Veilig gebruik van contant geld

We gebruiken steeds minder contant geld door alle digitale ontwikkelingen. Toch blijft contant geld belangrijk. Aan het gebruik van (grote hoeveelheden) contant geld zijn helaas risico's verbonden. Op deze pagina lees je er alles over. En vertellen we je welke maatregelen we nemen.

Risico's contant geld

Contant is geld anoniem en laat geen elektronische sporen na. Daarom levert het gebruik van grote sommen contant geld risico’s op. Zoals betrokkenheid bij witwassen, verhoogde kans op overvallen of het aannemen van vals geld. Het meeste risico loop je met grote biljetten van € 200 en € 500. Deze biljetten vormen een risico omdat ze transport en opslag van grote sommen contant geld eenvoudiger maakt. Gebruik je als ondernemer contant geld, dan ben je hierdoor dus kwetsbaarder voor misbruik door criminelen. En kun je onbewust een bijdrage leveren aan criminaliteit.

Wet- en regelgeving

Voor een goed functionerende samenleving moeten we witwassen en illegaal geld samen voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je weet waar het contante geld dat je ontvangt vandaan komt. De zogeheten herkomst van gelden. Zowel jij als wij zijn wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen wat de herkomst van geld van onze klanten is. Je bent volgens de wet verplicht om zelf contante transacties van € 10.000 of meer te melden bij de FIU. En daarmee heb je ook een onderzoeksplicht naar je klanten.

Meer lezen over transacties melden en clientenonderzoekMeer lezen over de meldprocedure

Maatregelen van Rabobank

Als bank zijn we de poortwachter van het financiële systeem. Om de risico’s voor jou en de Rabobank te beperken, hebben we een aantal maatregelen genomen.

Wijziging tarieven

Voor het afstorten van biljetten van € 200 en € 500 betaal je sinds 1 oktober 2021 € 5 per gestort biljet. Dit doen we onder andere om het gebruik ervan te ontmoedigen. Als zulke biljetten bij ons afgestort worden, zijn wij vaak wettelijk verplicht onderzoek te doen naar het gebruik en de herkomst van de biljetten. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Accepteer je nog biljetten van € 200 en € 500? Bekijk dan eens de mogelijke alternatieven voor contant geld. Voor biljetten van € 100 en kleiner verandert er niets.

Wijziging cashdienstverlening

Als je onderneemt in een risicosector, vragen we je je cashgebruik drastisch te verminderen. Dat betekent dat je uitsluitend nog via de afstortautomaat kunt afstorten. En niet meer via een sealbagautomaat. Dit doen we, omdat we zien dat in sommige sectoren het risico dat ondernemers misbruikt worden door criminelen een stuk hoger is. Ook zien we intensief cashgebruik door ondernemers waarbij je dat (gezien de aard van het bedrijf en de huidige digitale mogelijkheden) niet zou verwachten.

Zo voorkomen we misbruik, maar blijft contant geld wel beschikbaar. Als deze wijzigingen voor jou gelden, ontvang je daarover bericht van ons.

Alternatieven contant geld

Je kunt kiezen voor verschillende oplossingen om geld giraal (online) te ontvangen. Bijvoorbeeld (mobiele) pinoplossingen, het versturen van facturen met een iDEAL QR-code, of een automatische incasso. Je loopt minder risico dan met contant geld en betaalt bovendien minder kosten. De meeste overboekingen staan tegenwoordig direct op je rekening.

BetaalverzoekRabo OmniKassaPinoplossingenEuro incasso

Aan je klanten duidelijk maken dat je liever betalingen via pin ontvangt? Kijk dan op Pin.nl voor gratis promotiemateriaal.

Bij Stickermaster.nl bestel je gratis stickers om bij je kassa aan te geven dat je geen grote bankbiljetten aanneemt.

Trends in het gebruik van contant geld

Recent is er vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoek gedaan naar het gebruik van contant geld, de laatste trends en toekomstperspectieven. Het onderzoek lees je via de link hieronder. Ook kun je op de website van DNB terecht als je meer wilt weten over de bestrijding van witwassen en crimineel geld.

Onderzoek gebruik contant geldWitwassen en crimineel geld bestrijden

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik toch grote biljetten ontvang?

Als ondernemer ben je niet verplicht om biljetten van € 200 of € 500 aan te nemen. Maar dat moet je vooraf wel goed aangeven. Hiervoor kun je promotiemateriaal bestellen via Pin.nl en Stickermaster.nl.

Wat is de rol van DNB bij maatregelen?

De Nederlandsche Bank (DNB) bepaalt dat zowel banken als ondernemers een eigen onderzoeksplicht hebben naar de herkomst van de gelden van hun klanten. Als het nodig is moet je melding doen van ongebruikelijke transacties.

Wat is de FIU?

De FIU is het centrale meldpunt in Nederland om ongebruikelijke transacties van witwassen of financiering van terrorisme te melden. Bekijk voor meer informatie: Fiu-nederland.nl.

Hoe kan ik mijn klanten informeren?

We hebben flyers in 3 talen gemaakt waarmee je je klanten kunt informeren over de maatregelen die we treffen. Ze zijn kosteloos te downloaden.

Naar de flyers

Neem contact met ons op