Rentedatum en valutering van je zakelijke betaling

Soms is de rentedatum van je zakelijke betaling anders dan de datum waarop je geld overmaakt of betaalt. Maar wanneer ontvang of betaal je nu rente? Lees op deze pagina meer over de rentedatum en valutering.

Rentedatum van zakelijke betalingen bepalen (valutering)

De dag en het tijdstip waarop je een betaling overmaakt, bepaalt vanaf welke datum je rente betaalt. En de dag waarop je een betaling ontvangt, bepaalt vanaf welke datum je rente ontvangt. Dit noemen we de rentedatum. Het bepalen van die rentedatum noemen we valutering. De rentedatum is niet altijd de dag waarop je geld overmaakt. Dat heeft met de verwerkingstijd van de betaling te maken.

Rentedatum bij zakelijke Eurobetalingen

Doe je een zakelijke betaling naar een Rabobankrekening of een andere bank binnen het SEPA-gebied? Dan is de rentedatum voor jou én de ontvanger, bijvoorbeeld je leverancier, dezelfde. Bij de meeste banken in Nederland is de rentedatum hetzelfde als de datum van overboeking. Een betaling (tot € 2.000.000) wordt namelijk direct bijgeschreven, ook in het weekend en op feestdagen. Voor hogere bedragen en banken die niet meedoen met Instant Payments (de directe verwerking) geldt een langere verwerkingstijd.

Vier voorbeelden:

  1. Je maakt in Rabo Business Banking (Pro) of de Rabo App op donderdag 1 juni € 20 over naar een rekening van een bank die meedoet aan Instant Payments. We schrijven het bedrag direct van je rekening met rentedatum 1 juni en de rekening ontvangt het geld ook direct, met rentedatum 1 juni. Het bedrag staat ook in het weekend en op feestdagen direct op de rekening van de ontvanger. De rentedatum is dan dezelfde dag.
  2. Je maakt in Rabo Business Banking (Pro) of de Rabo App een bedrag over naar een rekening van een bank die niet meedoet aan Instant Payments op donderdag 1 juni om 11.30 uur. Dat is vóór 15.00 uur. We schrijven het bedrag van je rekening met rentedatum 1 juni en de andere bank ontvangt het geld ook met rentedatum 1 juni. Maak je het bedrag over op donderdag 1 juni om 15.30 uur? Dat is ná 15.00 uur. Dan halen we het bedrag direct van je rekening, maar gebruiken de volgende werkdag als rentedatum: vrijdag 2 juni. Dit is ook de rentedatum voor de ontvanger.
  3. Je maakt in Rabo Business Banking (Pro)) of de Rabo App een bedrag over naar een rekening van een bank die niet meedoet aan Instant Payments op vrijdag 2 juni om 11.30 uur. Dat is vóór 15.00 uur. We schrijven het bedrag van je rekening met rentedatum 2 juni en de andere bank ontvangt het geld ook met rentedatum 2 juni. Maak je het bedrag over op vrijdag 2 juni om 15.30 uur? Dat is ná 15.00 uur. Dan halen we het bedrag direct van je rekening, maar gebruiken de volgende werkdag als rentedatum: maandag 5 juni. Dit is ook de rentedatum voor de ontvanger.
  4. Je verstuurt een betaalbestand op donderdag 1 juni om 11.30 uur. Dat is vóór 14.30 uur. We schrijven het bedrag van je rekening met rentedatum 1 juni en de ontvangende banken krijgen het geld ook met rentedatum 1 juni. Verstuur je het betaalbestand op donderdag 1 juni tussen 14.30 uur en 15.00 uur? We schrijven het bedrag direct van je rekening en proberen het betaalbestand nog dezelfde dag te verwerken. De rentedatum is dan 1 juni. Lukt het niet, dan verwerken wij het betaalbestand de volgende dag met rentedatum vrijdag 2 juni. We schrijven het bedrag wel direct van je rekening. Verstuur je het betaalbestand op donderdag 1 juni ná 15.00 uur? Dan halen we het bedrag direct van je rekening, maar gebruiken de volgende werkdag als rentedatum: vrijdag 2 juni. Dit is ook de rentedatum voor de ontvangende banken.

Rentedatum bij ontvangen zakelijke Eurobetalingen

Als wij een bedrag in euro’s voor je ontvangen, zetten we dit nog dezelfde werkdag op je zakelijke rekening. De datum waarop we het geld voor je ontvangen, is dus dezelfde als de rentedatum waarop wij het bedrag op je rekening bijschrijven.

Rentedatum bij betaalde en ontvangen Wereldbetalingen

Maak je geld over naar een rekening in een land buiten het SEPA-gebied of betaal je in een vreemde valuta aan een rekening binnen het SEPA-gebied? Of krijg je een betaling van buiten dit gebied? Dan gelden andere regels voor het bepalen van de rentedatum.

Geen valutering in het nadeel van je bedrijf

Wij bepalen de rentedatum nooit in het nadeel van je bedrijf. Als wij geld voor je ontvangen, houden we die zakelijke betaling dus niet tijdelijk vast om er zelf beter van te worden. Het geld staat direct op je rekening en je ontvangt ook meteen rente.

Verwerkingstijden van je zakelijke betaling

Wil je weten wanneer we je zakelijke Eurobetaling, Wereldbetaling of Spoedbetaling naar de rekening van de ontvanger sturen? Dit hangt af van de dag en het tijdstip waarop jij het bedrag overmaakt.

phone

Hulp nodig?