Verfrobot van Delftse startup zorgt voor een razendsnelle revolutie

26 juli 2022 13:00

Bruggen, vliegtuigen, windmolens: al dit soort grote objecten zijn dagelijks aan de weerselementen blootgesteld. Het aanbrengen van een speciaal soort verf draagt bij aan een langere levensduur. In 2017 zagen Josefien Groot en Ruben Geutjens, destijds Delftse studenten, dat de wijze waarop het coaten met deze verf plaatsvond, in allerlei opzichten duurzamer en efficiënter kon. Met hun bedrijf Qlayers streven zij naar een revolutie in de coatingindustrie.

Minder verspilling, meer veiligheid

Geutjens, het technisch brein achter Qlayers, bedacht in 2017 een printmethode om speciale microstructuren aan te brengen in coatings die de weerstand van water en lucht vermindert. Om deze microstructuren ooit in de industrie te kunnen aanbrengen, was het echter eerst essentieel om te focussen op het automatiseren van het huidige handmatige coating proces. Om die reden ontwikkelde Geutjens samen met zijn R&D-team een printkop die zeer gecontroleerd automatisch verf aan kan brengen. De printkop kan geïntegreerd worden met verschillende actuatiesystemen (robots) om zo de printkop te kunnen laten bewegen langs oppervlaktes.

De nieuwe werkwijze heeft meerdere voordelen. Om te beginnen wordt er coating, oftewel verf, bespaard. De gewenste laagdikte en kwaliteit kan je bovendien precies instellen. Verder is er minder mankracht nodig. Daarbij werken minder mensen op onveilige hoogtes. Ook zijn er geen schadelijke effecten voor het milieu, omdat er geen verf nevel vrijkomt. En last but not least: de nieuwe laag coating is gelijkmatiger over het oppervlakte verdeeld dan wanneer de verf op de klassieke manier, met bijvoorbeeld een roller, is aangebracht.

Aanvragen stromen binnen

Rabobank is vanaf het begin ondersteunend als financieel partner. Om hun innovatie in de startfase een impuls te geven, kreeg Qlayers in 2019 een bijdrage van € 15.000 uit het Rabo Innovatiefonds. Na doorontwikkeling van de businesscase kwam daar een jaar later een Rabo Innovatie Lening van € 150.000 bij. Die lening hielp Qlayers om alle benodigde apparatuur aan te schaffen voor een succesvolle pilot.

Succesvol is tot dusverre een understatement. Zonder aan gerichte marketing te doen, stromen de aanvragen binnen en behaalt de startup al winst. Onder meer opslagtanks in Texas, Singapore en Saoedi-Arabië, windturbinewieken in Denemarken en Portugal en een schip op de werf van Damen Shipyards zijn of worden met een laag Qlayers-coating voorzien.

In feite heeft Qlayers een luxeprobleem, nu het verfsysteem in principe geschikt is voor ieder groot oppervlak dat een nieuwe verflaag nodig heeft. Het zet nu in op tanks, schepen, (windmolen)wieken, torens en monopiles. Een volgende stap ligt in het nog beter aanbrengen van de coating. Een verflaag die een zogenaamde haaienhuidstructuur heeft, leidt tot minder weerstand. Een schip vaart hier bijvoorbeeld zuiniger en sneller door.

VS veroveren

Het bedrijf groeit door. Een significante financiering van Rabobank draagt bij aan het verder ontwikkelen van het bedrijf. ‘Halfjaarlijks spreken wij elkaar over de doorontwikkeling van het bedrijf en bekijken we hoe we deze succesvolle, inmiddels, scale-up bestendig kunnen helpen groeien. Dat doen we enerzijds met financieringsoplossingen, anderzijds door de inzet van kennis en netwerk’, licht Robbert Lut, Startup & Scale-up banker bij Rabobank, toe.

Voor het uitbreiden van de business naar de Verenigde Staten maakt Qlayers gebruik van het ScaleNL-programma; speciaal voor Nederlandse techbedrijven die deze sprong willen wagen. Als partner bij dit programma is Rabobank ook op deze manier bij Qlayers betrokken.

Groot is vol lof over de samenwerking met Rabobank. ‘Ik denk oprecht dat er niet veel banken zijn, waarbij een scale-up team zo enorm meedenkt in alle groeifases als Rabobank. Scale-up bankiers Robbert Lut en Fabian Groeneveld zijn betrokken en staan bijzonder open voor onze feedback. Qlayers heeft een kapitaalintensief karakter, omdat we deep-tech hardware ontwikkelen die we wereldwijd inzetten. Dat vraagt om creatieve financieringsopties en daar denken ze sterk in mee. Rabobank is een ware financieringspartner geworden van Qlayers; we kijken uit naar een mooie toekomst samen.’

Ontdek welke financiering past bij jouw onderneming

Als startup of scale-up heb je soms behoefte aan financiering. Rabobank biedt 15 verschillende financieringsproducten en 3 innovatiefondsen voor een duurzame groei in elke ontwikkelfase.

Bekijk onze financieringsvormen.