Man en adviseur bespreken documenten

Pensioen na een scheiding

Als je gaat scheiden, heb je mogelijk recht op een deel van het pensioen van je (ex-)partner. En je (ex-)partner misschien op een deel van jouw pensioen. Om welk deel gaat het en welke mogelijkheden zijn er om dat te verdelen?

Verdeling ouderdomspensioen

Heb je in de periode dat jullie samen waren een partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt dit ouderdomspensioen verdeeld als jullie uit elkaar gaan. Jullie krijgen hiervan allebei de helft, tenzij in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant anders is vastgelegd.

Hebben jullie alleen samengewoond? Dan wordt het ouderdomspensioen niet verdeeld. Tenzij jullie hier afspraken over hebben gemaakt. Door de verdeling van het ouderdomspensioen kun je te maken krijgen met een pensioentekort.

Het uitbetalen van ouderdomspensioen gebeurt rechtstreeks

De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks uit aan jou en je (ex-)partner. Zorg er dus voor dat de uitvoerder op de hoogte is van de scheiding. Geef dit altijd binnen twee jaar na de scheiding door. Kijk voor meer informatie op de website van je pensioenuitvoerder.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer