Wat wel en niet is verzekerd bij schade.

Hoe snel na boeking van de vakantie moet ik me verzekeren?

Je moet de kortlopende annuleringsverzekering binnen 10 dagen en de doorlopende annuleringsverzekering binnen 14 dagen na boeking van de reis in laten gaan.

Voor welke reiskosten ben ik verzekerd bij annulering?

Je krijgt een vergoeding voor onderdelen van je reis die je vooraf boekt en betaalt. Bijvoorbeeld je vlucht, accommodatie, huurauto, visum, eventuele omboekingen en aanbetalingen.

Wat krijg ik uitgekeerd bij eerder afbreken van mijn vakantie?

Het kan zijn dat je eerder dan gepland naar huis moet terugkeren. Is dit door een gedekte gebeurtenis op je annuleringsverzekering dan vergoedt Interpolis de niet genoten vakantiedagen. Stel: je boekt een reis van tien dagen en deze kost € 1.000. Als je drie dagen eerder naar huis moet, dan ontvang je dus € 1.000 / 10 dagen x 3 gemiste dagen = € 300. Eventuele extra reiskosten zijn gedekt door je reisverzekering.

Vragen over de annuleringsverzekering en het coronavirus

Is het annuleren of afbreken van mijn reis vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn reisbestemming in het buitenland verzekerd?

Nee, corona is geen onverwachte gebeurtenis meer. Dit is wel verzekerd als je jouw reis boekte vóór 26 maart 2020 en ook je Doorlopende Annuleringsverzekering voor deze datum sloot. Voorwaarde is ook dat het gebied waar je naar toe gaat, op het moment van boeken de kleurcode groen of geel had. 

Op de Kortlopende Annuleringsverzekering is geen dekking voor annuleren of afbreken vanwege kleurcode oranje of rood. 

Krijg je zelf of een reisgenoot corona of wordt een familielid of dierbare ernstig ziek of overlijdt door corona? Dan is annulering of afbreking van de reis wel verzekerd op de Doorlopende Annuleringsverzekering

Krijg je zelf of een reisgenoot corona of wordt een familielid in de 1e of 2e graad ernstig ziek of overlijdt door corona? Dan is annulering of afbreking van de reis wel verzekerd op de Kortlopende Annuleringsverzekering.

Is het annuleren of afbreken van mijn vakantie vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn vakantiebestemming in Nederland verzekerd?

Nee, dat is niet verzekerd. 

Voor Nederland zelf geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken geen kleurcode af. Het annuleren van de reis op basis van de kleurcode oranje of rood is voor Nederland dus niet van toepassing. 

De overige redenen voor annulering of afbreking die in de voorwaarden worden genoemd, zijn wel van toepassing op reizen in Nederland.

Ik wil nu een vakantie boeken naar een gebied dat op dit moment de kleurcode oranje of rood heeft. Is annulering daarvan verzekerd?

Bij schade moet er altijd sprake zijn van een onverwachte gebeurtenis. Sinds 26 maart 2020 ziet Interpolis het ontstaan van de kleurcode oranje of rood vanwege corona niet meer als onverwacht. Het annuleren van je reis vanwege de kleurcode oranje of rood dat door corona veroorzaak is, is dus niet verzekerd. 

Annuleer je jouw reis vanwege een andere geldige reden? Dan ben je wel verzekerd.

Ikzelf, mijn reisgenoot, een familielid of goede vriend(in) krijgt corona. Is annulering of afbreken van mijn vakantie verzekerd?

Je krijgt zelf corona

Als je corona krijgt, is annulering van je reis verzekerd. Voorwaarde is dat je op korte termijn zou reizen en dat je een doktersverklaring of positieve PCR-test hebt. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid). Heb je een doorlopende annuleringsverzekering? Dan krijg je bij het afbreken van je reis een vergoeding voor de niet gebruikte vakantiedagen. Je hebt dan een doktersverklaring nodig waaruit blijkt dat je vanwege medische problemen eerder naar huis moest gaan.

Je reisgenoot krijgt corona

Gaat je reisgenoot hierdoor op korte termijn niet op reis of breekt hij of zij hierdoor de reis af? En reis je samen met die persoon heen en terug en word je nu alleenreizend? Dan is dit verzekerd op je annuleringsverzekering. Je reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft je reisgenoot deze verzekering niet? Dan ben jij ook niet verzekerd. 

Een familielid of goede vriend(in) krijgt corona

Reis je op korte termijn of ben je al op reis en is je familielid of vriend(in) zo ziek dat de kans van overlijden op korte termijn groot is? Dan is het annuleren of afbreken van je reis verzekerd op je Doorlopende Annuleringsverzekering

Heb je een Kortlopende Annuleringsverzekering? Dan is dit alleen verzekerd als het om een familielid in de 1e of 2e graad gaat. Bijvoorbeeld je moeder, broer of kind. Gaat het om een goede vriend(in) dan is dat niet verzekerd.

Ik heb een vakantie geboekt maar ik vertrek niet binnen 14 dagen. Kan ik nu mijn annulering al melden?

Interpolis kan je niet helpen met vragen of annuleringen als je niet binnen 14 dagen vertrekt.

Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Reis je niet binnen 14 dagen? Dan is nu nog niet duidelijk of je reis door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat de kleurcode nog kan veranderen. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. 

Ik wil toch mijn reis nu annuleren.

Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken de mogelijkheden met je. Interpolis kan je helaas (nog) niet helpen. 

Ik heb alleen nog een aanbetaling voor mijn reis gedaan en twijfel of ik de rest moet betalen.

Interpolis kan je niet adviseren of je de rest van de reiskosten moet betalen. Neem hierover contact op met de organisatie waarbij je jouw reis geboekt hebt.

Ik mag niet op vakantie omdat ik niet gevaccineerd ben. Is annulering van de reis verzekerd?

Dit is alleen verzekerd als je op advies van jouw arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie voor het gebied waar je naartoe reist verplicht is. En je dit niet kon weten.

Ik moet op mijn reisbestemming verplicht in quarantaine en wil daarom niet gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

Op mijn vakantiebestemming gelden allerlei coronamaatregelen (bijvoorbeeld winkels, zwembaden dicht) waardoor ik niet wil gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

De geldigheid van mijn voucher vervalt in 2021 maar ik wil nu niet op vakantie. Wat kan ik doen?

Neem contact op met je reis- of vervoerorganisatie. Zij bespreken de mogelijkheden met je.

Vragen over redenen van het annuleren van je reis

Kan ik mijn reis annuleren als ik ziek ben?

Je reis kan geannuleerd worden als er sprake is van een ziekte waardoor je op medische indicatie niet aan de reis kan deelnemen. Voorwaarde is dat jouw arts aangeeft dat je niet op vakantie kunt.

De annuleringsverzekering moet wel binnen 14 dagen na het boeken van je reis ingegaan zijn.

Is zwangerschap een reden om te annuleren?

Ja, als de zwangerschap is geconstateerd na boeking van de reis/huurovereenkomst. Of wanneer er medische complicaties zijn door de zwangerschap waardoor de zwangere niet aan de reis deel kan nemen.

Ben ik verzekerd als iemand om wie ik veel geef ziek wordt of overlijdt?

Ja, als een persoon om wie je erg veel geeft overlijdt, ernstig ziek wordt of een ernstig ongeluk krijgt dan is dit verzekerd op de doorlopende annuleringsverzekering. Dit gaat om familieleden maar bijvoorbeeld ook om een dierbare vriend.

Mag ik bij (dreiging van) een terroristische aanslag annuleren?

Wordt er na het boeken van je reis een negatief reisadvies afgegeven voor jouw reisbestemming? Dan vergoedt Interpolis je reiskosten. Gebieden met een negatief reisadvies (kleurcode rood en oranje) vind je op www.rijksoverheid.nl.

Mag ik bij een negatief reisadvies mijn reis annuleren?

Ja, voorwaarde is wel dat je naar een gebied zou reizen dat de overheid onverwacht afraadt. Ook mag er tijdens het boeken van de reis nog geen negatief reisadvies zijn geweest. Gebieden met een negatief reisadvies (kleurcode rood en oranje) vind je op www.rijksoverheid.nl. Een negatief reisadvies als gevolg van een grootschalige epidemie is geen geldige reden om te annuleren.

Mag ik bij een natuurramp op mijn vakantieadres annuleren?

Ja, als je bijvoorbeeld door een aardbeving, vulkaanuitbarsting, orkaan of bosbrand niet bij jouw geboekte vakantiehuis kunt komen.

Heb je een reis geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds en heb je een bijdrage aan het fonds betaald, informeer dan eerst bij je reisorganisatie of je aanspraak kunt maken op de regelingen die van toepassing zijn. Als je een vakantie hebt geboekt bij een reisorganisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds (of je hebt de bijdrage van het fonds niet betaald), dan gelden de voorwaarden van je annuleringsverzekering.

Mag ik bij onverwachts ontslag annuleren?

Ja, als je na een dienstbetrekking met onbepaalde tijd onvrijwillig werkloos raakt door een gehele of gedeeltelijke sluiting van het bedrijf. Het ontslag was nog niet gepland of vooraf besproken.

Is echtscheiding een reden tot annulering?

Ja, onder de voorwaarde dat de juridische echtscheidingsprocedure in gang is gezet. Dit geldt ook bij het stoppen van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Ook het stoppen van een gezamenlijk huishouden is een geldige reden om te annuleren.

Ben ik verzekerd als mijn vlucht vervalt door een staking?

Nee. De Interpolis Annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. De maatschappij die jouw vlucht uitvoert, is hiervoor verantwoordelijk. Je kunt het beste contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij.

Ben ik verzekerd als ik mijn vlucht mis of mijn vlucht vertraging heeft?

Heb je meer dan 8 uur vertraging op je heenreis? Dan biedt de Interpolis Doorlopende Annuleringsverzekering dekking als de vertraging wordt veroorzaakt door een natuurramp, stakings- of protestactie.

Wat moet ik doen als mijn vlucht wordt geannuleerd vanwege harde wind?

Heb je extra kosten bijvoorbeeld omdat je langer op je vakantiebestemming moet blijven? Deze extra kosten kun je bij jouw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie indienen. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat gestrande reizigers ergens kunnen overnachten of een nieuwe vlucht krijgen.

Beroept de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie zich op overmacht en wijst deze jouw claim af? Neem dan contact op met Interpolis. Zij ontvangen graag de schriftelijke afwijzing van de luchtvaartmaatschappij samen met de extra gemaakte kosten, om deze te kunnen beoordelen. Deze kun je ook online indienen.

Ben jij al klaar voor je volgende reis?

Bereken nu online je premie. Je kunt ook direct je kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering afsluiten.

Bereken je premie