Verruimde Borgstellingslening Landbouw

Dit is een overbruggingslening waarbij de overheid borg staat voor 70 procent van de financiering. Je kunt alleen bij Rabobank een aanvraag doen als wij je huisbank zijn.

overbruggingslening voor land- en tuinbouwsectoroverheid staat borg voor 70 procent van de financieringvraag online aan

Wat is de verruimde BL-regeling?

De coronacrisis leidt tot enorme financiële uitdagingen voor ondernemers, ook voor land- en tuinbouwbedrijven. Daarom heeft de Nederlandse overheid de borgstellingslening landbouw (BL) verruimd. Dit is een lening waarbij de overheid borg staat voor 70 procent van de financiering. Deze overbruggingslening is voor land- en tuinbouwbedrijven die door de gevolgen van het coronavirus tijdelijk een liquiditeitstekort hebben. Zo kunnen land- en tuinbouwbedrijven zich beschermen tegen de financiële tegenslagen die corona veroorzaakt.

Voor andere sectoren: BMKB-C

Niet actief in de land- of tuinbouw? Dan geldt de BMKB-C regeling voor jou.

Lees meer over de BMKB-C regeling

Welke ondernemers komen in aanmerking voor de BL-regeling?

Je bedrijf komt in aanmerking voor de regeling als je financiële gevolgen ondervindt door de coronacrisis. Daarbij moet je voldoen aan de voorwaarden die de overheid heeft opgesteld.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, gaat Rabobank graag met je in gesprek. Hierbij bespreken we de financiële situatie van je bedrijf, de verwachte ontwikkelingen in de sector waarin je actief bent en de mogelijkheden om je liquiditeiten op peil te houden.

Lees de voorwaarden voor de verruimde BL-regeling op RVO.nl

Hoe vraag ik financiering aan met de BL-regeling?

Onderzoek eerst of je in aanmerking komt voor andere overheidsregelingen, zoals het uitstellen van belastingen en de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Daarna kun je de online financieringsaanvraag starten. Kies als investeringsdoel ‘Corona lening’.

Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:

Een beknopte onderbouwing van het gewenste financieringsbedrag waarmee je minimaal 3 maanden vooruit kunt. Leg hierbij uit of je dit bedrag normaal gesproken zou kunnen terugbetalen. Ga hierbij uit van de maandelijkse inkomsten en uitgaven van je bedrijf vóór de uitbraak van corona. Heb je jaarcijfers van 2019 en 2020? Zorg dat je deze bij de hand hebt. Nog geen jaarcijfers van 2020? Gebruik dan de jaarcijfers van 2018 en 2019. Aangifteformulier inkomstenbelasting 2019 of 2020.

Nadat je deze aanvraag hebt ingediend, nemen we contact met je op om te bespreken of je in aanmerking komt voor de BL-regeling van de overheid. Je kunt een financiering onder de verruimde BL-regeling aanvragen tot 31 december 2021.

Meer informatie over de BL-regeling

Wanneer hoor je iets van ons?

Als je de online financieringsaanvraag hebt ingediend, nemen we op de volgende momenten contact met je op.

  1. Bevestiging in je ‘Berichten’
    Na de verzending van je online financieringsaanvraag, ontvang je een bevestiging in je ‘Berichten’. Je vindt je ‘Berichten’ in Rabo Internetbankieren en in de Rabo App.
  2. Telefonisch contact om adviesgesprek in te plannen
    We streven ernaar om binnen 5 werkdagen telefonisch contact met je op te nemen over je aanvraag. Hier bespreken we je financieringsbehoefte. Ook maken we een afspraak voor het adviesgesprek.
  3. Adviesgesprek over je financieringsmogelijkheden
    Het adviesgesprek kan telefonisch of via een videoverbinding plaatsvinden. In het adviesgesprek ga je samen met een adviseur van de Rabobank dieper in op het verhaal achter je financieringsaanvraag. De volgende onderwerpen komen aan bod:
Eerst bespreken we de aanleiding van je aanvraag en de bijbehorende cijfers. Eventueel kun je nog gegevens wijzigen ten opzichte van de online aanvraag. Vervolgens bespreken we de mogelijkheden en eventuele vragen die we hebben over je aanvraag. We bekijken samen welk product het best past bij je plan. Hierbij controleren we ook of je in aanmerking komt voor de BL-regeling van de overheid. Vaak krijg je tijdens het adviesgesprek al een eerste indicatie of de Rabobank je kan financieren.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de BL-regeling?

De overheid stelt zich borg voor 70% van het borgstellingslening. De maximale looptijd is 4 jaar. De aflossing kan in overleg per maand, kwartaal of aan het einde van de looptijd. De verhouding tussen het borgstellinglening en de financiering voor eigen risico van de bank vervalt.

Ik wil aanvragen
Wat zijn de kosten van de BL-regeling?
Bij een looptijd tot 2 jaar betaal je éénmalig 1,5% provisie over de hoofdsom. Als jonge ondernemer (minder dan 3 jaar actief) betaal je 0,5% provisie. Bij een looptijd tot 4 jaar betaal je éénmalig 2,25% provisie over de hoofdsom. Als jonge ondernemer (minder dan 3 jaar actief) betaal je en 0,75% provisie.

Deze provisie dragen wij af aan de RVO. Naast de provisie betaal je de reguliere rente- en aflossingskosten van een financiering.

Lees meer over de BL-regeling op de site van RVOLees de antwoorden op de meestgestelde ondernemersvragen over corona