Jongen pakt boodschappen uit

Uit elkaar? Breng je financiën op orde.

Uit elkaar gaan is natuurlijk nooit leuk. Naast dat het emotioneel een moeilijke periode is, moet je ineens ook veel regelen. Onder andere met je bank. We helpen je hier graag bij. Vul de Persoonlijke Actielijst in om je eigen situatie stap voor stap te regelen. Deze checklist vind je door in te loggen en naar Zelf regelen, Persoonlijke situatie te gaan. Of krijg inzicht en algemene tips met onze Online Brochure.

Je eigen situatie

Met een eigen overzicht houd je je hoofd koel en weet je wat er nog geregeld moet worden. Vul je Persoonlijke Actielijst in en krijg alle zaken snel inzichtelijk.

stap voor stap je bankzaken doorlopenalleen inzichtelijk voor joualle acties op een rijmakkelijk online wijzigingen doorvoeren
Maak je persoonlijke actielijst
Illustratie van convenant

Inzicht & praktische tips

Deze ingrijpende gebeurtenis zorgt ervoor dat je veel moet regelen. Het is logisch dat je worstelt met bepaalde vragen. In onze Online Brochure vind je informatie over welke zaken je moet regelen en krijg je inzicht in tijdslijnen. Ook vind je hier praktische tips en handvatten.

Lees de Online Brochure (PDF)

Waar moet je aan denken?

Om je alvast een beetje op weg te helpen kun je hieronder informatie vinden over de belangrijkste zaken waar je aan kunt denken als je relatie over is.

Je rekeningen

Hebben jullie samen een betaal-, spaar-, of beleggingsrekening? Dan hebben jullie 2 opties:

 • Je kunt de gezamenlijke rekeningen overzetten op naam van één van jullie. Hiervoor moeten jullie beiden tekenen. Doe dit eenvoudig via de Rabo App of Rabo Online Bankieren. Ga naar Zelf regelen, Uit elkaar gaan en maak daar je persoonlijke actielijst.
 • Je kunt de rekeningen opzeggen. Dit kunnen jullie allebei zelf doen. Vergeet niet om direct een nieuwe betaalrekening aan te vragen als je die nog niet hebt.

Een nieuwe betaalrekening afsluiten


Tips

 • Zolang jullie nog gezamenlijke kosten hebben, kan het handig zijn om de betaalrekening op twee namen te houden.
 • Kijk wat er moet gebeuren met automatische incasso’s die nog afgeschreven worden van de betaalrekening.
 • Regel zelf hoe het spaartegoed of de opbrengst van beleggingen tussen jullie beiden worden verdeeld. Wij kunnen hierin geen rol spelen.
 • Met een Persoonlijke Actielijst weet je wat er nog geregeld moet worden in jouw situatie. Log in, vul de lijst in en krijg snel je zaken inzichtelijk.

Maak je persoonlijke actielijst


Ontstaat er een conflict?

Wil je niet dat je partner geld van de en/of-rekening opneemt? Neem contact met ons op, dan kijken we samen wat de beste oplossing is. We kunnen de rekening eventueel blokkeren.

Je verzekeringen

Het is belangrijk dat jullie allebei goed verzekerd blijven. Spreek daarom af wie welke verzekering overneemt en wie een nieuwe verzekering afsluit.

 • Voor schadeverzekeringen, zoals de woonhuis- en inboedelverzekering, kunnen jullie samen beslissen wie de verzekeringen overneemt.
 • Je bent wettelijk verplicht om je auto te verzekeren. Zorg er daarom altijd voor dat de auto waarin je rijdt minimaal WA-verzekerd blijft. Zo voorkom je een boete en grote gevolgen bij schade.
 • Heb je al een reis geboekt? Check goed je reis- en annuleringsverzekering voor de voorwaarden van annuleren.


Tips

 • Is je ex-partner de verzekeringnemer? Hij of zij kan een verzekering (per direct) opzeggen of wijzigen. Hierdoor ben je niet meer verzekerd.
 • Kinderen mogen verzekerd worden bij de ouder waar het kind ingeschreven is, maar ook bij de ouder waar het kind niet ingeschreven is. De ouder moet wel in Nederland wonen.
 • Je verzekeringen moeten worden aangepast aan de nieuwe gezinssamenstelling.
 • Ga na of de begunstiging van de uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering nog klopt.
 • Maak een overzicht van alle verzekeringen en vermeld daarbij aan wie de verzekeringen toekomen en per welke datum. Je kunt dit overzicht ook opnemen in het echtscheidingsconvenant.

Check je verzekeringen

Je hypotheek en andere leningen

Staat de hypotheek op naam van jullie allebei? Dan kan de één de ander uitkopen en de hypotheek op zijn of haar naam overzetten. Als dat financieel niet lukt, moet het huis helaas worden verkocht. Eventuele schulden die overblijven worden verdeeld. Dit geldt ook voor andere leningen of kredieten die jullie samen hebben afgesloten.


Tips

 • Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd of hebben jullie een samenlevingsovereenkomst? Kijk dan wat daar staat over de verdeling van de schuld.
 • Heb je betalingsproblemen of verwacht je die in de toekomst? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing.
 • Wil je niet dat dat je schuld verder oploopt? Dan kun je het krediet laten blokkeren voor nieuwe opnames.
 • Staat de lening of het krediet op één naam en zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn jullie samen aansprakelijk voor het terugbetalen van de eventuele schulden.

Uit elkaar gaan en de hypotheek

Je pensioen
 • Heb je in de periode dat jullie samen waren een partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt dit ouderdomspensioen verdeeld als jullie uit elkaar gaan. Jullie krijgen hiervan allebei de helft, tenzij in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant anders is vastgelegd.
 • De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks uit aan jou en je ex-partner. Zorg er dus voor dat de uitvoerder op de hoogte is van de scheiding. Geef dit altijd binnen twee jaar na de scheiding door. Kijk voor meer informatie op de website van je pensioenuitvoerder.
 • Hebben jullie alleen samengewoond? Dan wordt het ouderdomspensioen niet verdeeld. Tenzij jullie hier afspraken over hebben gemaakt. Door de verdeling van het ouderdomspensioen kun je te maken krijgen met een pensioentekort.

Lees meer over je pensioenaanvulling opbouwen

Je kinderen

Je kinderen staan natuurlijk op nummer één. Maar het financiële gedeelte kan er nog weleens tussendoor schieten. Waar gaan ze wonen? Wie houdt er toezicht op hun betaalrekening? Waar zijn ze verzekerd?


Tips

 • Bij een co-ouderschap is het belangrijk dat jullie van tevoren ook bepalen hoe de kosten verdeeld worden. Je kunt afspraken over de financiën laten vastleggen door een rechter. Dat is niet verplicht. 
 • Maak duidelijke afspraken over de kinderalimentatie. Als jullie niet meer samenwonen, moet de niet-verzorgende ouder een bijdrage in de verzorgingskosten van de kinderen aan de verzorgende ouder betalen.
Kom je er niet uit? Zorgeloosch Scheiden helpt.

Als je samen hebt besloten om uit elkaar te gaan, wil je natuurlijk goede afspraken maken. Over jullie huis bijvoorbeeld, maar ook over de zorg voor de kinderen. Soms is een mediator of scheidingsbemiddelaar dan een goede keuze. Rabobank werkt hiervoor samen met Zorgeloosch. Bij Zorgeloosch zorgen een scheidingsbemiddelaar, financieel adviseur, jurist en notaris ervoor dat de afspraken die jullie hebben gemaakt uitvoerbaar zijn. En ze nemen jullie veel werk uit handen.

Lees meer op Zorgelooschscheiden.nl