Starters die een eerste huis hebben gekocht

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Kun je je hypotheek niet meer betalen? En is dit niet jouw eigen schuld? De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning zorgt ervoor dat de Rabobank, het niet-afgeloste bedrag toch terugkrijgt. Hierdoor blijf je niet met een restschuld zitten. Dit noemen we Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Rabo Helpt thumbnail NHG

Wat is NHG?

Bij het kopen van een huis kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je betaalt een eenmalig bedrag waardoor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning borg staat voor jouw lening. Raak je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt? Dan heb je met NHG een vangnet dat ervoor zorgt dat onder voorwaarden de hypotheek wordt terugbetaald. Daarnaast profiteer je met een NHG-hypotheek van een lagere rente.

Wat is de NHG-grens 2024?

Per 1 januari 2024 is het maximale bedrag wat je kunt lenen met NHG vastgesteld op € 435.000. Dat betekent dat de waarde van de woning inclusief notariskosten, eventuele verbouwingskosten en overige kosten niet hoger mag zijn dan € 435.000.

Wil je energiebesparende maatregelen nemen? Dan mag de hypotheek niet meer zijn dan € 461.100. Het extra bedrag moet je dan wel volledig besteden aan de energiebesparende voorzieningen.

Kosten NHG

Om Nationale Hypotheek Garantie toe te voegen aan je hypotheek betaal je een eenmalig bedrag. Per 1 januari 2024 is dit bedrag 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Het voordeel is dat je bij een hypotheek met NHG een lagere rente betaalt.

Bestaande hypotheek oversluiten naar NHG

Je kunt je hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG. Uiteraard moet je lening wel aan de voorwaarden voor NHG voldoen. Onze hypotheekadviseurs adviseren je hier graag over.

Daarom een Rabobank hypotheek

Er is meer mogelijk dan je denkt

We laten je zien dat er meer mogelijk is

Onze adviseurs zetten alles op alles om een eerste woning mogelijk te maken voor jou. Wel zo fijn in deze lastige huizenmarkt.

Illustratie geld

Korting op je hypotheekrente

Koop je een energiezuinige woning? Of heb je een betaalrekening bij Rabo? Dan kun je in aanmerking komen voor korting op je hypotheekrente.

We zijn er ook als het tegenzit

We zijn er ook als het tegenzit

We begrijpen dat het soms financieel tegen kan zitten. Onze adviseurs zullen er op dat moment alles aan doen om jou te helpen je situatie te verbeteren.

Persoonlijk hypotheekgesprek

Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan makkelijk online via videogesprek, waar en wanneer het jou uitkomt.

phone

Hulp nodig?