Levels ontwikkelt sneltest om antibioticagebruik te verminderen

9 augustus 2021 16:15

Sinds de uitvinding van het antibioticum zijn vele mensenlevens gered, maar resistentie tegen de medicatie ligt op de loer. Door frequent en onzorgvuldig gebruik kan het geneesmiddel zich zo aanpassen dat het geen effect meer heeft. De sneltest van start-up Levels Diagnostics helpt om het onnodig gebruik van antibiotica te verminderen.

Leidse startup ontwikkelt sneltest om antibioticagebruik te verminderen

Coen Breedveld, één van de oprichters van Levels Diagnostics, vertelt: “We hebben een test ontwikkeld die het onderscheid maakt tussen een virale of bacteriële luchtweginfectie. Met deze test kan een arts bepalen of het voorschrijven van een antibioticum een goed idee is. Ook klachten bij de patiënt kunnen hiermee worden voorkomen.”

Onderzoek in Nairobi

Levels Diagnostics werd in 2017 opgericht door Breedveld en drie andere enthousiaste en ambitieuze ondernemers met een achtergrond in scheikunde, immunologie en (moleculaire) biologie. Het bedrijf begon met het opzetten van klinische onderzoeken om bacteriële infecties te diagnosticeren.

Breedveld: “In ontwikkelingslanden is de impact van onze test nog groter dan hier in Nederland. We wilden daarom meer te weten komen over deze markt.” Het corporate social responsiblity programma van Duitse farmaceut Merck bood uitkomst en in 2019 ging het team naar Nairobi in Kenia om het gebruik van antibiotica en de toename van resistentie te bespreken. Sindsdien heeft het team zijn activiteiten uitgebreid met de diagnose en monitoring van leveraandoeningen.

Toekomstdromen

De grote droom van Levels Diagnostics is om uiteindelijk deze test in de markt te zetten. “Met een gemiddelde ontwikkelduur van tussen de 5 en 10 jaar is dit een lange weg, maar een geweldig einddoel. Daarnaast dromen we ervan om Levels Diagnostics uit te bouwen tot een scale-up met een pipeline van Research en Development projecten in verschillende gebieden van diagnostiekontwikkeling.”

Starterslening

De Rabobank is vanaf een zeer vroeg stadium van Levels Diagnostics betrokken geweest. “Deze lening heeft geleid tot onze eerste experimenten en mooie resultaten. De Rabobank onderscheidt zich als start-up banker hier in de Leidse regio. Door verstrekking van een starterslening, een actieve accountmanager en betrokkenheid in PLNT, het Leidse Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap, biedt de Rabobank alle hulp die je nodig hebt op het gebied van financiering, netwerk en kennis.” Wat de ondernemer wil meegeven aan andere startende innovators? “Fail fast.”, zegt Breedveld. “Als startende ondernemer ben je nog ontzettend wendbaar en leergierig. Maak daar gebruik van door veel te testen en te falen.”