Ziektekosten in het buitenland

Ziektekosten in het buitenland

Ga je binnenkort skiënd van de piste in Oostenrijk of genieten van zon, zee en strand in een tropisch oord? Waar je ook naartoe gaat, je wilt goed verzekerd zijn voor ziektekosten in het buitenland. Moet je hiervoor een zorgverzekering of juist een reisverzekering afsluiten?

De basiszorgverzekering dekt niet alle zorgkosten in het buitenland

De basisverzekering dekt niet alle ziektekosten in het buitenland, bijvoorbeeld als de zorg duurder is dan in Nederland. Om te voorkomen dat je het prijsverschil zelf moet betalen, kun je je extra verzekeren met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met geneeskundige kosten dekking.

Lees meer over de basisverzekering Lees meer over de doorlopende reisverzekering

Welke verzekering dekt welke ziektekosten in het buitenland?

Je hebt alleen een basisverzekering

Je zorgverzekeraar vergoedt ziektekosten bij spoedeisende hulp in het buitenland tot 100% van het Nederlandse tarief. In veel landen, zoals Oostenrijk, Turkije en de VS, kunnen zorgkosten duurder uitvallen dan in Nederland. Je kunt deze extra kosten verzekeren met de aanvullende dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering of met een aanvullende zorgverzekering.

Je hebt Interpolis ZorgActief of ZorgCompact met een aanvullende verzekering

Met een aanvullende zorgverzekering van Interpolis zijn kosten voor spoedeisende hulp in het buitenland volledig gedekt. Belangrijk is dat het moet gaan om zorg die niet te voorzien was bij vertrek naar het buitenland. Het eigen risico van je zorgverzekering wordt niet vergoed. Lees de voorwaarden om te bekijken wat onder je verzekering valt.

Je hebt een aanvullende zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar

Check bij je zorgverzekeraar of alle in het buitenland gemaakte ziektekosten 100% worden vergoed. Je kunt daarna bepalen of je extra ziektekosten wilt verzekeren met de geneeskundige kosten dekking op je reisverzekering.

Lees meer over ZorgActief of ZorgCompact

Reisverzekering met geneeskundige kosten: wat is gedekt?

De dekking geneeskundige kosten bij de doorlopende reisverzekering is aanvullend op de basiszorgverzekering. De extra zorgkosten bovenop het Nederlandse tarief zijn dan ook verzekerd. Wat nog meer verzekerd is:

Onverwachte kosten in spoedeisende situaties. Ook als deze duurder zijn dan in Nederland Vervoer naar en verpleging in het ziekenhuis Tandartskosten tot € 375 per persoon per reis

Met de doorlopende reisverzekering dek je meer dan alleen ziektekosten in het buitenland. Zo ben je verzekerd voor extra verblijfkosten bij ongeval, ziekte of overlijden voor medereizigers én kun je rekenen op 24/7 hulpverlening van de Interpolis Alarmcentrale. 

Lees meer over de doorlopende reisverzekering

Hoe zit het met eigen risico in het buitenland?

Bij ziektekosten in het buitenland geldt, net als in Nederland, een eigen risico op je basiszorgverzekering. Het openstaande eigen risico betaal je altijd, ook als je een aanvullende zorg- of reisverzekering hebt.

Spoedeisende en niet-spoedeisende hulp

Welke verzekering heb je nodig voor spoedeisende en niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Spoedeisende hulp

Er is sprake van spoedeisende hulp als de medische zorg direct noodzakelijk is en de behandeling niet kan wachten tot je weer thuis bent.

De vergoeding

De basiszorgverzekering vergoedt in de meeste gevallen spoedeisende hulp tot 100% van het Nederlandse tarief.

Extra medische kosten kun je verzekeren door naast je basiszorgverzekering een aanvullende zorgverzekering af te sluiten of een reisverzekering met geneeskundige kosten dekking af te sluiten.

Wat moet je doen bij spoedeisende zorg in het buitenland?

Neem bij spoedeisende zorg in het buitenland zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van Interpolis. Bij een ziekenhuisopname is dit verplicht.

Niet-spoedeisende hulp

Het kan voorkomen dat je naar het buitenland gaat, wetende dat je daar medische zorg nodig gaat hebben. In dit geval spreken we over niet-spoedeisende zorg. Dit kan voorkomen als het gaat om een expertisebehandeling die in Nederland niet mogelijk is of een lange wachtlijst, waardoor je op korte termijn in Nederland niet geholpen kunt worden.

De vergoeding

De reisverzekering heeft geen vergoeding voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland. Je kunt je hiervoor verzekeren met een (aanvullende) zorgverzekering. Niet alle kosten worden vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Denk hierbij aan:

Kosten die hoger zijn dan het in Nederland geldende tarief Experimentele behandelingen Behandelingen die niet aan de wettelijke eisen in Nederland voldoen

Wat moet je doen bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Neem altijd vooraf contact op met je zorgverzekeraar in het geval van niet-spoedeisende hulp. De zorgverzekeraar kan aangeven wat wel en niet wordt vergoed.

Ga zorgeloos op reis met deze tips

Bekijk vooraf welke kosten jouw verzekering dekt

Controleer voordat je naar het buitenland gaat welke kosten je basiszorgverzekering, aanvullende zorgverzekering en reisverzekering vergoeden. Zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan.

Vergeet je zorgpas niet

Controleer voor vertrek of je je zorgpas bij je hebt. In veel landen geldt je zorgpas, met daarop je EHIC (European Health Insurance Card), als verzekeringsbewijs. In sommige landen buiten de EU heb je een ander verzekeringsbewijs nodig. Check dit van tevoren.

Sla belangrijke telefoonnummers alvast op

Zorg dat je belangrijke telefoonnummers opslaat in je telefoon, zodat je deze bij de hand hebt in het geval van noodgevallen. Bijvoorbeeld het nummer van de Interpolis Alarmcentrale. Neem bij ernstige problemen zo snel mogelijk contact op met de Alarmcentrale. Bij een ziekenhuisopname is dit verplicht.

Ben jij al klaar voor je volgende reis?

Bereken je premie. Daarna kun je direct online je doorlopende reisverzekering afsluiten.

Bereken je premie