Met een export £ 197 miljoen in 2016 is het Verenigd Koninkrijk een relatief klein bestemmingsland voor Nederlandse zuivelproducten, waardoor de directe gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse zuivelindustrie beperkt zullen blijven.
Indirect kunnen de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse zuivelindustrie groter zijn. Door een verdere devaluatie van het Britse pond en mogelijke importheffingen van meer dan 30% zal de concurrentiepositie van de voornaamste Europese exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk onder druk komen te staan. Hierdoor kan een verschuiving van zuivelstromen binnen de EU plaatsvinden die een negatief effect zal hebben op Europese zuivelprijzen en de vraag naar Nederlandse zuivelproducten.
Export
Het Verenigd Koninkrijk is voor circa 80% zelfvoorzienend in haar zuivelproducten. In 2016 bedroeg de import van zuivelproducten £ 2,4 miljard, waarvan ruim 90% afkomstig is uit de EU. Binnen de EU zijn Ierland (£ 593 miljoen), Frankrijk (£ 451 miljoen) en Duitsland (£ 303 miljoen) de voornaamste exporteurs van zuivelproducten richting het Verenigd Koninkrijk. Nederland staat op een vierde plaats met een uitvoer van circa £ 197 miljoen. In verhouding tot de totale Nederlandse exportwaarde van € 6,5 miljard in 2016 is het Verenigd Koninkrijk een relatief beperkt bestemmingsland voor Nederlandse zuivelproducten.
Met £ 1,2 miljard in 2016 is het Verenigd Koninkrijk binnen de huidige EU zeker een noemenswaardig exporterend land in zuivelproducten. Circa 70 procent van deze handel vindt plaats binnen de EU. Door de uitvoer van kaas en melkpoeder is Ierland de voornaamste handelspartner met £ 366 miljoen. De uitvoer richting Nederland bedroeg £ 102 miljoen.
Producten
Met £ 1,3 miljard is kaas het voornaamste invoer product vanuit de EU. De meest omvangrijke handelspartners hierbij zijn Ierland (£ 305 mln.), Frankrijk (£ 215 mln.) en Duitsland (£ 141 mln.). Verse zuivel (Frankrijk en Duitsland) en boterproducten (Ierland en Denemarken) zijn gezamenlijk goed voor een invoer van meer dan £ 600 miljoen.
Met £ 352 miljoen is kaas ook het meest significante uitvoer product van het Verenigd Koninkrijk naar de EU. Kaas is eveneens het belangrijkste handelsproduct tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met een invoer van £ 109 miljoen is kaas (o.a. Cheddar, Edam, Gouda en Maasdam) voor meer dan 50% verantwoordelijk voor de totale exportwaarde van Nederlandse zuivelproducten. Andere omvangrijke Nederlandse export producten zijn boter producten, wei en gecondenseerde en geconcentreerde melkproducten. In de tegenovergestelde richting is kaas (o.a. cheddar) goed voor £ 42 miljoen aan handelswaarde.
Importtarieven en devaluatie Britse pond
Verder devaluatie van het Britse pond en potentiële importheffingen van meer dan 30% op zuivelproducten kunnen leiden tot vraaguitval door de Britse consumenten en de concurrentiepositie van landen uit de EU verslechteren. Indien de export vanuit landen zoals Ierland, Frankrijk en Duitsland zich van het Verenigd Koninkrijk verplaatst naar het Europese vasteland zal dit de zuivelprijzen binnen de EU onder druk zetten en daarmee ook de vraag naar Nederlandse producten beïnvloeden.
Sectorspecialist Melkveehouderij Marijn Dekkers en Analist Zuivel Richard Scheper