Schadevrije jaren en Bonus Malus ladder

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering (of motorverzekering) afsluit. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger je op de zogenaamde bonus-malusladder komt. En hoe meer korting je krijgt op je premie (bonus). Dit is de no-claimkorting. Claim je schade, dan daal je op de ladder (malus).

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Heb je een Interpolis Autoverzekering? Bekijk dan online hoeveel schadevrije jaren je hebt (inloggen > klik op je autoverzekering > kijk bij 'details').

Je kunt ook op je polisblad kijken. Hieronder zie je waar je schadevrije jaren, je plaats op de bonus-malusladder en de hoogte van je no-claimkorting op de Interpolis Alles in één Polis® kunt vinden.

Schadevrije jaren document

Korting en schadevrije jaren

Tips: no-claimgarantie en tweede auto met dezelfde no-claimkorting

    Bescherm je no-claimkorting met de aanvullende dekking Interpolis No-Claim Garantie®. Je kunt dan 1 schade per verzekeringsjaar claimen en toch dezelfde no-claimkorting of bonus-malus trede behouden. Die trede bepaalt hoeveel korting (bonus) of toeslag (malus) je krijgt op de basispremie. Hoe langer je geen schade claimt, hoe hoger je op de bonus-malusladder komt. En hoe meer ‘no-claimkorting’ je dus krijgt. Als je de tweede auto op dezelfde Alles in één Polis zet als de eerste, krijg je hierop dezelfde no-claimkorting. Dit noemen we de partnerregeling. Voorwaarde is dat jij of je partner het meeste in de auto gaan rijden (niet je kind). En dat je met de tweede auto minder schadevrije jaren hebt opgebouwd dan met je eerste. Tenslotte mag het aantal schadevrije jaren niet negatief zijn.

Schadevrije jaren meenemen

Schadevrije jaren worden in Nederland bijgehouden in Roy-data. Dit is de centrale database van alle verzekeraars. Als je overstapt van een andere verzekeraar, vraagt Interpolis daar je gegevens op. Zo wordt je no-claimkorting berekend.

Schadevrije jaren naar partner of kind

Schadevrije jaren worden per voertuig opgebouwd op naam van de verzekeringnemer. Na afloop van de verzekering kun je opgebouwde schadevrije jaren overdragen naar je partner of kind, als hij of zij de regelmatige bestuurder was. Neem hiervoor contact op met Rabobank.

Bij een scheiding is het voortaan ook mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren te splitsen. De verzekeringnemer bepaalt hoe de schadevrije jaren verdeeld worden. Neem hiervoor contact op met Rabobank.

Ben jij al klaar voor je volgende autorit?

Bereken je premie. Daarna kun je gelijk online je autoverzekering afsluiten. Tip: houd de meldcode van je auto bij de hand.