Ondernemer voor geleasete vrachtauto

Deze ondernemer kreeg extra klussen dankzij zijn investering

Transportondernemer Erik Drenth hijst en vervoert van alles. Van containers tot zwembaden. Dat doet hij met een vrachtauto met autolaadkraan. Eerst huurde hij deze, maar na een jaar huren schafte hij een beter en luxer model aan. Dat leverde hem direct extra klussen op. Lees hoe hij dit heeft aangepakt.

Erik Drenth, eigenaar HJD Transportservice

Erik Drenth

Bedrijf: HJD Transportservice
Wat: Hijsen en vervoeren van zwaar materieel
Opgericht in: 2018
Aantal medewerkers: 1
Geleast: vrachtauto met autolaadkraan

Stap 1: Verken de markt en je financiële mogelijkheden

Erik is zzp’er en werkt als gespecialiseerd chauffeur, vooral voor het vervoer van bouwmaterialen. Een vrachtwagen met een laadkraan erop maakt hem voor opdrachtgevers extra interessant. “Een normale vrachtauto zonder kraan kost al ongeveer een ton. Wil je er een mét kraan, dan gaat het algauw richting het drievoudige. Daarom koos ik ervoor om eerst een wagen te huren. Liepen de zaken goed, dan kon ik hem daarna overnemen.”

Ondernemer voor zijn geleasete vrachtwagen

Stap 2: Zoek uit of meer investeren ook meer oplevert

“Mijn maandbedrag is nu weliswaar iets hoger dan toen ik huurde, maar ik heb een veel betere wagen. Daardoor heb ik óók meer inkomsten.”

De gehuurde vrachtwagen voldeed redelijk, maar Erik had er niet voldoende vertrouwen in om hem na een jaar over te nemen. Dus ging hij op zoek naar een vrachtwagen die beter bij hem paste. “Ik vond de ideale kraan. Luxer en zwaarder dan de vorige, maar dat is juist heel prettig. Want daardoor kan ik meer uiteenlopende opdrachten doen en mijn tarief iets verhogen.”

Stap 3: Zoek de perfecte aanschafmethode voor je machine

Huren was geen optie meer voor Erik, en door het forse prijskaartje van de vrachtauto en laadkraan was ook directe aanschaf uitgesloten. Daarom koos hij voor financial lease. “Mijn maandbedrag is nu weliswaar iets hoger dan toen ik huurde, maar ik heb een veel betere wagen. Daardoor heb ik óók meer inkomsten.”

Het huurcontract van zijn vorige vrachtauto liep tot februari 2020, maar in november 2019 werd de nieuwe al afgeleverd bij de dealer. Samen met de bank vond Erik hiervoor een oplossing. “Bij de levering heb ik de kraan van de vrachtwagen meteen betaald. Althans: die heeft Rabobank voorgefinancierd. Daarover betaalde ik door de gunstige economische omstandigheden een lage rente. En vanaf 1 maart los ik ook de vrachtwagen zelf af.”

Stap 4: Denk aan fiscale aftrekposten

Als je in bedrijfsmiddelen investeert, kun je onder bepaalde voorwaarden profiteren van fiscaal voordeel, zoals de investeringsaftrek. Je mag dan een deel van het aankoopbedrag aftrekken van de winst. Zo betaal je als ondernemer minder belasting. “Dat was een fijne bijkomstigheid. En erg fijn dat Rabobank hierover meedenkt.”

Vrachtwagen leasen

Ook investeren in een vrachtwagen?

Met Rabo Lease schaf je eenvoudig een vrachtwagen aan. De wagen is bovendien meteen van jou, zonder dat je in een klap een groot bedrag op tafel hoeft te leggen. Benieuwd wat je kunt lenen?