Veilig gebruik contant geld

We gebruiken steeds minder contant geld. Toch blijft het bij kleinere betalingen een populair betaalmiddel. Gebruik je regelmatig contant geld? Dan zijn er een paar aandachtspunten. We leggen ze graag uit.

Veilig omgaan met contant geld

Heb je zelf veel contant geld in huis? Of betaal je vaak contant? Wees je dan bewust van de risico's en handel veilig. Je bent kwetsbaar voor criminelen als je veel contant geld in huis of op zak hebt.

    Bewaar thuis geen grote bedragen in contanten en neem ook geen grote bedragen contant op. Ga je vaak over straat met grote bedragen, bijvoorbeeld om te storten? Kies dan steeds een ander moment, zodat anderen niet kunnen voorspellen wanneer je dat doet.

Alternatieven

Er zijn genoeg digitale alternatieven voor contant geld. Daarmee loop je minder risico en meestal staat het geld direct op de rekening van de ontvanger.

Contant geld en criminaliteit

Betalen met contant geld laat vrijwel geen digitale sporen na. Daarom is het geliefd bij criminelen. Je kunt immers moeilijk achterhalen waar contant geld vandaan komt en wie het uitgeeft. Uit onderzoek blijkt dat vooral biljetten van € 200 en € 500 populair zijn in het criminele circuit.

Witwassen
Criminelen proberen het geld dat zij verdienen met misdaad wit te wassen. Dat doen ze door dit geld aan legale producten of diensten uit te geven. Het gaat hierbij vooral om producten of diensten met grote waarde, zoals juwelen. Door het geld via een betaling weer in de economie te brengen, is het lastig te controleren of het geld eerlijk verdiend is. Als iemand een groot bedrag contant aan je wil betalen, kan er sprake zijn van witwassen. En blijft het geld misschien verborgen voor de Belastingdienst.

Onze maatregelen

Ook wij nemen maatregelen om crimineel gebruik van contant geld te voorkomen. Dat moeten we van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Maar we vinden het zelf ook belangrijk. We willen het gebruik van contant geld namelijk veilig houden.

Onderzoek naar herkomst geld

Zo doen we bijvoorbeeld onderzoek naar betaaltransacties. In deze onderzoeken kunnen we je vragen waar je contante geld vandaan komt als je een groot bedrag op je bankrekening stort. Of als je vaak biljetten van € 200 of € 500 stort. Als poortwachter van het financiële systeem moeten we kunnen verklaren wat de herkomst is van dit geld. Door naar de herkomst te vragen, kunnen we beter inschatten of geld mogelijk uit een verkeerde bron komt.

Belangrijk om te weten is dat je zakelijk geld niet op een particuliere betaalrekening mag storten. Stort daarom zakelijk contant geld op een zakelijke betaalrekening. Zo is direct duidelijk waar het geld vandaan komt.

Meer over het veilig gebruiken van contant geld

Wil je meer weten over de bestrijding van witwassen en crimineel geld?

phone

Hulp nodig?