Update

Tobroco-Giant toont: automatiseren productieproces loont in maakindustrie

9 april 2021 14:47

Machinefabrikant Tobroco-Giant is ontwikkelaar en producent van machines voor landbouw, wegenbouw en terreinonderhoud. Het bedrijf investeert fors in productiecapaciteit, maar vooral ook in automatisering van het productieproces om aan de vraag en groeiambities van het bedrijf te kunnen voorzien. Hoe pakken zij dit aan? En welke voordelen levert automatisering op? Je leest het in dit artikel.

Man aan het werk in de industrie

Investeer in software voor automatiseren productieproces

Tobroco-Giant bestaat al 25 jaar en is een echt familiebedrijf waar man en vrouw met passie werken en wellicht straks ook de kinderen. ‘Het bedrijf kent al jaren een stormachtige groei, daar is durf, daadkracht en doorzettingsvermogen voor nodig’ geeft Toine Brock aan, eigenaar en directeur van Tobroco-Giant. Het is een echt maakbedrijf: in de productiehallen worden machines zoals mini-loaders, knikladers en verreikers gemaakt. Daarbij gebruikt men zwaar materieel als lasrobots, CNC freesmachines en kraanbanen. Opvallend zijn de vele computerschermen in de productiehallen: een trend die we in de maakindustrie steeds vaker terugzien. Bedrijven investeren niet alleen in hardware zoals machines, maar juist ook in software. Software kan processen efficiënter maken en machines beter met elkaar laten communiceren. Ook is software handig bij de ontwikkeling en het testen van nieuwe prototypes. Tobroco-Giant is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat fors investeert in software om het productieproces te automatiseren.

Breng je organisatie goed in beeld

Brock vertelt hoe hij begon met het automatiseren van zijn productieproces: ‘Onze eerste stap bestond uit het nauwgezet in beeld brengen van ons bedrijf. Pas daarna konden we starten met het automatiseren van ons productieproces. ’In zijn kantoor hangt een organisatiebord met daarop de zeven afdelingen binnen zijn bedrijf. Per afdeling staat nauwkeurig vermeld wat de afdeling doet, wie waarvoor verantwoordelijk is en wie aan wie rapporteert. ‘Dit lijkt simpel, maar op deze manier werd duidelijk welke processtappen er zijn. Vanaf het binnenkomen van een klantvraag tot het leveren van de machine en wie verantwoordelijk is voor iedere processtap. Op basis daarvan konden we onze doelen stellen, maar ook onze processen automatiseren’, aldus Toine Brock.

“Goed inzicht in de organisatie van je bedrijf en de processen is noodzakelijk om het productieproces te automatiseren”

Jos van Rooij (Rabobank) en Toine Brock (Tobroco-Giant)
Jos van Rooij (Rabobank) en Toine Brock (Tobroco-Giant)

Automatiseren van je productieproces kost tijd

Voor het automatiseren van je productieproces heb je een lange adem nodig. Toine Brock: ’Toen we net startte met automatiseren ging er veel mis. Bij het maken van digitale ontwerpen gaf het systeem de ene na de andere foutmelding. We hadden veel tijd nodig om de software bruikbare data op te laten leveren. ’Het sterk geautomatiseerde productieproces dat Tobroco-Giant nu gebruikt, heeft veel inspanning gekost, maar Toine wil andere ondernemers zeker niet ontmoedigen en benadrukt dat automatiseren een voorwaarde is om te kunnen groeien in de maakindustrie.

3 tips van Toine als je je productieproces wilt automatiseren:

  1. Maak zelf genoeg tijd vrij;
  2. Vertrouw erop dat automatiseren meer voordelen dan nadelen heeft;
  3. Schakel experts in met verstand van automatiseren van productieprocessen.

Van tekening tot levering: alles papierloos

Het resultaat van automatisering van het productieproces bij Tobroco-Giant is indrukwekkend. Het begint bij het ontwerpen van de machines. Dit gebeurt volledig digitaal waarbij er een zogenaamde ‘digital twin’ wordt gecreëerd. De digital twin is een exacte kopie van de machine, tot op het kleinste onderdeel nauwkeurig. Dit heeft als voordeel dat je aanpassingen aan een ontwerp heel snel kunt doorvoeren, zonder dat fysieke aanpassingen nodig zijn. Modulair ontwerpen, maakt het verder ontwikkelen van bestaande modellen makkelijk. Met modulair ontwerpen maak je als het ware gebruik van bouwstenen om tot een ontwerp te komen. Net als lego: met een doos vol legostenen kun je verschillende lego-sets bouwen. Met modulair bouwen kun je tot wel tien nieuwe modellen per jaar op de markt brengen, waarbij voor ieder model maatwerk mogelijk is. Tobroco-Giant maakt voor het technisch ontwerp gebruik van het systeem Creo Parametric dat vervolgens via het systeem Winchil wordt geconfigureerd. Beide systemen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Bestellen materialen en montage

Op basis van het definitieve digitale ontwerp uit Winchil stelt het ISAH ERP-systeem (een integraal informatie systeem) een lijst van materialen samen die vervolgens automatisch besteld worden. Ook de assemblage (montage)instructies, die voornamelijk uit foto’s en video’s bestaan, worden automatisch opgesteld en verzonden naar de productielijn.

Aansturing magazijn

De aansturing van het magazijn voor de opslag van onderdelen voor productie en service loopt via Kardex software. De aanvoer naar het magazijn gaat via diverse laadperrons, die ervoor zorgen dat onderdelen en eindproducten elkaar niet meer kruisen. Een combinatie van het ISAH en Kardex-systeem stuurt bij Tobroco-Giant het gehele logistieke proces aan en zorgt ervoor dat voor de productie de juiste onderdelen worden gepickt (verzameld) uit het magazijn.

Inzicht productieproces

Beeldschermen in de productiehal tonen hoeveel stuks van een model er geproduceerd moeten worden en hoeveel er op dat moment in productie zijn. En met een paar muisklikken heb je direct inzicht in mogelijke vertraging. Bijsturen is daardoor sneller en makkelijker.
Bijkomend voordeel van een volledig geautomatiseerd productieproces is een keurig opgeruimde productiehal. Nergens liggen gereedschap of onderdelen die niet nodig zijn. Alles is keurig geordend en papier is alleen terug te vinden in de wc.

Voordelen van automatiseren

De voordelen van een geautomatiseerd productieproces zijn onmiskenbaar:

    Time-to-market van nieuwe modellen is hoger; Het maakt massaproductie op maat mogelijk; Op voorraad produceren is niet meer nodig; De productiekosten zijn lager omdat veel digitaal gaat en er minder mensen nodig zijn; De kwaliteit is hoger doordat er minder fouten worden gemaakt en de levering van onderdelen betrouwbaarder is; De productiecapaciteit is hoger doordat op één productielijn meer geproduceerd kan worden.

Door het geautomatiseerde productieproces is Tobroco-Giant in staat de productie flink op te schroeven en daarmee aan de alsmaar aantrekkende vraag uit de markt te kunnen voldoen. Het stelt de onderneming in staat om stevige groeidoelstellingen te realiseren.

Hoe kan Rabobank helpen?

Het automatiseren van het productieproces kost tijd, inspanning én geld. Ondernemers hebben niet altijd de middelen beschikbaar om deze investering te doen.

Heb jij plannen om te investeren in het automatiseren van je productieproces? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een zakelijke lening met innovatiekorting. Door een garantie van het European Investment Fund (EIF) kun je een aantrekkelijke korting krijgen op de rente, die kan oplopen tot 1,5 procent voor de hele looptijd van de lening. Hoe hoog de korting precies uitvalt, hangt af van je bedrijf en je (duurzaamheids)plannen. Wees er snel bij als je gebruik wilt maken van deze regeling. Het bedrag dat beschikbaar is voor deze korting is beperkt.