Zo werkt de bijtelling voor een zakelijke auto uit 2019

Het kan aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een auto van de zaak met de bijtelling van 2019. Een auto uit dat jaar kun je soms extra fiscaalvriendelijk rijden. Hoe dat precies zit en om welke type auto’s het gaat, lees je in dit artikel.

Een auto met de bijtelling van 2019 leasen?

je bestelt de occasion van jouw keuze bij je eigen dealerbij ons lease je tot 100 procent van de aanschafwaardeje bepaalt zelf waar je verzekering en onderhoud regelt
Vraag offerte aan Bereken je maandbedrag

Bijtelling voor auto’s op benzine of diesel in 2019: 22%

Tot en met 2016 had je als zakelijke rijder te maken met liefst vier bijtellingscategorieën. Sinds 2017 is het een stuk overzichtelijker: voor elke auto van de zaak betaal je 22% bijtelling. Alleen nulemissie-voertuigen krijgen een korting op dat bijtellingstarief.

Kies je voor een auto met een benzine- of dieselmotor, óf voor een plug-in hybride of een auto op (groen)gas, dan tel je 22% van de cataloguswaarde op bij je loon. Daar betaal je vervolgens belasting over. Je hebt overigens alleen met bijtelling te maken als je met je zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privé-kilometers maakt.

Lees wat de bijtelling is en hoe je hem berekent

Bijtelling voor elektrische auto’s in 2019

In 2019 gold voor nulemissievoertuigen een bijtelling van 4% tot € 50.000 van de cataloguswaarde. Voor elke euro erboven was 22% bijtelling van kracht. Per 2020 zijn de bijtellingsregels aangescherpt.


Bijtelling elektrische auto

Bijtelling voorbeeld elektrische auto

Bijtellingsvriendelijke leaseauto 2019

Als je op zoek bent naar een bijtellingsvriendelijke auto uit 2019, dan vallen alle plug-in hybrides, benzineauto’s en diesels af. Omdat dit geen nul-emissievoertuigen zijn, bedraagt de bijtelling 22%. En dat tarief veranderde in 2020 niet. Je behaalt dus geen bijtellingsvoordeel.

Interessant wordt het bij een elektrische auto uit 2019. In tegenstelling tot een elektrische auto uit 2020 bedraagt de bijtelling tot aan het drempelbedrag niet 8%, maar slechts 4%. Het drempelbedrag ligt bovendien € 5.000 hoger. Op een elektrische auto met een catalogusprijs van € 60.000 scheelt dat € 1.320 aan netto bijtelling per jaar.


Rekenvoorbeeld: bijtelling voor een elektrische auto van 60.000 euro

Bijtelling rekenvoorbeeld elektrische auto

*Bijtellingstarief voor het gegeven jaar, belastingtarief van 2020: 37,35%

De 60-maandenregel

Een auto die in 2019 op naam is gezet, kan interessant zijn als auto van de zaak. Dankzij de zogenoemde 60-maandenregel blijft de in 2019 geldende bijtelling namelijk vijf jaar verbonden aan de auto.

Hoeveel maanden de bijtelling nog doorloopt, bereken je simpel. De 60-maandsperiode gaat in op de eerste dag van de maand volgend op de eerste toelating. Is de datum van eerste toelating bijvoorbeeld 4 juni 2019, dan start de periode van 60 maanden op 1 juli 2019. Na afloop van de periode van 60 maanden geldt het bijtellingspercentage volgens de belastingregels van dat moment.

Bijtelling over cataloguswaarde

De belastingdienst heft de bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. De dagwaarde is dus niet van belang. Kostte je occasion in 2019 nieuw bijvoorbeeld € 40.000, dan geldt dat voor de belastingdienst als fiscale waarde. Het feit dat je jouw auto als jonge occasion voor € 35.000 kocht, telt niet mee.

Een occassion uit 2019 leasen

Een auto van de zaak hoeft natuurlijk niet gloednieuw te zijn. Het voordeel van een jonge occassion is dat het maandbedrag lager ligt en dat de auto zeer snel beschikbaar is. Als het wagenpark van je bedrijf vlot moet groeien, is dat een belangrijk pluspunt.

Een nadeel is er ook: je rijdt soms in een model van de vorige generatie of van voor de facelift. En het eerste periodieke onderhoud komt er al eerder aan. Voor een elektrische auto geldt dat de batterijcapaciteit een fractie afneemt: 2 procent in de eerste anderhalf jaar, daarna ongeveer 1 procent per jaar.

Auto uit 2019 op het oog?

Ook gebruikte auto’s kun je bij ons leasen. Met Rabo Lease spreid je de aanschafkosten. En de auto is gewoon van jou.

Bereken je maandbedrag