Veelgestelde vragen over 'Inzicht in je geld'
Hoeveel heb je deze maand uitgegeven en hoeveel inkomen heb je ontvangen? En waaraan geef je het meeste uit: woonlasten, kleding of vervoer? Met 'Inzicht in je geld' zie je dat snel. Zo weet je precies waar je geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Handig als je wilt besparen.
Algemene vragen
Een functie in Rabo Online Bankieren die je helpt overzicht te krijgen in je geldzaken. Bij- en afschrijvingen krijgen automatisch een categorie zoals 'Salaris', 'Huur' of 'Boodschappen'. Je ziet ook je abonnementen, vaste lasten en kunt zelfs budgetten aanmaken. Zo zie je elke maand hoe je ervoor staat.
Volgens Nibud heeft 40% van de Nederlanders moeite met overzicht krijgen in hun geldzaken. ‘Inzicht’ helpt je eenvoudig grip te houden. Bijvoorbeeld door te tonen hoeveel je uitgeeft aan kleding of abonnementen. Misschien ontdek je bespaarmogelijkheden.
Betalingen worden automatisch aan categorieën gekoppeld, zoals boodschappen of huur.
Je kunt zien hoeveel je in totaal hebt uitgegeven of hebt gespaard. Maar je kunt ook binnen elke categorie een overzicht zien van alle transacties die daaronder vallen. En een overzicht van je vaste lasten zien.
We kunnen bijna alle betalingen aan een categorie koppelen zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Soms maken we een foutje. Daaardoor kloppen jouw inzichten niet helemaal. Gelukkig kun je van elke betaling zelf de categorie aanpassen.
Betalingen die als vaste last worden getoond maar dat niet zijn, kun je ook verbergen. Ze zijn dan niet meer zichtbaar in je overzicht.
Met het wijzigen van een categorie of het verbergen van een vaste last, verbeter je jouw inzichten. En je helpt ook mee om de functionaliteit te verbeteren. In de toekomst worden je inzichten zo steeds beter!
Ja. Dit kan:
- In het transactieoverzicht: klik op de categorie in de details van een betaling om deze te wijzigen.
- In de categorieweergave: je ziet hier vergelijkbare transacties binnen deze categorie. Per transactie kan je de categorie wijzigen als deze niet klopt.
Je kunt alleen kiezen uit bestaande categorieën. Het is niet mogelijk om zelf categorieën toe te voegen of de naam te veranderen.
Voor de rekeninghouders en gemachtigden. Bij een gedeelde rekening (een en/of-rekening) geldt dit ook voor je mederekeninghouder.
Rabobankmedewerkers hebben geen toegang tot je inzichten. Uitzondering: een klein aantal medewerkers met speciale bevoegdheden kan transacties bekijken voor verbeteringen in categorisering (zoals een nieuwe supermarkt).
Ja. Dat kan. Klik op het potloodje naast de maand en kies een dag die past bij je inkomsten. Standaard begint de maand op de eerste dag van de maand.
De totalen die je ziet voor Inkomsten, Uitgaven en Naar sparen zijn gebaseerd op de informatie binnen 'Waar gaat mijn geld naartoe?'.
Alle categorieën met een positief totaalbedrag in de gekozen periode zijn opgeteld en staan onder 'Inkomen'. Alle categorieën met een negatief totaalbedrag voor de gekozen periode zijn opgeteld en staan onder 'uitgaven'.
Heb je meer geld overgeboekt naar je spaarrekening dan dat je ervan opgenomen hebt? Dan staat het totaalbedrag van de categorie 'Sparen en beleggen' achter 'Naar sparen'. Heb je meer geld opgenomen van je spaarrekening dan dat je er naar overgeboekt hebt? Dan vind je de categorie 'Sparen & beleggen' onder Inkomsten en staat 'Naar sparen' op € 0.
Een overzicht van je abonnementen en vaste lasten die met regelmaat terugkomen (minimaal 1x per jaar). Denk aan huur, telefoon, sport, sparen. Let op: alleen Rabobank-rekeningen worden getoond, geen creditcards of rekeningen van andere banken.
Je kunt vaste lasten verbergen of toevoegen. Verbergen heeft geen invloed op je betaling zelf. Zo houd je het overzicht relevant.
Inzichten op basis van categorieën gaan terug tot 1 januari 2019. Je kunt maximaal 25 maanden terugkijken. Informatie kan je niet downloaden, je kunt wel schermafbeeldingen maken.
Je gegevens zijn goed beschermd. Categorieën worden automatisch gekoppeld, niet door mensen. Gevoelige transacties vallen standaard onder 'Overig'. Rabobank verkoopt je data niet en gebruikt de info niet voor advertenties. De gegevens worden niet gedeeld met derden.
Voor onderzoek gebruikt Rabobank geanonimiseerde of gepseudonimiseerde data. Lees meer in het Privacy Statement.
Ja, via de app bij: Service > Veiligheid > Privacy. Mederekeninghouders kunnen dit ook zelf aanpassen.
Snelkoppelingen naar tools die kunnen helpen besparen. Of je iets ziet, hangt af van welke Rabobank-producten je hebt.
Deze functie is gratis.
'Inzicht' is een hulpmiddel, geen advies. De Rabobank kan de functie wijzigen of stoppen. Je inzichten worden niet gebruikt voor andere diensten.
Rabo Budgets
Een onderdeel van 'Inzicht' waarmee je budgetten instelt per categorie. Zo zie je wat je uitgeeft en wat je had begroot.
Ga in de Rabo App of Online Bankieren naar 'Inzicht > Budgets > +'. Kies een categorie en stel je maandbudget in. De aangemaakte budgets vind je terug in het budgetoverzicht.
Nee, er wordt geen geld overgemaakt van je rekening. Een budget is om inzicht te krijgen hoeveel je per categorie hebt uitgegeven ten opzichte van je maandelijks ingestelde budget.
Niets. Het is puur een hulpmiddel om je beter inzicht te geven in je uitgaven per categorie en je maandelijks gestelde budget.
Ja. Je kunt een pushalert instellen in de Rabo App of in internetbankieren. Als je dan over je ingestelde budget heen gaat, dan krijg je een pushmelding via e-mail of vanuit de app.
Nee, er wordt geen geld overgemaakt van je rekening. Een budget is om inzicht te krijgen hoeveel je per categorie hebt uitgegeven ten opzichte van je maandelijks ingestelde budget.
Een budget laat zien hoeveel je hebt uitgegeven en wat je maximaal wilt uitgeven. Een spaarpotje is een doel op je spaarrekening waarin je echt geld stort.