Bedrijfsbus beletteren

Je bedrijfswagen beletteren: zo levert je dit het meeste op

Een bestelbus heb je in de eerste plaats om gereedschap, materialen en andere spullen mee te nemen. Tegelijkertijd kun je met jouw bedrijfsauto ook laten zien wie je bent en wat je doet. Hoe haal je daarmee maximaal rendement? Lees de tips van een expert en het verhaal van een ondernemer.

Nico Kabel

Bus beletteren, tips van de kenner

Nico Kabel is eigenaar van KBL Beletteringen in Alkmaar. Hij heeft de afgelopen twintig jaar honderden ondernemers geholpen met het beletteren van hun bestelbus. Dit zijn de tips die hij graag wil delen.

Let op bij ramen

"Houd je voor- en zijruiten in de cabine sowieso vrij, reclame mag namelijk nooit je zicht belemmeren. Achterramen beletteren gebeurt soms wel, maar kies dan voor free vision folie. Dan kun je wel naar buiten, maar niet naar binnen kijken."

Vermijd deze plekken

"Ook je verlichting moet vrij blijven. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een bekeuring. Vermijd daarnaast de ruimte achter de wielkasten. Die worden vaak als eerste smerig en dan is je reclame niet meer goed leesbaar."

Bus verkopen?

"Ga de belettering er dan niet zelf afpulken. Er blijft mogelijk lijm zitten en die krijg je er heel moeilijk weer af. Als dit vakkundig gebeurt, zie je er na afloop helemaal niks meer van. Behandel je bus met autocleaner, een soort polijstmiddel voor de lak, zodat kleurverschillen minder opvallen.”

Overdrijf niet

"Veel is niet altijd goed. Zeker tijdens het rijden is al die informatie moeilijk te lezen. Ik adviseer maximaal 60% van de oppervlakte te bestickeren."

Bedrijfsnaam op 1

"Zorg ervoor dat je bedrijfsnaam er groot komt op te staan. Die is meestal makkelijker te onthouden dan een 06-nummer of website."

Leesbaar lettertype

"Schreefloze lettertypes zoals Arial en Helvetica zijn in het verkeer vaak beter leesbaar dan heel sierlijke letters."

Local hero

"Zet er ook een plaatsnaam bij, zeg ik altijd. Zeker als je ergens in een dorp aan het werk bent, willen mensen graag weten waar je vandaan komt."

Achterkant = Topkant

"De achterkant van je bus wordt het meest gelezen. Gebruik ook die ruimte met je naam en eventueel een telefoonnummer of website."

Rabo Lease contract

Kosten in je leasecontract

Het beletteren van je bestelbus laat je liever over aan professionals. Voor wat betreft de kosten, die lopen behoorlijk uiteen en hangen af van de wensen die je hebt. Het begint bij zo'n € 150 voor één kleine sticker en gaat door tot ongeveer € 1.500 (een grote bus met hoogwaardige folie bestickerd).

Met Rabo Lease kun je deze kosten meenemen in het leasecontract. Voor het beletteren kun je gewoon zelf een partij uitzoeken die dit voor je doet. Het enige dat we daarvoor nodig hebben is een factuur.

Meer over lease
Arjan van der Veen

Rijdende reclamezuilen

Inwoners van het Overijsselse stadje Ommen zien ze met grote regelmaat rijden. De opvallende bedrijfsbussen van Arjan van der Veen, een hoveniersbedrijf uit het nabij gelegen dorp Witharen.

Oprichter en eigenaar Arjan van der Veen zelf noemt zijn bussen de beste en meest efficiënte reclamezuilen die hij zich kan wensen.

Niet te veel informatie

"Ik ben in 1998 voor mezelf begonnen en de eerste vijf jaar reed ik nog rond zonder reclame op mijn bus. Dat veranderde toen ik het eerste personeelslid in dienst nam. Inmiddels heb ik negen vaste medewerkers, huur ik twee flexibele krachten in en rijden we met zes auto's op de weg", zegt Van der Veen.

Grote duidelijke letters en weinig opsmuk. Dat is hoe Van der Veen zijn grijze bedrijfsbussen heeft laten bestickeren. "Wat je ziet is ons logo in de vorm van een blad, mijn bedrijfsnaam in grote witte letters en een telefoonnummer erbij. Meer niet."

"Op mijn oudere bussen staat nog een webadres, maar dat laat ik tegenwoordig weg. Mensen zien de bus, onthouden alleen de naam en zoeken thuis op internet de gegevens wel op. Zo werkt het tegenwoordig."

Arjan van der Veen met beletterde bedrijfsbus

"Als mensen ons ergens aan het werk zien, dan vertelt de bedrijfsbus wie we zijn."

Nieuwe opdrachten dankzij bestickering

Zeker 95% van zijn opdrachten vindt Van der Veen in de buurt. En het is met name de belettering op zijn bedrijfswagens die zorgt voor extra naamsbekendheid. "Als mensen ons ergens aan het werk zien, dan vertelt de bedrijfsbus wie we zijn. Zo kom ik aan veel nieuwe opdrachten. Nadat ik voor het eerst ergens ben langs geweest, hoor ik tijdens het tweede gesprek maar al te vaak dat ze onze busjes hebben zien rijden."

Van der Veen heeft eerder overwogen om een sticker van een tuin op één van zijn bussen te zetten. Daar zag hij echter toch vanaf. "Zo'n plaatje valt op een auto al snel een beetje weg. Bovendien kies ik bewust voor eenvoud en vooral herkenbaarheid. Zo val je sneller op."

Je bestickerde bus financieren

Wil je een nieuwe bus gaan rijden? Je kunt die bedrijfswagen bij ons leasen, inclusief de kosten van de bestickering. Zo spreid je het aanschafbedrag en houd je geld vrij om te investeren in je bedrijf.

Bereken je maandbedrag Lees meer