Snel en eenvoudig geld overmaken naar het buitenland? Met de Wereldbetaling kun je via Rabo Internetbankieren (Professional) 24/7 geld overmaken naar alle landen in de wereld.

Geld overmaken in meer dan 30 vreemde muntsoorten. Betaling voor alle landen in de wereld. 24/7 geld overmaken via Rabo Internetbankieren (Professional).

Wat heb je nodig?

Voor een Wereldbetaling heb je een Euro- of Vreemde Valutarekening (in de muntsoort van de transactie) nodig.

Van de begunstigde heb je nodig:

het IBAN plus BICof het rekeningnummer met nationale bankcode plus BICof het rekeningnummer plus naam- en adresgegevens van de bank van de begunstigde

Als je geen BIC van de bank van de begunstigde opgeeft, worden extra kosten in rekening gebracht.

Wil je een betaling in euro's doen naar een land in het SEPA-gebied? Dan kun je gebruikmaken van een Eurobetaling.

Lees meer over de Eurobetaling

Hoe werkt het?

Met de Wereldbetaling kun je via Rabo Internetbankieren (Professional) 24/7 geld overmaken naar alle landen in de wereld. Daarbij kunnen bepaalde landen uitgesloten worden op basis van internationale sancties.

Kenmerken Wereldbetaling

Voor betalingen in euro’s naar landen buiten het SEPA-gebied.Voor betalingen in een andere valuta dan euro.Gemiddeld na drie werkdagen bijgeschreven bij begunstigde.Kosten afhankelijk van de gekozen opties.

Verdeling van kosten

Aan buitenlands betalingsverkeer zijn kosten verbonden voor de opdrachtgever én de begunstigde.
Er zijn drie mogelijkheden:

SHA: gedeelde kosten. De opdrachtgever betaalt de eigen bankkosten en de begunstigde betaalt de overige kosten.OUR: de opdrachtgever betaalt zowel de eigen bankkosten als de kosten die de begunstigde normaal gesproken aan zijn of haar bank moet betalen.BEN: de opdrachtgever laat de begunstigde alle kosten betalen. De kosten van de opdrachtgever worden ingehouden op het over te maken bedrag (voor deze kostenoptie geldt een minimum opdrachtbedrag van € 50).

 

Belangrijk om te weten over Wereldbetaling

Veranderingen als gevolg van invoering PSD2

Met ingang van 13 januari 2018 is de Payment Service Directive 2 (PSD2) van kracht. Dit betekent voor jou als je een betaling initieert:

dat bij betalingen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) betaler en ontvanger beiden alleen de kosten van hun eigen bank betalen. Dit noemen we de kostenoptie SHA. Het is dus niet mogelijk dat één van beiden ook de bankkosten van de ander betaalt. Voorheen gold deze beperking alleen voor Europese (EER) muntsoorten. Voorbeeld: betalingen van Nederland naar Duitsland in US Dollar vallen hier nu ook onder en worden enkel uitgevoerd met kostenoptie SHA;dat voor de volgende niet-EER landen nu wel alle kostenopties zijn toegestaan: Guernsey, Isle of Man, Jersey, Monaco, San Marino en Zwitserland. Voorbeeld: voorheen waren enkel betalingen met kostenoptie SHA mogelijk in EER-munten naar Zwitserland, met ingang van 13 januari zijn ook de kostenopties OUR en BEN mogelijk.

Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Lijst EER-landen

België;Bulgarije;Cyprus;Denemarken;Duitsland;Estland;Finland;Frankrijk;Griekenland;Hongarije;Ierland;IJsland;Italië;Kroatië;Letland;Liechtenstein;Litouwen;Luxemburg;Malta;Nederland;Noorwegen;Oostenrijk;Polen;Portugal;Roemenië;Slovenië;Slowakije;Spanje;Tsjechië;Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland);Zweden.

EER muntsoorten

EUR - EuroBGN (Bulgarije)DKK (Denemarken)HUF (Hongarije)ISK (IJsland)HRK (Kroatië)NOK (Noorwegen)PLN (Polen)RON (Roemenië)CZK (Tsjechië)GBP (Verenigd Koninkrijk)SEK (Zweden)
Wisselkoersen

Bij het verwerken van jouw betaling in een vreemde valuta rekenen we met de actuele marktkoers. Die koers kun je terugvinden op je rekeningafschrift. Bij het afronden van jouw betaalopdracht in internetbankieren zie je ter indicatie de waarde van het transactiebedrag.

Bekijk de wisselkoersen vreemde valuta

Wisselkoers Wereldbetaling in euro's

Als je euro’s overmaakt naar een buitenlandse rekening in een andere muntsoort, dan zet de buitenlandse bank de euro’s om naar die muntsoort (muntsoortconversie). De buitenlandse bank bepaalt bij deze omzetting de wisselkoers. Met een aantal buitenlandse banken hebben wij afspraken gemaakt, zodat de wisselkoers gunstiger is. Wil je dit niet, neem dan contact op met jouw Rabobank.

De volgende transacties worden omgezet naar de muntsoort van het land.

Muntsoort transactieLand bank begunstigdeCorrespondentenbank zet transactie om in muntsoort
EURVerenigde StatenUSD
EURCanadaCAD
USDCanadaCAD
EURAustraliëAUD
EURNieuw ZeelandNZD
EURIndiaINR

Wisselkoers Wereldbetaling in vreemde valuta

Je kunt ook zelf de vreemde valuta opgeven in Rabo Internetbankieren. Je hebt dan vaak een gunstigere wisselkoers. De actuele wisselkoers vind je op jouw transactieoverzicht. Bij het afronden van je betaalopdracht in Rabo Internetbankieren zie je een indicatief bedrag in euro’s op basis van de indicatieve wisselkoers.

Uitvoeringstermijn

Rentedatum afschrijving

Als je een Wereldbetaling uitvoert, zijn de rentedatum van de afschrijving en de rentedatum van de betaling gelijk. De aanlevertijd is de tijd waarop je de Wereldbetaling uitvoert.

Rentedatum bijschrijving

Uitgaande wereldbetalingen worden op werkdagen tot 17.30 uur uitgevoerd. Betalingen die we ontvangen na 17.30 uur worden de eerstvolgende werkdag uitgevoerd. Dit geldt ook voor een weekend of feestdag.

De snelheid waarmee de transactie bij de begunstigde bijgeschreven wordt, is afhankelijk van onder andere:

de begunstigde bankde gekozen valutade juistheid van gegevens

De bank van de begunstigde bepaalt wanneer het geld wordt bijgeschreven op de rekening van de begunstigde en wanneer hij of zij daarover kan beschikken. Meestal is dat op dezelfde dag als waarop die bank het geld heeft ontvangen en niet eerder dan de rentedatum van de betaling. Wij hebben daar geen invloed op.

Onderstaande verwerkingstijden zijn van toepassing als je jouw betaling zelf doet via Rabo Internetbankieren (Professional) en deze volledig aanlevert, met een geldige Business Identifier Code (BIC) en zonder overige instructies. Jouw betaling kan dan automatisch verwerkt worden. Ook moet het saldo op je rekening voldoende zijn om de betaling te kunnen afschrijven.

MuntsoortUiterste aanlevertijdRentedatum betaling
AED16.00+1    
ANG16.00+1
AUD16.00+1
BHD16.00+1
CAD16.00+0
CHF15.30+0
CNY16.00+1
CZK10.00+0
DKK12.00+0
ETB14.00+2
EUR116.30+0
GBP17.30+0
HKD16.00+1
HUF11.00+0
IDR17.30+2
ILS16.00+1
INR17.30+2
JPY16.00+1
KES16.00+1
KWD11.00+1
MAD16.00+1
MXN16.00+0
NOK12.00+0
NZD16.00+1
PLN13.00+0
RON16.00+1
RUB16.00+1
SAR16.00+1
SEK13.00+0
SGD12.00+1
THB12.00+1
TND16.00+1
TRY16.00+1
USD17.30+0
ZAR10.00+0
1 Dit tijdstip geldt alleen voor bedragen in euro's die door middel van een Wereldbetaling worden bijgeschreven. Voor transacties in euro's binnen het SEPA-gebied gelden de tijdslijnen zoals vermeld bij Eurobetalingen.

Voorbeeld
Op 06-03-2017 wordt om 12:00 uur een betaling in CZK ingevoerd. In bovenstaande tabel staat dat de valutadatum van de betaling +0 wordt, maar aangezien de uiterste aanlevertijd verstreken is, wordt dit +1. Het bedrag wordt op 06-03-2017 met valutadatum 07-03-2017 afgeschreven en de transactie heeft als valutadatum 07-03-2017.

Lees meer over de verwerking van een inkomende Wereldbetaling

Tijdslijnen girale verwerking (PDF) Timeframes payments (PDF)
Wat zijn de kosten van een Wereldbetaling?
Producttype Tarief
Wereldbetaling SHA €10
  • Als opdrachtgever betaal je de kosten van jouw eigen bank, de ontvanger betaalt de overige kosten.
Wereldbetaling OUR €10 + 0,1%
  • Als opdrachtgever betaal je de kosten van jouw eigen bank én de kosten die de ontvanger normaal gesproken aan zijn of haar bank betaalt. 
  • Hiervoor geldt een toeslag van 0,1% van het over te maken bedrag (minimaal € 5,00 en maximaal € 25,00). 
  • Ondanks de kostenoptie OUR worden er in sommige situaties toch kosten ingehouden door de begunstigde bank of diens correspondent. 
  • Rabobank heeft hier geen invloed op.
Wereldbetaling BEN Kosteloos
  • De ontvanger betaalt de kosten van de wereldbetaling.
Toeslag handmatig €5
  • Er is een toeslag voor aanlevering via jouw Rabobank.
Toeslag overige instructies €10
  • Er is een toeslag als je specifieke instructies meegeeft. Dit kan een voorkeursrouting of een faxbevestiging zijn. Zie de handleiding RIB PRO voor aanvullende informatie.
Toeslag aanvullen ontbrekende BIC €10
  • Er wordt een toeslag gerekend als je geen BIC van de bank van de ontvanger invult.

Lees de Tarieven Zakelijk betalingsverkeer

Bij kostenoptie SHA worden kosten voor eventuele correspondenten ingehouden op het transactiebedrag. Indien je zeker wilt zijn van het bedrag dat bij begunstigde aankomt, adviseren we je te kiezen voor de kostenoptie OUR. Je betaalt dan alle kosten, de begunstigde ontvangt het bedrag zonder eventuele aftrek van kosten.

Voorwaarden

Voor het aanleveren van Wereldbetalingen hoeft geen aparte overeenkomst te worden gesloten. Dit is opgenomen in de voorwaarden zoals beschreven in de Algemene Voorwaarden Rekening-Courant.

Algemene voorwaarden Rekening Courant 2020 (PDF) Terms and Conditions Current Accounts 2020 English (PDF)

Belangrijke links

Vraag adviesgesprek aan

Zelf regelen & Contact