Rabobank

Verklein de kans op woninginbraak

Een inbraak is een ingrijpende en vervelende gebeurtenis. Je wil er daarom ook tijdens de vakantieperiode zoveel mogelijk aan doen om dit te voorkomen. Met deze 4 tips maak je het inbrekers niet te makkelijk.

1. Maak je huis onaantrekkelijk voor inbrekers

Wist je dat het grootste deel van alle inbraken gepleegd wordt door mensen die een buurt kennen en plotseling een kans zien? Als een woning er bewoond uit ziet is het moeilijker voor inbrekers om in te schatten of iemand thuis is. Je doet dit door:

    Tijdschakelaars te gebruiken om verlichting in huis aan of uit te zetten. Buren of buurtgenoten vragen om hun (tweede) auto op jouw oprit te parkeren. Een (halfvol) glas water of kopje koffie zichtbaar op de salontafel te laten staan. Buren te vragen om de post regelmatig uit de brievenbus te halen. Tijdens vakanties buren of bekenden de gordijnen open en dicht laat doen.

2. Draai je deur op slot en kies voor goed hang- en sluitwerk

Er wordt vaak ingebroken via de achterdeur of klepramen. Goede sloten zijn dus belangrijk. Kies daarom voor hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze sloten hebben een SKG®-logo. Maar met alleen goede sloten ben je er niet. Het is belangrijk dat je ze ook gebruikt. Inbrekers komen vaak binnen door te flipperen. Ze schuiven een bankpasje tussen het kozijn en het slot. Jouw deur is op deze manier zo open! Tenzij deze op slot zit gedraaid. Dan is het niet mogelijk om met een simpele beweging van het pasje het slot open te maken. Draai dus altijd de deur op slot en sluit ramen (en sluit ze af als dat kan). Ook als je maar 5 minuten weg bent.

3. Check hoe veilig jouw slot is

Wist je dat 3 op de 5 huizen een onveilig voordeurslot heeft? Een inbreker maakt dit binnen 3 minuten open. Een goed slot zorgt ervoor dat de inbreker meer tijd nodig heeft om binnen te komen. Dit verkleint de kans op een inbraak. Met de slotentool van Interpolis check je snel en makkelijk hoe veilig jouw voordeurslot is.Of gebruik de handige checklist van Interpolis om inzicht te krijgen in de inbraakveiligheid van je woning.

4. Leg waardevolle spullen uit het zicht

Een huis waar kostbare spullen van buitenaf zichtbaar zijn, is voor inbrekers een interessant doelwit. Leer jezelf dus aan om waardevolle spullen uit het zicht te leggen. Denk bijvoorbeeld aan telefoons, tablets, laptops en sieraden. Vergeet je dit wel eens? Dan kan het helpen om een herinnering in te stellen op je telefoon. Kies een vast en handig moment dat voor jou goed werkt. Bijvoorbeeld elke avond om 20:00 uur. En als je huisgenoten hebt kun je af spreken om er samen op te letten dat dure spullen uit het zicht worden opgeborgen als ze niet worden gebruikt.