koks koken met groenten en gezonde producten

Voeding: het nieuwe medicijn

Verder op deze pagina:

  Versproducten van de toekomst

  Eet veel groente, voldoende fruit en andere onbewerkte producten, zoals noten en verse vis. Dat was de boodschap van de Dutch Agri Food Week (DAFW), waarbij het thema voeding en gezondheid dit jaar één van de belangrijkste pijlers was. 

  Ik mocht erbij zijn en ik kan jullie gelukkig vertellen: er zijn nog volop kansen in nieuwe versproducten!

  Bewustwording als eerste stap

  De DAFW bestaat uit een reeks aan evenementen door heel Nederland, waar professionals in de foodsector hun kennis delen over de Agri- en Foodsector. Eén van de sprekers die mij is bijgebleven is Tamara de Weijer, arts, oprichter en voorzitter van de vereniging Arts en Voeding. Zij vertelde dat ruim 70% van de cliënten in haar praktijk levensstijl gerelateerde ziektes en aandoeningen heeft. Het doel van de vereniging is om meer bewustwording te creëren bij artsen over de rol van voeding en leefstijl bij ziekte en gezondheid. De vereniging maakt het positieve effect van een gezonde leefstijl zichtbaar en ondersteunt zorgprofessionals in de advisering van hun patiënten.

  Lees meer over Arts & Voeding

  Gezonde levensstijl geeft kracht

  Wat veel indruk op mij maakte was het verhaal van John. John had Diabetes type 2 en volgde het Keer Diabetes2 Om-programma. Een programma waarin deelnemers in zes maanden hun medicatie afbouwen en toewerken naar een nieuwe, gezonde leefstijl. De resultaten mogen er zijn: een groot deel van de deelnemers heeft geen medicatie meer nodig en belangrijker nog, ze voelen zich beter dan ooit te voren!

  "De uitdaging is om meer producten te ontwikkelen waardoor het makkelijk wordt om op ieder moment van de dag groente en fruit te eten."

  John legde zijn verhaal vast op film

  In het begin gebruikte hij verschillende medicatie, waardoor hij geleidelijk zijn dosis insuline moest verhogen. Dankzij het programma is hij zo goed als medicatievrij. Hij voelt zich energiek en geniet van zijn nieuwe voedingspatroon, vol vers bereide producten. Zijn nieuwe levensstijl kost hem weinig moeite. Hij zit goed in zijn vel en geniet van zijn verse maaltijden die hij zelf klaarmaakt. Een prachtig resultaat! Als je zelf het verhaal van John wilt zien klik dan op onderstaande link en begin bij het onderste filmpje.

  Voeding is een belangrijk onderdeel van het programma. De kernboodschap is simpel: eet veel groente, voldoende fruit en andere onbewerkte producten, zoals noten en verse vis. Overigens is de afgelopen jaren de mening van artsen op het gebied van leefstijl en medicatie gewijzigd. De arts van John vertelde hem vijf jaar geleden nog dat hij nooit meer van de medicatie af zou komen. John ziet nu dat dit niet klopt en had dit graag eerder geweten. Dan was hij eerder gemotiveerd geweest om zijn leefstijl aan te passen.

  Bekijk het verhaal van John

  Volop kansen voor food-ondernemers

  Door deze nieuwe inzichten ben ik er van overtuigd dat er nog veel ruimte is voor groei in producten die een gezonde leefstijl ondersteunen. Zowel in verse producten als producten waarin groenten verwerkt worden. De uitdaging is om nog veel meer producten te ontwikkelen waardoor het makkelijker wordt om op alle momenten van de dag groente en fruit te eten. Voorbeelden zijn de snackgroenten. Na de tomaatjes hebben we nu ook komkommers en paprika’s. Ook kunnen we pizza’s kopen met een bodem van bloemkool, pasta’s gemaakt van courgette en lunchsoepen met verse groeten. Wat mij betreft de start van een revolutie! Welke mooie producten, die helpen bij een gezonde leefstijl, kunnen we tegemoet zien? 

  Meer weten over voeding voor preventieve gezondheidszorg?

  Lees meer over ‘Diagnose Voeding en Gezondheid’ Krijg meer inzicht in het effect van gezonde voeding

  Sectorspecialist Martijn Rol

  Els van Diermen

  • Sectorspecialist
  • Food
  (06) 10 88 73 65 LinkedIn