Zakgeld krijgen

Wist je dat het Nibud aanraadt om vanaf zes jaar te starten met zakgeld? Dat is namelijk dé manier om je kind te leren omgaan met geld. Maar hoe pak je dat nou handig aan? Dit stappenplan helpt je op weg!

Waarom zakgeld geven?

Met zakgeld leert je kind de waarde van geld kennen. Wat je precies van een bepaald bedrag kan kopen, bijvoorbeeld. Of dat je meer geld hebt als je wat langer wacht met uitgeven en spaart. En dat je geld ook op kan raken als je dingen koopt. Zo leren kinderen spelenderwijs uitgaven plannen en vooruitdenken.

In 6 stappen zakgeld krijgen (en uitgeven)

Leren doe je natuurlijk vooral door te doen. Wil jij je kind al zoveel mogelijk de regie over het eigen zakgeld geven? Doorloop dan samen dit stappenplan.

1
Vraag aan papa of mama of je zakgeld mag en overleg samen hoeveel je krijgt.
2
Spreek een vast moment af waarop je je zakgeld ontvangt. Elke week is een goed begin, zo kun je je zakgeld zien groeien.
3
Open samen een betaalrekening, daar kunnen je ouders elke week automatisch een bedrag op storten. Lekker overzichtelijk!
4
Kijk elke week met een van je ouders via hun Rabo App op je betaalrekening. Check of het bedrag op je betaalrekening groeit.
5
Bespreek samen waaraan je je zakgeld mag uitgeven.
6
Overleg of je al een betaalpas mag. Dan kun je ook eens iets kopen van je zakgeld!

Kind met betaalpas van Rabobank

Zelf uitproberen

Met een eigen betaalrekening ziet je kind makkelijk hoeveel zakgeld er al op staat. Nog een voordeel: jij hoeft niet meer wekelijks op zoek naar kleingeld. En een zakgeldmoment vergeten? Dat is verleden tijd, dankzij automatisch overmaken. Tegelijkertijd hou je grip, want vanuit je eigen Rabo App bepaal jij wat je kind zelf al mag. Zo begeleid je stap voor stap bij het leren omgaan met geld. Extra leuk: bij het openen van een Rabo JongerenRekening krijg je wat zakgeld cadeau!

Wil je ook spaarpotjes maken, vraag dan makkelijk een Rabo SpaarRekening aan
Illustratie ondertekenen

Maak een zakgeldcontract

Wil jij je kind nog meer grip geven op het krijgen van zakgeld? Maak dan samen een zakgeldcontract. Dat is een leuke manier voor je kind en jou om afspraken vast te leggen. Doorloop samen met je kind onderstaande punten, schrijf ze op een A4’tje en onderteken die allebei.

☐ afspreken om hoeveel zakgeld het gaat

☐ op welk vast moment komt dit zakgeld op de betaalrekening?

☐ wanneer gaat dit bedrag omhoog en met hoeveel?

☐ hoeveel van het zakgeld gaat naar sparen?

☐ waar mag het zakgeld aan uitgegeven worden?

Zet ‘m op!

Nieuwsgierig naar welke geldervaringen je nog meer kunt opdoen?

phone

Hulp nodig?