Veilig gebruik contant geld
We gebruiken steeds minder contant geld. Voor kleine boodschappen, cadeautjes of de collectebus hebben we nog wel muntgeld en biljetten in huis. Maar andere betalingen doen we vooral digitaal. Gebruik je contant geld? Dan zijn er een paar aandachtspunten. We leggen ze graag uit.
Contant geld en criminaliteit
Vrijwel iedereen gebruikt contant geld, meestal voor kleine bedragen. Grote bedragen rekenen we steeds minder vaak contant af. Maar er is een groep mensen die ook voor grote bedragen graag contant geld gebruikt. Criminelen maken gebruik van de anonimiteit ervan. Je kunt immers moeilijk achterhalen waar contant geld vandaan komt en wie het uitgeeft. Briefjes van € 200 en € 500 zijn vooral populair in het criminele circuit.
Witwassen
Criminelen gebruiken die grote contante bedragen om geld wit te wassen. Dat doen ze door het geld dat ze met misdaad hebben verdiend uit te geven aan legale producten of diensten. Ze kopen bijvoorbeeld een auto of juwelen met contant geld. Op die manier is het lastig om te controleren of het geld wel eerlijk verdiend is.
Voorkom betrokkenheid
Raak niet direct of indirect betrokken bij criminele activiteiten, bijvoorbeeld doordat er crimineel geld via jou in omloop komt. Zorg er dus voor dat je weet waar contant geld vandaan komt.
Let op als iemand voorstelt om een groot bedrag contant af te rekenen.
Veilig omgaan met contant geld
Heb je zelf veel contant geld in huis? Of betaal je vaak contant? Wees je dan bewust van de risico's en handel veilig. Contant geld is namelijk ook populair bij inbrekers en berovers.
Alternatieven
Er zijn genoeg digitale alternatieven voor contant geld. Daarmee loop je minder risico en meestal staat het geld direct op de rekening van de ontvanger.
Onze maatregelen
Ook wij nemen maatregelen om crimineel gebruik van contant geld te voorkomen. Dat moeten we van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Maar we vinden het zelf ook belangrijk. We willen het gebruik van contant geld namelijk veilig houden. Zo doen we bijvoorbeeld onderzoek naar betaaltransacties.
We kunnen je ook vragen waar contant geld vandaan komt als je een groot bedrag of grote coupures op je bankrekening stort. Of als je erg veel geld opneemt. Als we weten waar geld vandaan komt, kunnen we beter inschatten of geld mogelijk uit een verkeerde bron komt.
Daarnaast passen we de tarieven en limieten aan voor het gebruik van contant geld. Alleen als je heel veel contant geld gebruikt, merk je daar wat van.
Stort privé geen zakelijk geld
Goed om te weten: je mag zakelijk contant geld niet op een particuliere betaalrekening storten. Stort zakelijk contant geld op een zakelijke betaalrekening, zodat duidelijk is waar het geld vandaan komt.
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer