Vrouw houdt sup-bord vast

Inschrijven bij de KvK

Start je je eigen bedrijf? De eerste stap is je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je bedrijf wordt dan opgenomen in het Handelsregister van de KvK. In dit register staan alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen. Deze registratie is verplicht voor iedereen die een bedrijf start. Wanneer regel je je inschrijving? Sowieso binnen 1 week nadat je gestart bent, eerder kan natuurlijk ook.

Illustratie van een smartphone met een gleuf waar geld en notities in verdwijnen

Next step: je geldzaken op orde

Sta je ingeschreven bij de KvK? Goed bezig! Met een zakelijke betaalrekening start je sterk. Je houdt privé en zakelijk gescheiden en krijgt meer overzicht. Goed om te weten: bij Rabobank kun je alleen een zakelijke betaalrekening openen als je bent ingeschreven bij de KvK.

Lees meer over de zakelijke rekening

Inschrijven: dit kun je verwachten

Je KvK-inschrijving is de eerste stap voor het starten van je eigen bedrijf.

Illustratie van een folder met een oranje tekstballon

Rechtsvorm bepalen

Voordat je je bedrijf inschrijft, is het handig om te onderzoeken welke rechtsvorm het beste bij je past. Plus: check meteen vast of de bedrijfsnaam die je in gedachten hebt nog vrij is.

Illustratie van een laptop met een letter op het scherm

Online formulier invullen

Vul op de site van de KvK vast je bedrijfsinformatie in. Hoe meer je invult, hoe soepeler je officiële inschrijving straks gaat. Probeer dus al je antwoorden zo volledig en duidelijk te maken.

Illustratie met drie verschillende kantoorgebouwen

KvK-kantoor kiezen

Nadat je het online formulier zo volledig mogelijk hebt verstuurd, kun je de officiële inschrijving laten plaatsvinden op een van de KvK-kantoren. Pas als je fysiek bent langs gegaan bij de KvK is je inschrijving definitief. Uiterlijk 1 week nadat je begonnen bent moet je je bedrijf inschrijven.

Illustratie van een pen en papier

Het inschrijfmoment

Wanneer je eenmaal naar de KvK gaat, neem dan ook je legitimatiebewijs mee. Eerst wordt je identiteit vastgesteld. Vervolgens wordt er gekeken of je aan de voorwaarden voldoen. En als je dat doet, is je bedrijf officieel geregistreerd en ontvang je direct je KvK-nummer.

Illustratie van een laptop en een checkmark

De Belastingdienst

Enkele dagen later ontvang je je btw-id en omzetbelastingnummer in de brievenbus. Handig om te weten: deze gegevens worden door de Belastingdienst verwerkt. Je hoeft je inschrijving dus niet zelf te melden, dat doet de KvK voor je.

Illustratie van een man surfend op een vliegende bankpas

What's next?

Officieel ingeschreven bij de KvK? Dan kun je vanaf dat moment een zakelijke betaalrekening openen. Daarmee maak je meteen een professionele indruk én krijg je meer overzicht. Bovendien profiteer je van Rabo Startersvoordeel: je zakelijke rekening, betaalpas, online bankieren en Rabo App zijn de eerste 6 maanden gratis.

Veelgestelde vragen over het inschrijven bij de KvK

Wat is het Handelsregister van de KvK?

Het Handelsregister van de KvK is eigenlijk een enorme databank waar alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen in staan. Dit register is eigendom van de overheid, maar in Nederland is de KvK hiervoor verantwoordelijk.

Openbare gegevens

Het Handelsregister kan iedereen vinden op de website van de KvK. Als je bedrijf is ingeschreven, worden daarin de basisgegevens openbaar gemaakt. Als iemand bijvoorbeeld op je bedrijfsnaam zoekt, kan hij het volgende vinden:

Bedrijfsnaam KvK-nummer Vestigingsnummer Adresgegevens (geen telefoonnummer)

Is een KvK-inschrijving verplicht?

Ja. Het inschrijven van je bedrijf is wettelijk verplicht voor iedereen die een bedrijf start waarmee hij zelfstandig goederen of diensten wilt verkopen om (op termijn) winst mee te maken. Door deze verplichte registratie kan de overheid goed zicht houden op alle actieve ondernemingen in Nederland. Bovendien kun je zelf ook snel opzoeken met wie je zaken doet en wilt gaan doen.

Wat kost een KvK-inschrijving? 

Bij het inschrijven in het Handelsregister van de KvK zijn kosten verbonden. Voor de inschrijving betaal je eenmalig € 50. Wil je een officieel papieren samenvatting van je inschrijving? Dan kost dat € 15 extra.

Wanneer schrijf ik mijn bedrijf bij de KvK in?

Zorg ervoor dat je uiterlijk 1 week nadat je gestart bent, je inschrijft bij de KvK. De officiële inschrijving gebeurt op een KvK-kantoor in jouw regio dus verstandig als je de afspraak op tijd maakt. Het is ook mogelijk om voor startdatum je in te schrijven.