Jongen zeemt raam van nieuwe koopwoning.

Kosten koper (k.k.)

Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Je krijgt te maken met de kosten koper (ook wel afgekort als k.k.), maar wat houden deze kosten precies in?

Huis kopen met hulp

Omdat je maximaal 100% van de woningwaarde kan financieren met je hypotheek, heb je eigen geld nodig. Dit kun je bijvoorbeeld betalen met spaargeld of een schenking. Het is dus verstandig om niet alleen te sparen voor de inrichting van je nieuwe huis, maar ook voor de kosten koper. Heb je niet voldoende eigen geld voor de kosten koper? Jouw droom hoeft nog niet in duigen te vallen. Er zijn mogelijkheden om met hulp toch dat huis te kunnen kopen.

Welke kosten vallen onder de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit twee delen: vaste kosten die voor bijna iedere situatie gelden en aanvullende kosten die niet altijd van toepassing zijn.

Vaste kosten koper

Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt. Als je een nieuwbouwwoning koopt betaal je geen overdrachtsbelasting. Er gelden drie mogelijke tarieven: 8%, 2% en 0%.

Startersvrijstelling

Sinds 2021 geldt er een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar. Deze vrijstelling heet startersvrijstelling, maar is ook bedoeld voor doorstromers tussen de 18 en 35 jaar. Koop je een woning met een partner, dan wordt per persoon beoordeeld of voldaan wordt aan de leeftijdseis. Het kan dus zijn dat jij geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, maar je partner 2%.

Lees meer over overdrachtsbelasting en de startersvrijstelling
Notariskosten

Bij de overdracht van een huis ben je als koper verplicht om een notaris in te schakelen. Deze maakt de transportakte en de hypotheekakte op. Met de transportakte zorgt de notaris ervoor dat de woning op jouw naam komt te staan. Met de hypotheekakte heeft de bank de zekerheid dat de lening door jou wordt terugbetaald. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht voor het aanmelden van de aktes bij het Kadaster. Iedere notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus de hoogte van de kosten kan verschillen.

Aanvullende kosten koper

Makelaarskosten

Heb je een makelaar ingeschakeld bij de zoektocht naar jouw droomhuis? Dan betaal je hiervoor courtage. Vaak is dit een percentage van de aankoopprijs van de woning.

Taxatiekosten

Meestal is het bij het aanvragen van een hypotheek verplicht om een taxatierapport aan te leveren. Hier betaal je taxatiekosten voor.

Lees meer over het aanleveren van een taxatierapport
Bouwkundig rapport

Soms kan het verstandig zijn een bouwkundig rapport voor je woning te laten opstellen. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat er geen gebreken zijn of om de constructie van de woning te beoordelen. Een bouwkundig ingenieur kan dan een bouwkundige inspectie doen. De kosten van een bouwkundig rapport zijn afhankelijk van de aanbieder. Een bouwkundig rapport is niet verplicht.

Advies- en bemiddelingskosten

Advies- en bemiddelingskosten

De advies- en bemiddelingskosten betaal je voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek. Deze kosten zijn verplicht en de hoogte hangt af van je situatie.

Lees meer over de advies- en afsluitkosten van een hypotheek

Optionele kosten

Aanvraag NHG

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je extra zekerheid bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast betaal je minder rente. Kun je je hypotheek onverhoopt niet meer betalen, en is dit buiten jouw schuld om? Dan zorgt het waarborgfonds voor de terugbetaling van je hypotheek aan de Rabobank. Om gebruik te kunnen maken van NHG garantie betaal je een borgtochtprovisie.

Lees meer over NHG
Kosten bankgarantie

Als je een huis koopt wordt er in de koopovereenkomst vaak gevraagd om een bankgarantie. Dit is 10% van de koopsom. De kosten van het afgeven van een bankgarantie zijn € 350.

Lees meer over bankgarantie
Gratis eerste huis gesprek

Gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek met één van onze adviseurs.