Veilig gebruik van contant geld

We gebruiken steeds vaker betaalmethodes zoals pinnen, betaalverzoeken of iDEAL. Toch blijft contant geld een belangrijk betaalmiddel. Helaas zijn er ook risico's verbonden aan het gebruik van contant geld. Op deze pagina lees je er alles over. En vertellen we je meer over de wet- en regelgeving en mogelijke alternatieven voor contant geld.

Risico's contant geld

Contant geld is anoniem en laat geen elektronische sporen na. Daarom is het gebruik ervan populair onder criminelen. Gebruik je als ondernemer contant geld? Dan is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico's en de wettelijke verplichtingen die aan contant geld gekoppeld zijn.

Bij het gebruik van contant geld ben je als ondernemer niet alleen kwetsbaar voor overvallen of het aannemen van vals geld, maar loop je ook het risico dat criminelen via jou geld proberen wit te wassen. Het meeste risico loop je met grote biljetten van € 200 en € 500. Er is vastgesteld dat biljetten van € 500 veel in criminele kringen worden gebruikt, omdat ze transport en opslag van grote sommen contant geld eenvoudiger maken.

Bekijk de website van DNB (De Nederlandsche Bank) als je meer wilt weten over de bestrijding van witwassen en crimineel geld.

Wet- en regelgeving

Voor een goed functionerende samenleving moeten we witwassen samen voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je weet waar het contante geld dat je ontvangt vandaan komt. Dit heet de 'herkomst van gelden'.

Zowel jij als wij zijn wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen wat de herkomst van het geld van onze klanten is. Je bent volgens de wet verplicht om zelf contante transacties van € 10.000 of meer te melden bij de FIU. En daarmee heb je ook een onderzoeksplicht naar je klanten.

Wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen

De huidige regelgeving wordt nog strenger. Vanuit het Ministerie van Financiën is er in oktober 2022 een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer als onderdeel van 'Plan van aanpak witwassen'. In dit wetsvoorstel staat een verbod op contante betalingen voor goederen van € 3.000 of hoger in Nederland. Nederland is niet het eerste land dat deze maatregel wil invoeren. België en Frankrijk hebben al een limiet voor contante transacties.

Maatregelen van Rabobank

Als bank zijn we de poortwachter van het financiële systeem. Dat betekent dat de herkomst van het geld dat op de rekeningen van onze klanten wordt gestort, logisch te verklaren moet zijn. Om dit te kunnen doen, hebben we een aantal maatregelen doorgevoerd.

Volgen inkomende- en uitgaande betalingen

Een maatregel die Rabobank neemt is het volgen van alle inkomende- en uitgaande betalingen. We hebben een automatische signalering ingericht voor opvallende zaken. Denk bijvoorbeeld aan onverwacht hoge contante stortingen of veel kleine geldopnames. Bij een signaal kunnen we contact met je opnemen om navraag te doen over de betaling. We begrijpen dat er goede redenen voor kunnen zijn, maar Rabobank moet deze redenen wel kennen en onderzoeken. Het kan dus zijn dat we je vragen om gegevens over de betaling aan te leveren.

Gesprek over contant geld

Het kan zijn dat we met jou als ondernemer in gesprek gaan als je veel grotere contante geldstromen hebt dan vergelijkbare ondernemers. Dit noemen we excessief cashgebruik. Het relatief hoge gebruik van contant geld is voor ons een signaal dat er een verhoogde kans is op het witwassen van contant geld. In dat geval willen we met je in gesprek gaan over het gebruik van contant geld en de redenen die je hiervoor hebt. Als er uit het gesprek blijkt dat er een blijvend risico is op witwassen, kan dat betekenen dat we afspraken met je maken om minder contant geld te ontvangen of uit te geven.

Alternatieven contant geld

Je kunt kiezen voor verschillende oplossingen om geld giraal (online) te ontvangen. Bijvoorbeeld (mobiele) pinoplossingen, het versturen van facturen met iDEAL of een QR-code, of een automatische incasso. Je loopt minder risico dan met contant geld en betaalt bovendien minder kosten. De meeste overboekingen staan tegenwoordig direct op je rekening.

Aan je klanten duidelijk maken dat je liever betalingen via pin ontvangt? Kijk dan op Pin.nl voor gratis promotiemateriaal.

Bij Stickermaster.nl bestel je gratis stickers om bij je kassa aan te geven dat je geen grote bankbiljetten aanneemt.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer