
Verklein de kans op woninginbraak
Een woninginbraak is een ingrijpende en vervelende gebeurtenis. Zeker in de zomermaanden, wanneer we vaker en langer van huis zijn, is het belangrijk om alert te blijven. Uit cijfers van Interpolis blijkt dat er in de zomerperiode gemiddeld 16% meer inbraken plaatsvinden dan in de maanden ervoor. In sommige regio’s, zoals Utrecht, loopt dit zelfs op tot 40% meer inbraken per dag. Gelukkig kun je met een paar slimme maatregelen het risico flink verkleinen. Deze vier tips helpen je op weg.
1. Maak je huis onaantrekkelijk voor inbrekers
Wist je dat het grootste deel van alle inbraken gepleegd wordt door mensen die een buurt kennen en plotseling een kans zien? Als een woning er bewoond uit ziet is het moeilijker voor inbrekers om in te schatten of iemand thuis is. Je doet dit door:
2. Draai je deur op slot en kies voor goed hang- en sluitwerk
Er wordt vaak ingebroken via de achterdeur of klepramen. Goede sloten zijn dus belangrijk. Kies daarom voor hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze sloten hebben een SKG®-logo. Maar met alleen goede sloten ben je er niet. Het is belangrijk dat je ze ook gebruikt. Inbrekers komen vaak binnen door te flipperen. Ze schuiven een bankpasje tussen het kozijn en het slot. Jouw deur is op deze manier zo open! Tenzij deze op slot zit gedraaid. Dan is het niet mogelijk om met een simpele beweging van het pasje het slot open te maken. Draai dus altijd de deur op slot en sluit ramen (en sluit ze af als dat kan). Ook als je maar 5 minuten weg bent.
3. Check hoe veilig jouw slot is
Wist je dat 3 op de 5 huizen een onveilig voordeurslot heeft? Een inbreker maakt dit binnen 3 minuten open. Een goed slot zorgt ervoor dat de inbreker meer tijd nodig heeft om binnen te komen. Dit verkleint de kans op een inbraak. Met de slotentool van Interpolis check je snel en makkelijk hoe veilig jouw voordeurslot is. Of gebruik de handige checklist van Interpolis om inzicht te krijgen in de inbraakveiligheid van je woning.
4. Leg waardevolle spullen uit het zicht
Een huis waar kostbare spullen van buitenaf zichtbaar zijn, is voor inbrekers een interessant doelwit. Leer jezelf dus aan om waardevolle spullen uit het zicht te leggen. Denk bijvoorbeeld aan telefoons, tablets, laptops en sieraden. Vergeet je dit wel eens? Dan kan het helpen om een herinnering in te stellen op je telefoon. Kies een vast en handig moment dat voor jou goed werkt. Bijvoorbeeld elke avond om 20:00 uur. En als je huisgenoten hebt kun je af spreken om er samen op te letten dat dure spullen uit het zicht worden opgeborgen als ze niet worden gebruikt.
Extra risico in drukke steden
Uit de data van Interpolis blijkt dat de afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt een rol speelt. Hoe dichter je bij een supermarkt woont, hoe groter de kans op een inbraak. Dit heeft mogelijk te maken met de hogere woningdichtheid in die gebieden, wat het voor inbrekers makkelijker maakt om ongezien toe te slaan. Vooral als je in een drukke buurt woont, of dicht bij een supermarkt, is het dus extra belangrijk om waardevolle spullen uit het zicht te houden. Zo beperkt je het risico op een inbreker in je huis.
Extra tips van de politie
Naast deze vier basismaatregelen, adviseert de politie ook:
Benieuwd naar het inbraakrisico in jouw wijk?
Benieuwd hoe het inbraakrisico in jouw wijk is? Check het op de Interpolis Inbraakbarometer. Deze tool laat tot een week nauwkeurig zien hoeveel inbraken er in jouw omgeving zijn geweest.
Bekijk het zelf in de InbraakBarometer van