Veilig gebruik van contant geld

We gebruiken steeds minder contant geld. Er zijn namelijk veel digitale alternatieven. Contant geld blijft belangrijk, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Ben je ondernemer en gebruik je veel contant geld? Dan proberen criminelen daar soms misbruik van te maken. Raak niet betrokken bij criminele activiteiten en zorg dat je weet waar contant geld vandaan komt.

Maatregelen van Rabobank

We ontmoedigen het gebruik van grote bedragen contant geld, of grote coupures (€200 en € 500) en stimuleren het gebruik van digitale alternatieven. Aan het gebruik van grote coupures zijn namelijk extra risico’s verbonden. We nemen daarom de komende tijd maatregelen door bijvoorbeeld onze dienstverlening en tarieven aan te passen.

Wijziging tarieven

Voor het afstorten van biljetten van € 200 en € 500 betaal je vanaf 1 oktober €5 per gestort biljet. Dit doen we onder andere om het gebruik van deze coupures te ontmoedigen. Als dergelijke biljetten bij ons afgestort worden, zijn wij vaak wettelijk verplicht onderzoek te doen naar het gebruik en de herkomst van deze biljetten. Aangezien dit hoge kosten met zich meebrengt zijn wij genoodzaakt onze tarieven specifiek voor het storten van biljetten van €200 en €500 aan te passen. Accepteer je deze biljetten nog? Bekijk dan eens de mogelijke alternatieven verderop. Voor coupures van € 100 en kleiner verandert er niets.

Wijziging cashdienstverlening

Voor sommige zakelijke klanten uit bepaalde risicosectoren (zoals automotive, vastgoed en groothandel in bloemen en planten) zeggen we de sealbag-overeenkomst op. Dit betekent dat deze klanten uitsluitend nog via de Geldmaat Recycler kunnen afstorten. Dit doen we, omdat we zien dat in deze sectoren het risico dat ondernemers misbruikt worden door criminelen hoger is. Daarom zijn wij terughoudend als het gaat om cashdienstverlening. Zo voorkomen we misbruik, maar blijft contant geld wel beschikbaar.

Als deze wijzigingen voor jou gelden, ontvang je daarover bericht van ons.

Alternatieven contant geld

Je kunt kiezen voor verschillende oplossingen om geld giraal (online) te ontvangen. Bijvoorbeeld (mobiele) pinoplossingen, het versturen van facturen met een iDEAL QR-code, of een automatische incasso. Je loopt minder risico dan met contant geld en betaalt bovendien minder kosten. De meeste overboekingen staan tegenwoordig direct op je rekening.

BetaalverzoekRabo OmniKassaPinoplossingenEuro incasso

Aan je klanten duidelijk maken dat je liever betalingen via pin ontvangt? Kijk dan op Pin.nl voor gratis promotiemateriaal.

Bij Stickermaster.nl bestel je gratis stickers om bij je kassa aan te geven dat je geen grote coupures aanneemt.

Veelgestelde vragen

Waarom ga ik € 5 betalen voor elk biljet van € 200 en € 500 dat ik afstort?

Aan het gebruik van grote sommen contant geld (en vooral biljetten van € 200 en € 500) zijn risico’s verbonden. Als bank werken wij er hard aan om deze risico’s te beheersen. Daarnaast zijn we verplicht onderzoek te doen naar het gebruik van contant geld, vooral bij het afstorten van grote coupures. Hier zijn hoge kosten aan verbonden. Vanaf 1 oktober vragen we daarom een bijdrage van €5 per biljet.

Waarom wijzigt de cashdienstverlening?

Het gebruik van grote sommen contant geld levert risico’s op. Zoals betrokkenheid bij witwassen, verhoogd risico op overvallen of het aannemen van vals geld. Dit geldt vooral voor grote biljetten, zoals biljetten van € 200 en € 500. Deze biljetten zijn veel in omloop in het criminele circuit. Vooral het briefje van € 500 is in Europa in veel gevallen in het bezit van criminele netwerken.

Als ondernemer die cash accepteert ben je daardoor potentieel kwetsbaar voor misbruik door criminelen. Door onze maatregelen vervullen wij onze rol als poortwachter van het financiële systeem. We voorkomen zo dat jij en wij betrokken raken bij het mogelijk maken van witwassen of andere criminele activiteiten.

Waarom kunnen sommige klanten geen gebruik meer maken van sealbags?

Sommige klanten binnen de automotive sector, zakelijk vastgoed en groothandel in bloemen en planten kunnen geen gebruik meer maken van sealbags. Omdat we de risico's van het gebruik van grote sommen contant geld willen verminderen, nemen we maatregelen.

Momenteel zien we dat in deze sectoren het cash-risico zo groot is, dat we voor die bedrijfsactiviteiten zeer terughoudend zijn met cashdienstverlening. Als bank hebben we te weinig controle over de hoeveelheid biljetten in een sealbag. Op deze manier kan veel contant geld worden afgestort.

Wat is de rol van DNB bij maatregelen?

De Nederlandsche Bank (DNB) bepaalt dat zowel banken als ondernemers een eigen onderzoeksplicht hebben naar de herkomst van de gelden van hun klanten. Als het nodig is moet je melding doen van ongebruikelijke transacties.

Neem contact met ons op