Man en vrouw sjouwen spullen naar nieuwe woning

Huis kopen zonder overdrachtsbelasting

Goed nieuws voor jonge huizenkopers. Sinds 1 januari betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een woning koopt. Hierdoor hoef je minder eigen geld in te leggen. Lees hier meer over de voorwaarden of bereken direct je hypotheek.

Bereken je hypotheek

Wat is overdrachtsbelasting?

Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs, zoals kosten voor de notaris, taxatie en overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je in Nederland betaalt bij de overdracht van de woning. Je betaalt deze belasting alleen bij een bestaande woning.

Lees meer over de bijkomende kosten

Wijziging tarief overdrachtsbelasting

In 2020 was de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopwaarde van een bestaande woning. Vanaf 1 januari 2021 gelden er drie mogelijke tarieven: 8%, 2% en 0%.

Infographic overdrachtsbelasting

Als je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je nu al geen overdrachtsbelasting. In plaats daarvan betaal je een omzetbelasting die vaak verwerkt is in de koopprijs.

Verhoogd tarief

Als het de aankoop betreft anders dan een woning als hoofdverblijf, geldt een verhoging van het tarief voor de overdrachtsbelasting naar 8%. Bijvoorbeeld de koop van een bedrijfspand, losse garagebox of een pand voor verhuur. Het verhoogde tarief geldt ook bij aanschaf van een tweede (te verhuren) woning.

Voor wie is de vrijstelling?

De eenmalige vrijstelling heet startersvrijstelling, maar is niet alleen voor starters op de woningmarkt. Om in aanmerking te komen geldt een aantal voorwaarden:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar en koopt een bestaande woning.
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar, hebt nu al een koophuis en koopt een andere bestaande woning.
  • Het koophuis is je hoofdverblijf. Je gaat er zelf wonen.
  • Je hebt de vrijstelling niet eerder benut.
  • Koop je een woning met een partner, dan wordt per persoon beoordeeld of voldaan wordt aan de leeftijdseis. Het kan dus zijn dat jij geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, maar je partner 2% over het gedeelte waarvan je partner eigenaar wordt. 

Vanaf 1 april 2021 geldt een extra voorwaarde. De aankoopwaarde van de woning mag niet hoger zijn dan € 400.000.

Je eerste huis kopen?

Je eerste huis kopen kan een uitdaging zijn als je een tijdelijk contract of een studieschuld hebt. Omdat elke situatie anders is, denken we graag met je mee. Daarom bieden we het gratis en vrijblijvende Eerste-huis-gesprek aan. Zo weet je binnen 30 minuten wat financieel haalbaar is.

Vraag Eerste-huis-gesprek aan

Meer informatie over het kopen van je eerste huis

Overdrachtsbelasting