Twee meisjes stappen op de fiets om te gaan hockeyen

Uit elkaar gaan en kinderen

Heb je met je ex-partner kinderen? Voor hen verandert er veel als jullie uit elkaar gaan. Daar wil je goed mee omgaan.

Samen bepalen of hulp van een mediator of advocaat?

Je draagt samen de zorg voor de kinderen. Dat blijft. Ook als jullie uit elkaar gaan. De afspraken die je met je ex-partner hierover maakt, kunnen gevolgen hebben voor je financiële situatie. Willen jullie dat één van beiden in de woning blijft wonen? Is het daarvoor nodig dat je partneralimentatie betaalt of ontvangt? Heeft de zorg voor de kinderen invloed op het aantal uren dat je wil of kunt werken? Hoe verdelen jullie de kosten van de zorg voor de kinderen? De mediator of advocaat kan helpen bij het opstellen van de afspraken.

Een ouderschapsplan geeft duidelijkheid

Hebben jullie samen minderjarige kinderen en gezamenlijk gezag? Dan is een ouderschapsplan verplicht. Een ouderschapsplan geeft duidelijkheid en rust voor iedereen. In het ouderschapsplan wordt het volgende vastgelegd:

De verdeling van zorg- en opvoedtakenDe verdeling van de kosten van zorg- en opvoedtaken (kinderalimentatie)De omgangsregelingHoe informatieoverdracht plaatsvindt over de ontwikkeling van jullie kind(eren)Hoe je de ander informeert en belangrijke zaken als bedtijd en zakgeld afspreekt

Lees meer over het ouderschapsplan op de website van de Rijksoverheid.

Ontdek het hier

Tips

Kinderen mogen verzekerd worden bij de ouder waar het kind ingeschreven is, maar ook bij de andere ouder. De ouder moet wel in Nederland wonen. Voor de zorgverzekering geldt: verzeker je kind(eren) mee met de meest uitgebreid verzekerde ouder. Zo profiteren ze van dezelfde aanvullende dekkingen.
Bij een co-ouderschap is het belangrijk dat er van tevoren vastgelegd wordt hoe de kosten verdeeld worden. Je kunt afspraken over de financiën laten vastleggen door de rechter. Dit is niet verplicht.
Maak duidelijke afspraken over de kinderalimentatie. Als jullie niet meer samenwonen, moet de niet-verzorgende ouder een bijdrage in de verzorgingskosten van de kinderen aan de verzorgende ouder betalen.

Handige links