In de media

"Toegang tot meer geld" voor bedrijven met de Taxonomie

23 oktober 2020 13:17 RaboResearch

In 2030 wil de EU dat de uitstoot van CO2 met minstens 55 procent is gereduceerd. Dat gaat gepaard met de EU Taxonomie, "een heel dik telefoonboek" aan activiteiten om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar bedrijven hoeven hier niet bang voor te zijn, stelt duurzaamheidsonderzoeker Daniël Poolen in een interview op NPO Radio 1.

Daniël Nieuws BV

"Als een bepaald percentage van je bedrijf groen is, krijg je toegang tot subsidies die binnen de EU beschikbaar komen, dus krijg je toegang tot meer geld en dat is interessant voor bedrijven."
Maar die voordelen krijg je niet zomaar. "Ze hebben heel precies grenzen gesteld. Wat ze zeggen is: je moet, voor de milieudoelstellingen die er zijn, voor één daarvan een substantiële bijdrage doen. Maar, en dat is de nieuwe (groene) taal, je mag geen schade doen aan die andere doelstellingen", aldus Poolen.
De EU Taxonomie geldt echter niet voor alle ondernemingen. "Alle grote bedrijven die meer dan 500 medewerkers hebben, moeten straks rapporteren op die Taxonomie. Je kan heel flauw gezegd ook zeggen: ik rapporteer niet. Dat betekent dat je niet de voordelen kunt gebruiken", zegt Poolen in het radioprogramma De Nieuws BV.

Bekijk of beluister het hele interview bij De Nieuws BV op NPO Radio 1.