Update

5 redenen om te investeren in zorgvernieuwing

20 augustus 2020 15:49

Denk je erover om je zorgaanbod uit te breiden met nieuwe en andere diensten? Door samen te werken met een andere partij, of sommige taken af te stoten of te delegeren kun je de kwaliteit eenvoudig opschroeven. Met eenvoudige wijzigingen neemt je werkdruk af en de effectiviteit van je praktijk gaat omhoog. En het mooiste is: je sluit nog beter aan bij de wensen van je patiënten, met omzetgroei als gevolg. Klinkt goed toch? Lees hoe je het aanpakt.

Collega's maken notities op whiteboard

Vernieuw je praktijk en zorg dat je klaar bent voor de toekomst!

Zorgvernieuwing is voor iedere zorgprofessional anders. Heb je een huisartsenpraktijk en veel patiënten met oogklachten? Dan kun je ervoor kiezen om zelf oogmeetapparatuur aan te schaffen zodat je minder patiënten hoeft door te verwijzen. Maar zorgvernieuwing gaat ook over samenwerken met medisch deskundigen in het ziekenhuis. Of door fysieke consults te vervangen door digitale. Aan welke vorm van zorgvernieuwing je ook denkt, er zijn vijf belangrijke redenen om ervoor te gaan:

  1. Betere zorg voor je patiënten;
  2. Interessanter werk;
  3. Structurele bijdrage aan de zorg in Nederland;
  4. Toekomstbestendige praktijk;
  5. Extra omzetmogelijkheden creëren.

Innoveren in de zorg: zo pak je dat aan

Succesvolle zorgvernieuwing begint vaak met een goed idee of een wens die je al lang hebt. Maar hoe zet je een idee nu om in een plan? Ga vooral het gesprek aan. Met medewerkers, collega’s en patiënten. En probeer een samenwerking op te zoeken met anderen in een collectief. Door er samen over te praten, wordt je idee vaak concreter en verzamel je goede tips om je idee verder te brengen. En om een idee niet alleen een idee te laten zijn.

“Vernieuw je zorgaanbod: kies voor digitale consults in plaats van fysieke.”

Ook is het van belang om te praten met andere stakeholders zoals de gemeente, de bank en zorgverzekeraars. Let op wat zij belangrijk vinden en gebruik hun netwerk. Kijk ook verder dan je directe omgeving, bijvoorbeeld naar andere regio’s en naar andere medische professionals. Misschien is er al iemand met een soortgelijk idee en kun je daar op inhaken?

Tip: zoek iemand die helpt jouw idee te visualiseren en op te schrijven. Een helder praatplaatje is handig tijdens gesprekken.

Een goede businesscase is het halve werk

Heb je een goed beeld bij je idee in de praktijk? Dan is het tijd om een business case te schrijven. Een businesscase geeft je inzicht in de kosten en laat je van tevoren zien wat je plan je oplevert in geld, uren en/of klanttevredenheid. Heb je financiering nodig voor je plannen? Dan is het essentieel om inzicht te hebben in je kosten en je potentiële winst.

Ben je huisarts? Leg dan je businesscase voor aan de zorgverzekeraar om te bepalen of je in aanmerking komt voor bekostiging uit segment 3. Ook als je geen huisarts bent is het zinvol om je plannen met de zorgverzekeraar af te stemmen.

Met financial lease breng je een idee tot uitvoer

Met lease kun je meer dan alleen auto’s financieren. Zo kun je voor een vast bedrag per maand een oogmeet-, echoapparaat of ECG-systeem leasen. En het voordeel van leasen is dat je direct zelf eigenaar bent en dus geniet van fiscaal voordeel. Deze vorm van financieren is geschikt voor nieuwe en gebruikte bedrijfsmiddelen. Wij werken voor deze leasevorm samen met DLL.

Bekijk jouw mogelijkheden van financial lease

Heb je vernieuwend idee of wil je gewoon eens sparren? Maak gerust een afspraak via onze Medicidesks. Onze experts zijn gespecialiseerd in financiële dienstverlening in de gezondheidszorg en weten wat er komt kijken bij zorginnovatie.