Preventietips van Interpolis

Schade is nooit leuk, hoe goed je ook verzekerd bent. Interpolis doet er alles aan om de schade zo snel mogelijk af te wikkelen. Schade voorkomen is altijd het beste. Bekijk daarom de preventietips voor thuis, op reis en onderweg.

Schade voorkomen in en rondom je woning

Met brand, waterschade of een inbraak krijg je liever niet te maken. Gelukkig kun je veel doen om schade in en om je huis te voorkomen of beperken.

Tip 1: voorkom verstoppingen en wateroverlast

Omdat we onze afwas en was op lagere temperaturen doen, kunnen zeepresten zich afzetten op het leidingwerk van de wasmachine of vaatwasser. Dat kan leiden tot verstopping en wateroverlast. Laat de wasmachine en vaatwasser daarom elke maand een keer op maximale temperatuur draaien. Zo kun je verstoppingen door zeepresten voorkomen.

Tip 2: houd de afzuigkap schoon

Een afzuigkap die je vaak gebruikt kan vet worden en vlam vatten. Een vieze afzuigkap leidt tot een snelle uitbreiding van de brand bij vlam in de pan. Maak daarom één keer per maand de filter van de afzuigkap schoon of vervang deze. Heb je de vlam in de pan, doof dan het vuur dan met een deksel of blusdeken. Laat de pan staan en gebruik nooit water.

Tip 3: check hoe goed je huis beschermd is

Bescherm jij je huis en spullen tegen brand-, water- en inbraakschade? De Veiligheidsmeter geeft je het antwoord, Interpolis geeft je tips.

Lees meer en doe de check

Stormschade voorkomen

Wist je dat storm vaak voor duizenden euro’s schade kan aanrichten? Gelukkig kun je zelf van alles doen om stormschade te voorkomen: voor, tijdens en na een storm.

Tip 1: voor de storm
Sluit alle ramen en deuren, denk daarbij ook aan daglichten en klapramen. Haal overhangende, losse en dode boomtakken weg rondom je woning. Parkeer je auto(‘s) onder een stevige overkapping, in een schuur of garage. In ieder geval niet onder of dicht bij een boom.

Meer tips op Interpolis.nl

Tip 2: tijdens de storm

Jouw persoonlijke veiligheid en die van je gezinsleden staat voorop.

Blijf tijdens de storm zoveel mogelijk binnen.Wacht met het treffen van noodvoorzieningen of reparaties tot de storm voorbij is. Klim dus niet tijdens de storm op het dak om dakbedekking terug te leggen.Houd het portier van je auto stevig vast als je in- of uitstapt. Zo voorkom je schade aan je eigen auto en aan andere geparkeerde voertuigen.

Heb je schade door het slechte weer? Interpolis staat voor je klaar.

Meld je schade direct bij Interpolis

Tip 3: na de storm

Storm en regen gaan vaak samen. Met deze tips voorkom je waterschade na een storm.

Laat schade aan daken en ruiten zo snel mogelijk herstellen. Dek als noodoplossing de schade goed af met een afdekzeil.Inspecteer de dakbedekking. Zet losliggende dakpannen vast. Inspecteer bij platte daken nauwkeurig of de naden intact zijn en of de loodslabben nog goed liggen.Verwijder zwerfvuil van het plat dak, de dakgoten en afvoeren.

Meer tips op Interpolis.nl

Heb je schade door het slechte weer? Interpolis staat voor je klaar.

Meld je schade direct bij Interpolis

Schade voorkomen op vakantie

Een ongeluk op vakantie zit in een klein hoekje. Door je goed voor te bereiden op je vakantie kun je de kans op schade verkleinen.

Tip 1: op reis met de auto

Neem in ieder geval altijd je groene kaart mee als je onderweg bent. Daarmee toon je aan dat je auto verzekerd is en heb je de belangrijkste gegevens van je auto(verzekering) bij de hand. Je bent in Europa niet verplicht om de groene kaart op zak te hebben, maar verstandig is het wel. Zeker bij autoschade in het buitenland. Op je groene kaart staat ook in welke landen je auto verzekerd is. Jouw autoverzekering is in alle Europese landen geldig.

Tip 2: verdeel de bagage

Ga je vliegen? Verdeel dan bij het inpakken jouw spullen en die van je reisgenoten over de koffers. Zo heb je altijd nog spullen van jezelf bij de hand als er een koffer zoekraakt of wordt gestolen.

Tip 3: maak foto's van waardevolle spullen

Verlies of diefstal van spullen of documenten is erg vervelend. En het terugvinden van spullen kost veel tijd. Met onderstaande tips maak je het jezelf gemakkelijk.

Maak een foto van je naam, telefoonnummer en adres van het vakantieverblijf. De vinder kan dan contact met je opnemen als je je fototoestel verliest.Maak foto's van je waardevolle spullen. Handig als je wordt bestolen of als je spullen schade oplopen.Maak foto's van alle pasjes in je portemonnee. Zo weet je na verlies of diefstal wat er allemaal in zat en wat je moet laten blokkeren.Parkeer je je auto in een grote stad, maak dan een foto van het straatnaambordje. Zo vind je je auto snel weer terug.

Schade voorkomen op de weg

Autopech, schade of diefstal als je onderweg bent is erg vervelend. Daarom helpen we je graag om goed voorbereid op weg te gaan.

Tip 1: neem pauze

Neem in ieder geval genoeg rust: na elke twee uur rijden een kwartier pauze. Te luide muziek in de auto verlaagt de concentratie.

Tip 2: rijd mobielvrij met de Interpolis AutoModus app

In 66% van de auto-ongelukken speelt afleiding een rol. De telefoon is daarbij de belangrijkste oorzaak. De Interpolis AutoModus app helpt je om mobielvrij auto te rijden. Laat je niet afleiden, rijd in AutoModus.

Ga in AutoModus

Tip 3: voorkom diefstal

Laat geen kostbaarheden en belangrijke papieren achter in de auto. Verlaat je je auto, zorg er dan in ieder geval voor dat je waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht liggen. Rijd in grote steden met de autodeuren op slot en leg geen kostbare bagage op de achterbank. Sluit je auto ook af tijdens het tanken of rustpauzes.

Tip 4: neem je autosleutel mee als je kort uitstapt

Autodieven plaatsen soms een stuk papier op de achterruit. Als je in je auto stapt en in je achteruitkijkspiegel kijkt, zie je het stuk papier. Als je uitstapt om het papier te verwijderen, gaan de dieven er met je auto vandoor. Haal dus altijd je contactsleutel uit het slot als je je auto verlaat.

Schade voorkomen voor én tijdens (strenge) vorst

Strenge vorst op komst? Neem dan voorzorgsmaatregelen. Niet alleen in en rondom je huis kun je te maken krijgen met schade, ook je auto kan beschadigd raken.

Tip 1: in en rondom je woning

Vóór de strenge vorst

Behandel je gevels tegen opname van vocht (impregneren). Hierdoor kan vocht niet via de gevel de woning binnendringen, maar wel naar buiten. Laat het water uit de tuinslag lopen en berg hem vorstvrij op. Zo voorkom je dat het water in de tuinslang bevriest en de slang beschadigd raakt. Vul je cv-ketel regelmatig bij met water. Doe je dit op tijd, dan voorkom je schade of storingen. Vooral bij koude temperaturen kan dit voor veel ongemak zorgen. Breng isolatie aan rond watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes. Laat buitenkraantjes en leidingen die tegen een koude buitenmuur zitten, leeglopen.

Tijdens de strenge vorst

Zet de thermostaat, ook 's nachts, op minimaal 15 graden. Hierdoor wordt het water in de leidingen niet te koud. Draai alle leidingen in de woning open, ook op zolder en in de schuur. Draai de radiatoren in de buurt van je thermostaat niet dicht. De andere radiatoren moeten dan namelijk harder werken om je huis tóch warm te krijgen. Blijf ook in de winter je woning ventileren. Zet ’s morgens even je ramen en deuren open. Zo beperk je vocht in de woning en schimmelvorming aan houtwerk, muren of meubels.
Tip 2: aan je auto

Vóór de strenge vorst

Een sterretje in de autoruit? Laat deze op tijd herstellen. Bij vorst zet je de verwarming in de auto hoger, waardoor een ster gaat scheuren en reparatie niet meer mogelijk is. De autoruit moet dan worden vervangen. Antivries verlaagt het vriespunt van water. Met antivries in de koeling van uw auto voorkom je bevriezing van het koelsysteem. En daarmee verminder je het risico op schade aan de radiateur of het motorblok door bevriezing. Tijdens de strenge vorst.

Tijdens de strenge vorst

Laat tijdens het krabben van de autoruiten je motor niet stationair draaien. Motoren slijten hierdoor veel sneller. Laat ook geen heet water over de ruiten lopen. Hierdoor kan een barst in de ruit ontstaan.

Schade melden

Wil je een schade melden? Meestal wordt je schade met één telefoontje afgehandeld. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Neem online of telefonisch contact met Interpolis op. Wel zo prettig.

Schade melden