Een betaling met de Rabo CreditCard kan op verschillende manieren en overal in de wereld. Waar moet je opletten als je betaalt met een creditcard?

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Met de Rabo CreditCard kun je op verschillende manieren betalen. Online betalingen en pinbetalingen in de winkel met de creditcard zijn het meest gebruikelijk. Ook bij reservering van een huurauto of een telefonische betaling kan je de creditcard gebruiken. Waar moet je op letten wanneer je op een bepaalde manier betaalt met de creditcard? En hoe wordt de veiligheid van de creditcardbetaling verzekerd? 

Lees hieronder meer over de verschillende manieren van betalen en de wijze waarop de veiligheid van de betaling met een creditcard wordt geregeld.

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Hoe weet je dat je online betaling veilig verloopt?

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Bij online betalingen is het belangrijk dat de webwinkelier weet dat je de werkelijke houder bent van de creditcard. Om dit te verzekeren, is er een extra beveiliging via Mastercard SecureCode. Hiermee zet je een digitale handtekening onder online aankopen die zijn betaald met de creditcard. Vind je het Mastercard SecureCode-logo terug op de webwinkel, dan weet je zeker dat je online betaling extra veilig zal verlopen. Bij een online betaling zal dit systeem automatisch in werking worden gezet. Om de online betaling te bevestigen, vraagt de webwinkel je om een kleurcode in te scannen op het beeldscherm met de Rabo Scanner. Als alles goed overeenstemt, ontvang je een signeercode waarmee je de online betaling bevestigt. Dit alles verloopt buiten het systeem van de webwinkelier, waardoor misbruik vermeden wordt. 

Webwinkeliers moeten aan strenge voorwaarden voldoen als ze een creditcard als betaalmiddel aanbieden. Zo mogen ze je kaartgegevens enkel versleuteld opslaan en mag de driecijferige veiligheidscode achteraan op de creditcard nooit bewaard worden. Je kunt dus steeds met een gerust gevoel online aankopen doen. 

Heb je toch een vermoeden van fraude, misbruik of een verwerkingsfout? Dan kun je tot maximaal 120 dagen na de betaling je geld terugvragen. In tegenstelling tot een IDEAL-transactie is een online betaling met een creditcard namelijk geen gegarandeerde betaling voor de webwinkelier. Je kunt deze dan ook terugvorderen als je klachten hebt over de aankoop. Het is dan aan de webwinkelier om te bewijzen dat hij zijn afspraken is nagekomen.

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Meer tips over veilig bankieren online

Hoe kun je met de creditcard betalen in de winkel?

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Net zoals met je pinpas, bevestig je een betaling in de winkel met de creditcard via een pincode. Via de slimme chip op de creditcard kan je pincode niet enkel geverifieerd worden, maar kunnen ook verdachte betalingen gesignaleerd worden. Gebeurt er een betaling binnen korte tijd zowel in New York als in Amsterdam, dan wordt de creditcard geblokkeerd. 

Wanneer de winkelier geen betaalterminal heeft of deze tijdelijk buiten werking is, heb je nog steeds de mogelijkheid om met de creditcard te betalen. De winkelier zal je creditcardnummer noteren en je handtekening vragen. Ken je de winkelier niet, verkies dan steeds om met je pincode de betaling te laten doorgaan. Een handtekening kan eenvoudig nagemaakt worden. Het raden van je pincode vergt wat meer werk.

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Een pincode voor een creditcard is zelf te wijzigen via een geldautomaat van de Rabobank. Heb je als pincode 1234 gekozen? Dan is deze zo te raden en kun je dus beter zo snel mogelijk je pincode wijzigen. Ook andere gemakkelijk te achterhalen getallenreeksen zoals postcode, geboortedatum en huisnummers zijn best te vermijden.

Pincode wijzigen

Kun je op afstand een betaling met de creditcard doen?

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Je kunt via de telefoon een betaling met de creditcard doen. Dan zal je de volgende info gevraagd worden: naam kaarthouder, creditcardnummer, vervaldatum en vaak ook de driecijferige veiligheidscode (CVC-code). Bij deze manier van betalen is het belangrijk dat je zeker weet dat je de juiste persoon aan de telefoon hebt. Twijfel je, ga dan niet door met de betaling. 

Een creditcardbetaling doen via e-mail is onveilig. Ga dan ook nooit in op een vraag om creditcardgegevens via e-mail te bezorgen. Goed om te weten: niemand mag je vragen om je pincode of een update van creditcardinformatie, ook medewerkers van de Rabobank of de politie mogen dat niet.

Hoe gebeurt een reservering via de creditcard?

Overal veilig betalen met de Rabo CreditCard

Huur je een auto of boek je een hotel, dan wordt er vaak een reservering van een bepaald bedrag op de creditcard gedaan. Dit als borg in geval de auto beschadigd raakt of je niet opdaagt in het hotel. Een reservering wordt gedaan op basis van het creditcardnummer en de vervaldatum. In elk geval mag je niet gevraagd worden de creditcard in bewaring te geven. 

Het gereserveerde bedrag wordt niet daadwerkelijk afgeschreven, maar kosteloos als borg geplaatst. Dit is veiliger én goedkoper omdat je dit bedrag niet cash hoeft op te nemen. Houd er rekening mee dat het bedrag van de reservering je totale bestedingslimiet verlaagt. In dit geval kun je deze limiet zelf tijdelijk verhogen via de Rabo Bankieren App of Rabo Internetbankieren. Een reservering op de creditcard wordt meestal na enkele dagen vrijgegeven of vervalt automatisch na 20 dagen.

Vraag Rabo CreditCard aan

Zelf regelen & Contact