijze stroom en aardgas:

• 0,556 kg CO2 per kWh elektriciteit.

• 1,884 kg CO2 per m3 gas.

De werkelijke CO2 uitstoot kan afwijken. Voor de pilot houden we er geen rekening mee als je groene stroom afneemt. In de toekomst zullen we dit zeker gaan aanpassen.

Neem je groene stroom af van je energieleverancier, kijk dan goed op het stroometiket. Hierop staat de herkomst en de bron van de geleverde groene stroom (de zogenaamde Garantie van Oorsprong (GVO). Het is gangbaar om aan uit het buitenland geïmporteerde GVO’s van groene stroom de CO2-emissiefactor van grijze stroom toe te kennen, omdat deze import van GVO’s geen bijdrage levert aan de vergroening van de elektriciteitsproductie in Nederland. Alleen bij Nederlandse groene stroom of bij stroom die je zelf opwekt reken je met een uitstoot van 0 kg per kWh.

Bij het maken van zonnepanelen en windmolens en bij het plaatsen ervan wordt ook CO2 uitgestoten. Als je dat meetelt dan heb je ook bij groene stroom een CO2 uitstoot. Deze uitstoot is echter veel lager dan de uitstoot van grijze stroom en alleen vast te stellen als je de groene stroombron weet.

Bron: CO2 Emissiefactoren

Hoe kan ik de categorie van mijn verbruik aanpassen?

Dat kan helaas niet. Voor de vertaling van je verbruik hebben we alleen de beschikking over je dagelijkse meterstanden. We kunnen niet de werkelijk ‘real-time’ stroomverbruik zien. Hierdoor kan het voorkomen dat de categorie vertaling niet klopt.

Wil je graag een nauwkeuriger inzicht gebaseerd op real-time data? In dat geval heb je een energieverbruiksmeter of ook wel genoemd energieverbruiksmanager nodig. Die kun je in allerlei soorten en merken kopen en die geven een gedetailleerder inzicht in je verbruik per apparaat. Meer info hierover vind je bij Milieu Centraal.

Ik wil een gedetailleerder inzicht ontvangen. Wat kan ik doen?

In dat geval heb je een energieverbruiksmeter of ook wel genoemd energieverbruiksmanager nodig. Die kun je in allerlei soorten en merken kopen en die geven een gedetailleerder inzicht in je verbruik per apparaat. Meer info hierover vind je bij Milieu Centraal.

Tot hoever kan ik terugkijken?

Je kunt de data zien vanaf het moment dat je het bent gaan gebruiken. Helaas is het niet mogelijk om verder terug te kijken.

Wat kost het?

Je betaalt geen extra kosten om deze functionaliteit te gebruiken.

Partners en privacy

Wie is Net2Grid en wat doen zij?

Rabobank maakt voor de dienst Energie Inzicht gebruik van een leverancier: NET2GRID.

NET2GRID beschikt over toegang tot het netwerk van de netbeheerders en levert de technologie om de meterstanden te vertalen naar gecategoriseerde energie inzichten. Zij doen dit al voor meerdere partijen in verschillende Europese landen.

Daarnaast leveren zij ook ‘real-time’ verbruiksmeters.

Meer over NET2GRID en hun technologie
Waar geef je toestemming voor?

Voor Energie Inzicht werken we samen NET2GRID. Zij beschikken over toegang tot het netwerk van de netbeheerders.

Wij delen jouw woonadres en de antwoorden die je op de vragen hebt gegeven met NET2GRID. Met deze gegevens halen zij de meterstanden van de meter op jouw woonadres op en vertalen deze meterstanden naar verbruikscategorieën. De inschatting van jouw verbruik per categorie geeft NET2GRID aan ons door. Deze informatie tonen wij dagelijks in de Rabobank App.

Energie Inzicht werkt met iedere energieleverancier, maar je hebt wel een slimme meter nodig. Als je toestemming geeft controleren we of de meter op jouw woonadres geschikt is en dat laten we aan je weten.

Naast je woonadres gebruikt Rabobank het e-mailadres dat bij ons bekend is. We gebruiken het om je relevante informatie toe te sturen over het gebruik van Energie Inzicht. Je kunt je e-mailadres aanpassen via de Rabo App.

Rabobank en NET2GRID gebruiken jouw gegevens nergens anders voor. NET2GRID krijgt van ons geen andere persoonsgegevens zoals je naam of je e-mailadres. Rabobank en NET2GRID bewaren jouw data niet langer dan noodzakelijk voor Energie Inzicht.

Kan ik mijn toestemming intrekken en Energie Inzicht uitzetten?

Wil je deze dienst niet meer? Dan kun je het tijdens de pilot eenvoudig weer intrekken door een e-mail te sturen naar energieinzicht@rabobank.nl. Als je je toestemming intrekt, of als Rabobank stopt met de dienst Energie Inzicht na deze pilot, worden alle meterstanden en inzichten verwijderd. Energie Inzicht verdwijnt dan uit je app. Je kunt de inzichten dan niet meer opvragen.

Hoe zit het met mijn privacy?

Wij delen jouw woonadres en de antwoorden die je op de vragen hebt gegeven met NET2GRID. Met deze gegevens halen zij de meterstanden van de meter op jouw woonadres op en vertalen deze meterstanden naar verbruikscategorieën. De inschatting van jouw verbruik per categorie geeft NET2GRID aan ons door en wij tonen deze dagelijks in de Rabo App.

Rabobank en NET2GRID gebruiken jouw gegevens alleen voor het bieden van Energie Inzicht. NET2GRID krijgt van ons geen andere persoonsgegevens zoals je naam of je e-mailadres.

Rabobank en NET2GRID bewaren jouw data niet langer dan noodzakelijk voor Energie Inzicht.

Wil je meer weten over hoe wij omgaan met je persoonsgegevens en welke rechten je hebt?

Lees hier onze Privacy Statement
Wat gebeurt er met mijn data?

Wij delen jouw woonadres en de antwoorden die je op de vragen over je huishouden hebt gegeven met NET2GRID. Met deze gegevens halen zij de meterstanden van de meter op jouw woonadres op en vertalen deze meterstanden naar verbruikscategorieën.

Daarvoor slaat NET2GRID de verbruiksgegevens op. Dat doen zij gepseudonimiseerd, dat betekent dat de data niet meer te herleiden is naar jou of jouw woonadres.

De inschatting van jouw verbruik per categorie geeft NET2GRID aan ons door en wij tonen deze dagelijks in de Rabo App.

Rabobank en NET2GRID gebruiken jouw gegevens nergens anders voor. NET2GRID krijgt van ons geen andere persoonsgegevens zoals je naam of je e-mailadres. Rabobank en NET2GRID bewaren jouw data niet langer dan noodzakelijk voor Energie Inzicht.

Bij intrekken van je toestemming verwijderen NET2GRID en Rabobank jouw verbruiksdata uiterlijk binnen 30 dagen.

Dan verdwijnt het Energie Inzicht weer uit je app. Als je je daarna weer opnieuw aanmeldt, zie je de oude gegevens ook niet meer.