Jongen zeemt raam van nieuwe koopwoning.

Kosten koper

Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Je krijgt te maken met de kosten koper (ook wel afgekort als k.k.), maar wat is kosten koper? Hoe betaal je de kosten koper? Hieronder lees je meer over met welke kosten je rekening moet houden als je een huis koopt.

Wat is kosten koper?

Kosten koper (k.k) zijn de kosten die je betaalt om eigenaar van een woning te worden. Officieel is dit de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Vaak worden alle bijkomende kosten ook als kosten koper benoemd. Je hebt vaste kosten die voor bijna iedere situatie gelden en aanvullende kosten die niet altijd van toepassing zijn. Gemiddeld betaal je vier á zes procent van de woningwaarde aan kosten koper.

Kosten koper berekenen

De hoogte van de kosten koper hangt af van de hoogte van de aankoop- en financieringskosten. Met onze handige rekentool krijg je snel een indicatie van de maximale hypotheek en de bijbehorende kosten koper.

Hoeveel is kosten koper?

Aan de hand van een rekenvoorbeeld kun je zien hoe de kosten koper worden berekend. De gemiddelde huizenprijs ligt in Nederland rond de € 421.300 (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, Kadaster cijfers november 2023). Stel, je koopt een huis van dit bedrag en je betaalt in dit voorbeeld 4% aan de kosten koper, dan heb je € 16.852 aan eigen geld nodig.

Vaste kosten koper:

Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt. Voor een bestaande woning is dit 2% van de aankoopwaarde. Ga je niet zelf in de woning wonen dan betaal je 10,4%. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt betaal je geen overdrachtsbelasting.

Startersvrijstelling:
Sinds 2021 geldt er een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar. Deze vrijstelling heet startersvrijstelling, maar is ook bedoeld voor doorstromers tussen de 18 en 35 jaar. Koop je een woning met een partner, dan wordt per persoon beoordeeld of voldaan wordt aan de leeftijdseis. Het kan dus zijn dat jij geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, maar je partner 2%.

Notariskosten

Bij de overdracht van een huis ben je als koper verplicht om een notaris in te schakelen. Deze maakt de transportakte en de hypotheekakte op. Met de transportakte zorgt de notaris ervoor dat de woning op jouw naam komt te staan. Met de hypotheekakte heeft de bank de zekerheid dat de lening door jou wordt terugbetaald. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht voor het aanmelden van de aktes bij het Kadaster. Iedere notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus de hoogte van de kosten kan verschillen.

Aanvullende kosten koper:

Advies-en bemiddelingskosten

De advies- en bemiddelingskosten betaal je voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek. Deze kosten zijn verplicht en de hoogte hangt af van je situatie.

Makelaarskosten

Heb je een makelaar ingeschakeld bij de zoektocht naar jouw droomhuis? Dan betaal je een vergoeding die de makelaar ontvangt voor zijn geleverde diensten bij de koop van een woning. Vaak is dit een percentage van de aankoopprijs van de woning.

Taxatiekosten

Meestal is het bij het aanvragen van een hypotheek verplicht om een taxatierapport aan te leveren. Hier betaal je taxatiekosten voor.

Optionele kosten

Bouwkundig rapport

Soms kan het verstandig zijn een bouwkundig rapport voor je woning te laten opstellen. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat er geen gebreken zijn of om de constructie van de woning te beoordelen. Een bouwkundig ingenieur kan dan een bouwkundige inspectie doen. De kosten van een bouwkundig rapport zijn afhankelijk van de aanbieder. Een bouwkundig rapport is niet verplicht.

Aanvraag NHG

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je extra zekerheid bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast betaal je minder rente. Kun je je hypotheek onverhoopt niet meer betalen, en is dit buiten jouw schuld om? Dan zorgt het waarborgfonds voor de terugbetaling van je hypotheek aan de Rabobank. Om gebruik te kunnen maken van NHG betaal je een borgtochtprovisie. Dat zijn de kosten die je betaalt voor een hypotheek met NHG.

Kosten bank garantie

Als je een huis koopt wordt er in de koopovereenkomst vaak gevraagd om een bankgarantie. Dit is 10% van de koopsom. De kosten van het afgeven van een bankgarantie zijn € 350.

Veelgestelde vragen over kosten koper

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek met één van onze adviseurs.

Hypotheek berekenen

Benieuwd wat je kunt lenen? Bereken eenvoudig je hypotheek en maandlasten.

phone

Hulp nodig?