Man is in telefoongesprek

De fiscale voordelen van leasen op een rijtje gezet

Kies je voor financial lease? De Belastingdienst helpt jou als ondernemer een handje door je te laten profiteren van een aantal fiscale voordelen.

Rente-aftrek

Leasen betekent gebruik kunnen maken van bedrijfsmiddelen zonder in één keer de kosten hiervoor te hoeven maken. Bij Rabo Lease (financial lease bij de Rabobank) betaal je als ondernemer naast de maandelijkse aflossing rente. En het goede nieuws is: dat is een aftrekpost.

Stel, de brutowinst over dit jaar bedraagt 35.000 euro. Daar gaan dan uiteraard nog kosten vanaf. Rente is zo’n kostenpost. Laten we stellen dat je over dezelfde periode 2.400 euro rente hebt betaald. Dit bedrag mag je van de brutowinst afhalen, waarmee er 32.600 euro overblijft. Daardoor valt de winst voor belastingen lager uit en hoef je dus minder winstbelasting te betalen.

Investeringsaftrek

Een ondernemer die investeert in bedrijfsmiddelen, mag een deel hiervan van de winst aftrekken. Dat wordt investeringsaftrek genoemd. Wie kiest voor financial lease wordt economisch eigenaar van de machine, het apparaat of het transportmiddel. Met deze vorm van leasen is de investeringsaftrek dus ook voor jou van toepassing.

De fiscale regeling kent verschillende soorten aftrekposten. De meeste ondernemers die een bedrijfsmiddel leasen krijgen met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek te maken. Deze regeling geldt voor zowel nieuwe als voor gebruikte bedrijfsmiddelen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de investering en de rechtsvorm van de onderneming. Let wel! De fiscus hanteert hiervoor een minimale investering van 2.300 euro (2018).

Kosten en voordelen

Extra regelingen

Daarnaast is er nog de Energie-investeringsaftrek, de EIA. Deze regeling geldt voor bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan. Zo is er ook de Milieu-investeringsaftrek (MIA), speciaal voor bedrijfsmiddelen die een plekje hebben gekregen op de Milieulijst. Hiervoor gelden gunstigere aftrekvoorwaarden. Zo is de aftrek voor de EIA vastgesteld op 54,4 procent van de investeringskosten, voor de MIA geldt een maximaal percentage van 36 procent (beide 2018).

De btw

Stel, je gaat een nieuwe bus, een sorteermachine of geavanceerd laserapparaat leasen. Dan betaal je daarover vanzelfsprekend btw. Dit geld mag je als ondernemer terugvorderen van de fiscus.

We geven je een rekenvoorbeeld. Laten we eens stellen dat je in dit kwartaal 50.000 euro omzet hebt gehaald. Dat bedrag is inclusief 21 procent btw. Normaal gesproken zou je over deze drie maanden dus 8.678 euro op de rekening van de Belastingdienst moeten storten.

Maar wacht, je hebt afgelopen maand een nieuwe machine aangeschaft via financial lease. Het gaat om een investering van 40.000 euro. Dat bedrag hoef je gelukkig niet in één keer op tafel te leggen, maar kun je in maandelijkse betaaltermijnen spreiden. Kiezen voor financial lease houdt in dat je wel gewoon eigenaar bent geworden. Je mag de btw die je over het aankoopbedrag hebt betaald dus nog ditzelfde kwartaal terugvorderen. De volle 100 procent.

Over de investering van 40.000 euro heb je 6.942 euro btw betaald. Dit betekent dat je dit kwartaal nog maar 1.736 euro (8.678-6.942) aan btw verschuldigd bent aan de fiscus.

Overigens kun je met Rabo Lease de btw van een bedrijfsmiddel meefinancieren. Je hoeft de btw dus niet zelf voor te schieten. Handig om je werkkapitaal volledig beschikbaar te houden. Je betaalt de btw in één van de eerste zes maanden van de looptijd, inclusief de rente over het btw-bedrag.

Fiscaal afschrijven

Leasen is een slimme manier om een investering mogelijk te maken. De aanschaf van een nieuwe transportband, een heftruck of een inpakmachine bijvoorbeeld. Dat zijn bedrijfsmiddelen die je minimaal een paar jaar gaat gebruiken. Daarom beschouwt de Belastingdienst dit soort uitgaven als een langetermijninvestering. Omdat zo’n machine ieder jaar iets minder waard wordt, mag je die fiscaal afschrijven.

Om te bepalen om welk bedrag het gaat, kijkt de fiscus naar drie factoren: de prijs van aanschaf, de restwaarde en de gebruiksduur. We maken opnieuw een rekensom met een fictief voorbeeld. Zo leaset een ondernemer sinds het begin van dit jaar een all-in-one koffiemachine ter waarde van 16.000 euro. Na vijf jaar is het apparaat nog 4.000 euro waard. Hiervoor geldt nu: aanschafprijs - restwaarde gedeeld door de gebruiksduur. Oftewel: 16.000 euro - 4.000 euro gedeeld door 5 jaar = 2.400 euro.

Dit bedrag mag je elk jaar van de winst aftrekken, waardoor je automatisch minder belasting hoeft te betalen. Er zit wel een beperking aan het maximale bedrag dat je ieder jaar mag afschrijven. De fiscus hanteert hiervoor een maximum van 20 procent van de aanschafwaarde.

Geïnteresseerd in Rabo Lease?

Bereken maandbedrag
Lees meer