Update

Voeding: het nieuwe medicijn

7 oktober 2018 12:14

Voeding zou vaker als medicijn voorgeschreven moeten worden. Nog vaak genoeg krijgen patiënten een pil voorgeschreven, terwijl niet eens naar aanpassingen aan het voedingspatroon wordt gekeken. Terwijl gezonde en gevarieerde voeding absoluut een bijdrage kan leveren aan iemands gezondheid. Op de Dutch Agri Food Week (DAFW) was voeding en gezondheid een van de belangrijkste thema’s dit jaar. Versproducten zijn de toekomst. Benieuwd wat ons te wachten staat? Laat je bijpraten.

Koks in de keuken in overleg

“Veel ziektes en aandoeningen zijn gerelateerd aan iemands levensstijl en voeding.”

Bewustwording voor gezonde voeding als eerste stap

Eet veel groente, voldoende fruit en andere onbewerkte producten zoals noten en verse vis; dat was de boodschap op de DAFW. De DAFW bestaat uit een reeks aan evenementen door heel Nederland waar professionals in de foodsector hun kennis delen over de agri- en foodsector.

Arts, oprichter en voorzitter van de vereniging Arts en Voeding Tamara de Weijer gaf aan dat ruim 70% van haar cliënten ziektes en aandoeningen heeft die gerelateerd zijn aan hun levensstijl. De vereniging wil artsen bewuster maken van de rol van voeding en leefstijl bij ziekte en gezondheid. De vereniging brengt het positieve effect van een gezonde leefstijl in kaart en ondersteunt zorgprofessionals bij hun advisering van patiënten.

Gezonde levensstijl geeft kracht: een voorbeeld uit de praktijk

Tijdens het evenement vertelde John, een patiënt met Diabetes type 2 hoe voeding zijn leven positief beïnvloedde. Hij volgde het programma ‘Keer Diabetes2 om’, waarbij zijn medicatie in zes maanden werd afgebouwd en hij werkte aan een nieuwe, gezonde levensstijl. En met resultaat! Waar John in het begin verschillende medicijnen gebruikte, is hij dankzij het programma medicatievrij. Hij voelt zich energiek en geniet van zijn nieuwe voedingspatroon vol vers bereide producten. En het mooie is: zijn nieuwe levensstijl kost hem weinig moeite.

Voeding is dan ook een belangrijk onderdeel van het programma. De kernboodschap is net als die van DAFW en heel simpel: eet veel groente, voldoende fruit en andere bewerkte producten zoals ongebrande en ongezouten noten en verse vis. Opvallend is dat de mening van artsen op het gebied van leefstijl en medicatie de afgelopen jaren is veranderd. Zo kreeg John vijf jaar geleden nog te horen dat hij nooit van de medicatie af zou komen, maar hij bewijst nu het tegendeel. Als hij dit van tevoren had geweten, was hij eerder aan de slag gegaan met zijn leefstijl.

Volop kansen voor food-ondernemers

Het programma ‘Keer Diabetes2 om’ bewijst meer dan wat dan ook dat voeding de basis vormt voor een gezonde levensstijl. En het mooie is: er is nog veel ruimte voor groei in producten die een gezonde levensstijl ondersteunen. Zowel in verse producten als producten waar groenten in verwerkt worden. De uitdaging is alleen om nog meer producten te ontwikkelen die het makkelijker maken om op alle momenten van de dag groenten en fruit te eten. Denk bijvoorbeeld aan snackgroenten die makkelijk mee te nemen zijn.

De afgelopen jaren breidt deze productgroep zich uit, zo zijn er pizza’s met een bodem van bloemkool te koop en maken we pasta’s van courgette. Of wat dacht je van een lunchsoep met verse groenten? Er zijn meer dan genoeg kansen voor food-ondernemers om op deze trend in te haken.

De Rabobank is nauw betrokken bij de foodsector. Benieuwd hoe jij voeding voor preventieve gezondheidszorg ontwikkeld? We denken graag mee.