Ga verder met samenwerken

Veehouderij

De veehouderij bevindt zich in een interessant tijd. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

In de melkveehouderij zal de volatiliteit van de melkprijs zich in 2018 van de mindere kant laten zien. De lagere prijzen ten opzichte van 2017 als gevolg van wereldwijde productiestijgingen vragen om veerkracht. In de varkenshouderij doet de varkenscyclus haar werk. De Europese varkensvleesproductie herstelt zich, al staat de belangrijke export naar China onder druk.

  "Ook in 2019 blijft vogelgriep een reëel risico."

  De Europese markt voor pluimveevlees is goed in balans, de vooruitzichten zijn gematigd positief. In Nederland is het belangrijk dat vraag en aanbod voor concepten goed wordt gemanaged. De vermeerderingssector komt langzaam beter in evenwicht, waarbij de exportafhankelijkheid de belangrijkste risicofactor blijft.

  Trends

  De maatschappelijke druk neemt verder toe. De kwaliteit van de leefomgeving moet gewaarborgd worden, bijvoorbeeld op het gebied van geur, fijnstof en ziektes.

  Ontwikkelingen

  De consumptie van rundvlees staat in Europa onder druk. Door de invoering van fosfaatrechten kan de productie van kalfsvlees toenemen.

  Groei

  In 2017 telde Nederland circa 500 melkgeitenbedrijven met een veestapel van ruim 347.000 melkgeiten, goed voor een productie van circa 310 miljoen kilogram geitenmelk.

  Sectorspecialisten veehouderij

  Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de veehouderijsector. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Je kunt hen bereiken via onderstaande gegevens.

  Koen van Bergen

  Koen van Bergen

  • Sectorspecialist
  • Varkenshouderij
  Marijn Dekkers

  Marijn Dekkers

  • Sectorspecialist
  • Melkveehouderij
  Jeroen van den Hurk

  Jeroen van den Hurk

  • Sectorspecialist
  • Veehouderij
  Gea Bakker-Smit

  Gea Bakker-Smit

  • Sectorspecialist
  • Akkerbouw - Visserij