Man en adviseur bespreken documenten

Uit elkaar gaan en pensioen

Als je gaat scheiden, heb je mogelijk recht op een deel van het pensioen van je ex-partner. En je ex-partner misschien op een deel van jouw pensioen. Om welk deel gaat het en welke mogelijkheden zijn er om dat te verdelen?

Verdeling ouderdomspensioen

Heb je in de periode dat jullie samen waren een partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt dit ouderdomspensioen verdeeld als jullie uit elkaar gaan. Jullie krijgen hiervan allebei de helft, tenzij in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant anders is vastgelegd.

Hebben jullie alleen samengewoond? Dan wordt het ouderdomspensioen niet verdeeld. Tenzij jullie hier afspraken over hebben gemaakt. Door de verdeling van het ouderdomspensioen kun je te maken krijgen met een pensioentekort.

Lees meer over je pensioenaanvulling opbouwen

Het uitbetalen van ouderdomspensioen gebeurt rechtstreeks

De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks uit aan jou en je ex-partner. Zorg er dus voor dat de uitvoerder op de hoogte is van de scheiding. Geef dit altijd binnen twee jaar na de scheiding door. Kijk voor meer informatie op de website van je pensioenuitvoerder.

Handige links