Update

Snelheid en flexibiliteit in de verpakkingsindustrie, Ambi Pack laat zien hoe

23 april 2021 9:30

De maakindustrie besteedt de productie en het verpakken van producten steeds vaker uit aan een gespecialiseerde partner. Goede kwaliteit leveren, snelheid, flexibiliteit en meedenken met de klant zijn hierbij belangrijk. Lees in dit artikel hoe Ambi Pack inspeelt op die veranderende vraag.

Een man bekijkt nauwkeurig een Ambi Pack verpakking

Ambi Pack ontzorgt haar klanten met een full servicepakket

Ambi Pack startte 20 jaar geleden als verpakkingsbedrijf voor voedingssupplementen, medische hulpmiddelen en medicijnen. Door de jaren heen ontwikkelde Ambi Pack zich tot contract manufacturer en produceert nu ook op contractbasis voor haar klanten. Hiermee speelt Ambi Pack in op de vraag vanuit de klant om in dit proces ontzorgd te worden.

Het resultaat van deze strategische keuze en verandering van koers is een totaalpakket van de inkoop van grondstoffen, de productie en het verpakken tot levering van het eindproduct. Ambi Pack merkte dat veel van haar klanten zich primair willen richten op productontwikkeling, marketing en sales.

Het uitbesteden van productie en verpakken doe je als bedrijf natuurlijk niet zomaar. Karin Tio, commercieel directeur van Ambi Pack: “Onze klanten willen er blind op kunnen vertrouwen dat we altijd voldoen aan alle kwaliteitseisen. Dat is een vereiste. Daarnaast streeft Ambi Pack ernaar om klanten steeds weer positief te verrassen als het gaat om snelheid en flexibiliteit.”

Bedrijven die productie en verpakking uitbesteden, stellen steeds hogere eisen

Eigenlijk is het logisch: wanneer je consumentenproducten als medicijnen, voedingsmiddelen of cosmetica verkoopt, wil je zeker weten dat voldaan wordt aan strenge eisen. Karin Tio merkt dat deze eisen steeds strenger worden. Ze vertelt: “Onze kwaliteitsafdeling groeide sterk. Inmiddels zijn we in het bezit van alle relevante certificeringen en voldoen we aan de hoogste kwaliteitseisen. Klanten stellen dit uiteraard als een voorwaarde. Maar het was niet alleen een moetje: het aantonen van onze productie- en verpakkingskwaliteit geeft ons veel inzicht. Zo verzamelen we veel meer data over onze processen. Deze data gebruiken we om verbeteringen door te voeren.”

Het gaat bij Ambi Pack om snelheid en flexibiliteit

Naast kwaliteit zijn snelheid en flexibiliteit voor de klanten van Ambi Pack heel belangrijk. Planningen van klanten kunnen naar voren of naar achteren worden geschoven. Ambi Pack wil hierin mee kunnen bewegen om hun klanten optimaal te kunnen bedienen. Dat kan alleen door de productie slim te organiseren. Door het grote aantal producten en verpakkingen in wisselende hoeveelheden is dit een grote technische en logistieke uitdaging.

“Grote volumes aan kunnen en toch flexibel blijven, daar ligt onze kracht”

Karin Tio legt uit: “Ambi Pack streeft continue naar het verkorten van de doorlooptijd. Dat doen we met een uitgekiend planningssysteem en met productielijnen die snel omgesteld kunnen worden. Automatisering en robotisering helpen hierbij. Op dit moment is het nog niet mogelijk om alles te automatiseren doordat het aantal productvarianten enorm hoog is en bovendien snel wisselt. De ontwikkelingen op het gebied van robotisering gaan echter snel en wat nu nog niet mogelijk is kan mogelijk over een tijdje wel.”

Een vrouw bekijkt nauwkeurig een Ambi Pack verpakking

Denk mee met je klant en deel je kennis

Ambi Pack wil zich steeds meer profileren als ontwikkelpartner voor haar klanten. “We hebben enorm veel kennis over grondstoffen en verpakkingen. Die kennis kunnen we inzetten om met de klant na te denken over nieuwe mogelijkheden. Zo hebben we samen met een klant voor twee verschillende, maar bij elkaar horende voedingssupplementen’, één doordrukstrip ontwikkeld: minder verpakkingsmateriaal en snellere productie. Het mooie is dat wij ons hierdoor samen met de klant ontwikkelen”, geeft Karin Tio aan.

Nieuwe vormen van samenwerking in de maakindustrie zijn heel herkenbaar volgens Danny van der Steen, accountmanager Rabobank: “Het traditioneel uitbesteden maakt steeds meer plaats voor samenwerkingsverbanden op gelijkwaardig niveau waardoor tal van voordelen ontstaan voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer."

Lease als oplossing voor het investeren in productie- en verpakkingslijnen

De productie en het verpakken van veel verschillende producten in blisters, sachets, stickpacks, potjes en alle overige verpakkingsmogelijkheden vraagt om specifieke productie- en verpakkingslijnen. Ambi Pack heeft door groei maar ook door continu te willen verbeteren steeds opnieuw geïnvesteerd in productie- en verpakkingslijnen. Om dit soort grote, kapitaalintensieve investeringen mogelijk te maken, kan lease een oplossing zijn.

Danny van der Steen “Ambi Pack levert een unieke combinatie van maatwerk en volumeproductie waarbij iedere klant exact en snel krijgt wat hij of zij wil. De doorlooptijd om het product voor de markt beschikbaar te hebben, wordt hiermee verkort. Door de hoge mate van flexibiliteit speelt Ambi Pack goed in op de kansen in de markt. Optimalisatie van de automatisering in productie en verpakken is hierbij noodzakelijk. Rabobank biedt Ambi Pack een zogenaamde een leasemantel die flexibiliteit en ruimte biedt om verder te groeien. Daarmee krijgt Ambi Pack jaarlijks in één keer de goedkeuring voor investeringen in machines die door het jaar heen plaatsvinden. Zo kan de ondernemer snel schakelen, hij weet immers dat de financiering al geregeld is.”