Met 5% van Noordzee helft van Nederlandse energiebehoefte opwekken

23 december 2021 9:00

Zonnepanelen op zee zijn de toekomst. Er is veel meer ruimte dan op het land en de zonnepanelen hebben door de reflectie van het water een hogere opbrengst. Het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy is pionier op dit gebied en lanceerde in 2019 ’s werelds eerste drijvende offshore zonne-installatie in de Noordzee.

Oceans of Energy

Allard van Hoeken, oprichter en CEO van Oceans of Energy, vertelt: “Schone energie op zee hebben we hard nodig, nú en in de toekomst. Zon op zee kan de helft van onze totale energiebehoefte verzorgen met gebruik van slechts 5% van de Nederlandse Noordzee.”

Zonnecentrale op zee

In 2017 sloeg Oceans of Energy samen met vijf Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven de handen ineen voor de ontwikkeling, bouw, het testen en de operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. “Inmiddels hebben we bewezen dat onze panelen in een complexe, zeer corrosieve omgeving kunnen worden geplaatst en dit kunnen doorstaan”, zegt van Hoeken. Er liggen nu ruim 150 zonnepanelen met een totaal vermogen van 50 kilowattpiek in zee.

Zeewier

Het bedrijf heeft nu op twee locaties in de Noordzee drijvende zonnepanelen liggen. Op 12 kilometer uit de kust van Scheveningen is Oceans of Energy een samenwerking aangegaan met The Seaweed Company. De North Sea Farmer Test Site wordt nu door beide bedrijven gebruikt om zowel zonne-energie op te wekken als zeewier te kweken. Naast de 15.000 kilogram zeewier die hier jaarlijks wordt geproduceerd, zorgt het daarnaast ook voor de opname van 1,8 ton CO2.

Deze testlocatie moet uitwijzen of Oceans of Energy klaar is voor gecombineerde offshore zon- en windprojecten met 100 tot 1.000 megawattpiek drijvende zonnepanelen per project.

Grote mijlpaal

Om verder te kunnen groeien, is geld nodig. En dat blijkt nog best een uitdaging voor het bedrijf. “Investeerders zoeken zekerheid. Wij doen iets nieuws,” legt van Hoeken uit. Daarom is hij blij met de financiering door Rabobank. “Het is een grote mijlpaal dat een van de best beoordeelde en meest kredietwaardige banken ter wereld geld inzet voor onze reis en prestaties. We zijn Rabobank dankbaar voor hun vertrouwen dat we offshore zonne-energie tot een succes zullen maken.”

Roger Gardien, start- & scale-up banker bij Rabobank, is ook trots op de samenwerking: “Oceans of Energy past naadloos bij de speerpunten van Rabobank: innovatie, verduurzaming, de energietransitie en Banking for Food. Kortom: Growing a Better World Together!”