Veilig inloggen via je bank bij andere organisaties

iDIN: nieuwe manier van online identificeren

Veilig inloggen via je bank bij andere organisaties

Veilig online identificeren via je bank Inloggen met QR-code of Rabo Scanner op je computer Inloggen met de Rabo App op je smartphone of tablet Op elke website op één manier inloggen Eenvoudig persoonsgegevens versturen

Met de dienst iDIN log je veilig en vertrouwd in op de websites van overheidsinstanties, verzekeraars en webshops via jouw eigen bank. Handig, want met iDIN hoef je niet meer al die verschillende wachtwoorden te onthouden. Je logt eenvoudig in met de inlogmethoden van jouw bank.

Wil je iDIN gebruiken op je computer? Dan kun je inloggen met een QR-code die je met de QR-scanner in je Rabo App kunt scannen. Heb je geen Rabo App? Dan kun je inloggen met de Rabo Scanner of Random Reader. Als je iDIN wilt gebruiken vanaf je smartphone of tablet, dan kun je met de Rabo App inloggen. Net zo snel en veilig.

Meer over iDIN

Wat is iDIN?

iDIN is een dienst van Nederlandse banken waarmee je je bij andere organisaties online kunt identificeren. Zo kan je met iDIN bijvoorbeeld gemakkelijk inloggen bij je verzekeringsmaatschappij en in de toekomst bij webwinkels en meerdere overheidsinstanties. Zij herkennen je direct en ontvangen de benodigde gegevens door de identificatie vanuit iDIN en de Rabobank. Door de komst van iDIN hoef je geen aparte wachtwoorden meer te onthouden, want je logt in via jouw eigen vertrouwde bank.

Hoe gebruik je iDIN?

Je kunt iDIN als volgt gebruiken: 

  1. Selecteer op de website waar iDIN wordt aangeboden jouw bank: Rabobank 
  2. Je ziet nu het startscherm van iDIN 
  3. Gebruik je een laptop? Log dan in met je Rabo Scanner, Random Reader of met een QR-code. De QR-code kun je met de QR-scanner in je Rabo App scannen. 
  4. Gebruik je een smartphone of tablet? Log dan in met de Rabo App 
  5. Als de organisatie ook je persoonsgegevens nodig heeft, dan wordt dat op het volgende scherm gevraagd 
  6. Als je ermee akkoord gaat dat jouw gegevens worden doorgegeven, dan bevestigt de Rabobank aan de organisatie wie je bent en voor welke gegevens jij akkoord hebt gegeven
iDIN op mobiel en tablet

Heb je iDIN al eens gebruikt? Dan kan je op je mobiel en tablet inloggen met iDIN via je Rabo Bankieren App. Daarvoor heb je geen Rabo Scanner of Random Reader nodig.

Welke gegevens kan je via IDIN doorgeven

Een organisatie kan je vragen om één of meer van de volgende gegevens door te geven:

Voorletter(s) Achternaam Woonplaats Leeftijd Geboortedatum Geslacht E-mailadres 

Burgerservicenummer (BSN), alleen door bevoegde organisaties.

Wij zetten jouwgegevens alleen door als jij daar akkoord voor geeft. Geen akkoord? Dan geven wij geen gegevens door.

Naast de hiervoor vermelde gegevens maken wij een herkenningscode aan, het Bancair IdentificatieNummer(BIN). Dit gebeurt op verzoek van de ontvanger. Hiermee kan de ontvanger jou de volgende keer dat je  inlogt herkennen.
Verschil tussen iDIN en iDEAL

iDIN lijkt op de manier waarop je iDEAL gebruikt. iDEAL gebruik je om te betalen, iDIN gebruik je voor de verificatie van je identiteit. Wanneer je een account wilt aanmaken bij een webshop of dienstverlener, kan je iDIN als online identificatiemethode kiezen. Je logt dus in op een webshop via iDIN en rekent af via bijvoorbeeld iDEAL.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Wij gebruiken de gegevens van iDIN nooit voor commerciële doeleinden. Je kiest zelf of je iDIN wilt gebruiken. Bij ieder gebruik geef je goedkeuring voor het eventueel versturen van de gegevens naar de ontvanger. Daarbij zie je welke gegevens de ontvanger heeft opgevraagd, naast de herkenningscode. Zo houd je altijd controle. 

Deze manier van online identificeren is voor steeds meer particulieren, bedrijven en instellingen beschikbaar en geeft je de mogelijkheid iDIN vaker te gebruiken.

Veiligheid

iDIN is een veilig systeem. Met de organisaties en de banken die meedoen aan iDIN zijn afspraken gemaakt over de beveiliging en de eisen waaraan voldaan moet worden. Online dienstverleners, webwinkels en instellingen krijgen geen toegang tot jouw andere bankgegevens, zoals saldo- en transactiegegevens. Daarnaast wordt na het identificeren of inloggen de verbinding tussen de Rabobank en ontvanger weer verbroken. Omgekeerd krijgt de Rabobank ook geen gegevens, zoals bezochte webpagina’s en bestellingen. 

Door het gebruik van IDIN hoef je geen inlogcodes meer te onthouden. Dit betekent wel dat het nog belangrijker is dat je zorgvuldig omgaat met je bankpas en inlogcodes die je van de bank ontvangt. 

Wij bewaren de gegevens waaruit blijkt dat je bent ingelogd 14 maanden. Wil je weten welke gegevens zijn doorgegeven aan een bepaalde organisatie? Dan kan je dat vragen via jouw lokale bank.

Privacy

Organisaties krijgen via iDIN geen inzage in je financiële gegevens, zoals saldo- en betaalgegevens. Rabobank gaat zorgvuldig met jouw gegevens om. In ons privacy statement beschrijven wij voor welke doelen wij jouw gegevens kunnen gebruiken.

Lees het privacy statement