Twee pratende vrouwen

6 vreemde geldgewoontes die je geld op kunnen leveren

Er zijn heel wat bijzondere geldgewoontes. Sommige logisch, sommige wat vreemder. Maar ach, als het werkt kan het je wel iedere dag een beetje rijker maken. Dus hierbij delen we 6 vreemde geldgewoontes met je, in de hoop dat ze je ook beetje bij beetje wat vermogender zullen maken.

1. Overal over onderhandelen

Oké, in de supermarkt misschien niet. Maar verder werkt onderhandelen vaak supergoed. Koop je een nieuwe wasmachine? Probeer er dan altijd wat vanaf te praten. Scheelt je zo 50 euro. Als je maar voor wat rendement zorgt en het geld lang genoeg laat staan, kan dat een fijn vermogen worden. Veel mensen vinden onderhandelen spannend. Kom je dan niet een beetje cheap-ass over? Nou en? Je kent die verkoper niet en ziet hem of haar waarschijnlijk nooit meer. Het gaat erom dat jij voor jezelf de beste deal maakt. Dus krijg je een offerte binnen voor schilderwerk aan je huis? Onderhandel! Koop je iets op Marktplaats? Onderhandel! Nog leuker wordt het wanneer je, wat je bespaart, op je spaarrekening zet of belegt. Dan groeit dat geld nog ook.

2. Spaardocumentje maken op je computer

Werk je al in de cloud? In Google Drive (als je het nog niet gebruikt, ga dat checken) kun je allerlei geldbestandjes aanmaken. Bijvoorbeeld een bestandje waarin je je vaste lasten op een rij zet. Superhandig en ook makkelijk aan te passen wanneer je situatie verandert. Ander huis, kinderopvang meer of minder, overstappen van energieleverancier. Even openen, aanpassen en je bent weer bij. Of denk aan een spaarbestandje. Een excel-documentje waar je alleen of samen met je partner in kunt werken. Hierin schrijf je dan iedere maand op hoeveel spaargeld je hebt staan. Excel telt de bedragen bij elkaar op, waardoor je precies weet hoeveel je samen hebt. En hoeveel je nog te gaan hebt. Het helpt je zien waar je staat, financieel. Het motiveert ook. Heb je honderd euro gespaard? Dan heb je vanzelf zin om je bestandje bij te werken.

Bekijk het huishoudboekje van Rabobank

3. Geef je spaarrekening een naam

Wist je dat je bij de meeste banken je spaarrekening kunt opdelen in verschillende potjes? Bij de Rabobank tot wel 20 stuks! Geef al je potjes een eigen naam. Spaar je bijvoorbeeld voor de 5e verjaardag van je kind? Of voor het aflossen van je hypotheek. Noem je potje dan bijvoorbeeld verjaardag [naam] en aflossen hypotheek. Door je spaardoelen een naam te geven, maak je sparen tastbaar. Je weet precies waar je het voor doet, hoeveel je nodig hebt en hoever je al bent.

Wist je dat je bij de meeste banken je spaarrekening kunt opdelen in verschillende potjes? Bij Rabobank heten dit Spaarpotjes.

Meer over Spaarpotjes

4. Visualiseer je rijk

Visualiseer je doelen. Dat betekent dat je je ogen dicht doet en je voorstelt hoe het zou zijn als je een bepaald doel hebt bereikt. Stel, je droomt van dat ene droomhuis. Dan sluit je je ogen, ziet voor je hoe je de sleutel in het slot steekt, de gang doorloopt en in je comfy stoel bij het raam gaat zitten. Alsof het al van jou is. Is geld altijd een probleem voor je? Probeer dan eens voor je te zien en te voelen hoe het zou zijn als die zorgen van je afvallen. Als ze weg zijn en je je weer vrij voelt. Even een disclaimer: naast visualisatie moet je wel keihard aan de slag om die doelen te bereiken natuurlijk. Het is geen magie, dit. Visualisatie helpt je wel om enthousiast te blijven over je doel en gedisciplineerd om er te komen. Het is een extra duwtje.

5. Zie overal een handeltje in

Zie overal een leuke side hustle in (de Amerikaanse term voor wat bijverdienen). Wat dan? Bijvoorbeeld iets waarvan het aanbod in Nederland karig is, maar in het buitenland niet. Of verzin een originele invalshoek voor een bestaand product. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt van een beetje handelen, verdien je niet alleen een leuk zakcentje, het geeft je ook voldoening. Hoe tof is het om iets te bedenken waar anderen voor willen betalen?

6. Praat over geld alsof je het over het avondeten hebt (no big deal)

Praten over geld is vaak taboe. Maar waarom? We zouden gesprekken over geld toch gewoon moeten kunnen voeren? Gewoon van mens tot mens. Hoe doe jij het? Waar loop jij tegenaan? Waar kunnen we elkaar mee helpen? Ik denk dat de meeste mensen amper over geldzaken praten. Nog eerder over hun seksleven, misschien. Wij willen dat taboe graag opheffen, maar we kunnen dat niet alleen. Dus: doe met ons mee. Praat eens over geld met een collega, een vriend(in) of familielid. Gewoon omdat dat onderwerp ook bij het leven hoort.