Ondernemers overleggen over de Zakelijke Beheerrekening

Taxatierapport: taxatie op locatie of Rabobank Calcasa Desktop Taxatie

Wil je een hypotheek aanvragen, je bestaande hypotheek verhogen of oversluiten? Dan heb je een taxatierapport van je woning nodig. Je kan je huis op verschillende manieren laten taxeren. Lees meer over de mogelijkheden en verschillen.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatie is het laten bepalen van de waarde van een huis door een taxateur. De taxateur voert de taxatie uit en maakt een taxatierapport op met daarin de waarde van de woning. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging.

Illustratie van een laptop met een vinkje

Wat is een Rabobank Calcasa Desktop Taxatie?

Calcasa is een onafhankelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in online waardebepalingen van woningen. Nadat Calcasa de waarde heeft vastgesteld, voert een desktop taxateur nog een controle uit op de waarde en keurt deze dan goed of af. Er gaat dus geen taxateur naar de woning toe, maar de taxateur doet de waardebepaling op afstand.

Waarvoor is een taxatierapport nodig?

Het taxatierapport is een belangrijk rapport bij de hypotheekaanvraag. Je hebt het nodig voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het verhogen van je bestaande hypotheek. Ook als je je hypotheek wil oversluiten naar de Rabobank vragen wij je een taxatierapport aan te leveren. Zo kunnen we bij het opstellen van de hypotheekofferte bepalen of de waarde van de woning voldoende is voor de gewenste hypotheek.

Het rapport kan je ook gebruiken om aan te tonen dat je woning meer waard is geworden ten opzichte van je bestaande hypotheek. Dit kan een positieve invloed hebben op de hypotheekrente die je nu betaalt.

Hoe kan je een taxatierapport opvragen?

Dat hangt af van jouw situatie en waarvoor je het taxatierapport nodig hebt.

Zo werkt het opvragen van een Rabobank Calcasa Desktop Taxatie

    Ga naar desktoptaxatie.nl en start daar je aanvraag. Calcasa voert een aantal controles uit en checkt of de taxatie geschikt is om door te sturen naar de taxateur. Voldoet de aanvraag niet aan de voorwaarden die Rabobank aan de Desktop Taxatie stelt, dan wordt er geen Desktop Taxatie afgegeven. Er worden in dat geval geen kosten in rekening gebracht of de reeds betaalde kosten worden teruggestort. Voldoet de aanvraag, dan stuurt Calcasa de aanvraag naar de taxateur. Hiervoor betaal je € 95,00 via iDEAL. De taxateur beoordeelt de waarde en keurt deze goed of af. Als de taxateur de waarde afkeurt, dan moet je alsnog een taxatie op locatie laten uitvoeren en een uitgebreid taxatierapport aanleveren. Het betaalde bedrag van € 95,00 wordt in dat geval door Calcasa teruggeboekt.

Voorwaarden Desktop Taxatie

Een Desktop Taxatie is niet altijd mogelijk. De hypotheek mag niet hoger zijn dan 90% van de waarde van de woning. We hebben als hypotheekverstrekker nog een aantal aanvullende voorwaarden om te bepalen of de woning geschikt is. Het is verstandig om voor het doen van de Desktop Taxatie contact op te nemen met een adviseur van de Rabobank.

Voor- en nadelen taxatierapport via taxatie op locatie

Voordelen

    Er komt een taxateur langs om de waarde van het huis vast te stellen De uitkomst van het rapport kan je voor alle zaken rondom je hypotheek gebruiken Het rapport is volledig gebaseerd op jouw huis

Nadelen

- Het laten uitvoeren van een taxatie kost geld

- Het duurt ongeveer een week voor je het rapport in huis hebt

- De prijzen lopen uiteen per taxateur

Voor- en nadelen taxatierapport via Calcasa Desktop Taxatie

Voordelen

    Geen taxatie op locatie nodig De taxatie gebeurt online. Het rapport is daardoor sneller opgesteld De kosten staan vast: € 95,00

Nadelen

- Een Calcasa Desktop Taxatie is niet altijd mogelijk

- Het rapport houdt niet met alle specifieke kenmerken van de woning rekening

- Voldoet de aanvraag niet aan de voorwaarde(n)? Dan moet er alsnog een taxatie op locatie gedaan worden

Veelgestelde vragen

Vragen over jouw taxatie?

We helpen je graag op weg.

phone

Hulp nodig?