Samen bepalen of hulp van een mediator of advocaat?

Je draagt samen de zorg voor de kinderen. Dat blijft. Ook als jullie uit elkaar gaan. De afspraken die je met de ander hierover maakt, kunnen gevolgen hebben voor je financiële situatie. Willen jullie dat één van beiden in de woning blijft wonen? Is het daarvoor nodig dat je partneralimentatie betaalt of ontvangt? Heeft de zorg voor de kinderen invloed op het aantal uren dat je wil of kunt werken? Hoe verdelen jullie de kosten van de zorg voor de kinderen zoals zwemles of de kapper? De mediator of advocaat kan helpen bij het opstellen van de afspraken.

Rekening van je kind wijzigen

Wanneer je kind één of meerdere rekeningen heeft zoals een Regenboog Rekening of Rabo Jongerenrekening kunnen jij en je (ex-)partner deze op beide namen houden of op naam van één van jullie zetten. Stel je vraag in de chat onderaan deze pagina om de tenaamstelling te wijzigen.

Een ouderschapsplan geeft duidelijkheid

Hebben jullie samen minderjarige kinderen en gezamenlijk gezag? Dan is een ouderschapsplan verplicht. Een ouderschapsplan geeft duidelijkheid en rust voor iedereen. In het ouderschapsplan wordt het volgende vastgelegd:

De verdeling van zorg- en opvoedtaken
De verdeling van de kosten van zorg- en opvoedtaken (kinderalimentatie)
De omgangsregeling
Hoe informatieoverdracht plaatsvindt over de ontwikkeling van jullie kind(eren)
Hoe je de ander informeert en belangrijke zaken als bedtijd en zakgeld afspreekt

Lees meer over het ouderschapsplan op de website van de Rijksoverheid.

Digitaal geld overmaken

Inzicht in de rekening van je kind(eren)

Hebben jij en je (ex-)partner voor jullie kind een rekening geopend? Als ouder heb je inzicht en toegang tot de rekening van je kind. Je kunt ervoor kiezen om jezelf of (ex-)partner inzicht en toegang te geven in de rekening van je kind. Rabobank is wettelijk verplicht inzicht en toegang te verschaffen wanneer de andere ouder hier alsnog om vraagt. Het is ook mogelijk om hier beide inzicht in te hebben. Neem contact met ons op om het inzicht en de toegang te wijzigen.

Tips

Kinderen mogen verzekerd worden bij de ouder waar het kind ingeschreven is, maar ook bij de andere ouder. De ouder moet wel in Nederland wonen. Voor de zorgverzekering geldt: verzeker je kind(eren) mee met de meest uitgebreid verzekerde ouder. Zo profiteren ze van dezelfde aanvullende dekkingen.
Bij een co-ouderschap is het belangrijk dat er van tevoren vastgelegd wordt hoe de kosten verdeeld worden. Je kunt afspraken over de financiën laten vastleggen door de rechter. Dit is niet verplicht.
Hoeveel spaargeld is nodig om de spaardoelen voor je kind te behalen? Bijvoorbeeld voor een nieuwe fiets of de studie van je kind. Hiervoor kun je een Rabo RegenboogRekening openen of je oriënteren op Beheerd Belleggen.
Maak duidelijke afspraken over de kinderalimentatie. Als jullie niet meer samenwonen, moet de niet-verzorgende ouder een bijdrage in de verzorgingskosten van de kinderen aan de verzorgende ouder betalen.
Wist je dat uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat als kinderen al vroeg leren omgaan met geld, ze later minder vaak financiële problemen hebben? Bekijk bij handige links 'Ouders en kinderen' hoe je je kind kunt leren omgaan met geld.

Handige links