Samenlevingsvormen
Samenwonen kan op veel verschillende manieren. Jullie maken je relatie zo officieel als je zelf wilt. Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, heb je bepaalde rechten en plichten naar elkaar. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een samenlevingscontract af te sluiten, waarin je bijvoorbeeld kunt vastleggen hoe jullie de spullen en kosten verdelen. Ontdek hier wat de mogelijke voordelen en risico’s zijn van deze samenlevingsvormen.
Welke samenlevingsvormen zijn er?
Je kunt jullie relatie op verschillende manieren vastleggen. Niets moet natuurlijk. Je kunt er ook voor kiezen niets vast te leggen. Je bent elkaar dan wettelijk gezien niets verplicht. Maar je legt ook niets vast over bijvoorbeeld de verdeling van jullie gezamenlijke kosten en bezittingen. Dit kan voor problemen zorgen als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Kiezen jullie er voor wél iets vast te leggen? Dat kan op verschillende manieren:
Samenlevingscontract
Kiezen jullie voor het samenlevingscontract? Dan bepaal je zelf wat hierin staat. Denk aan een verdeling van de kosten of de inboedel.
Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Ook hier heb je automatisch rechten en plichten naar elkaar.
Huwelijk
Het huwelijk is de ultieme manier om jullie afspraken vast te leggen en wordt (in tegenstelling tot een geregistreerd partnerschap) overal ter wereld erkend.
Een gezamenlijke rekening openen
Met een gezamenlijke rekening heb je duidelijk overzicht van jullie gezamenlijke uitgaven en inkomsten.