Opinie

Kerst in kleine kring

21 december 2020 12:52 RaboResearch

Maximaal drie personen mogen we per dag thuis ontvangen. Daarmee krijgt het samenzijn met de kerst een heel ander karakter dan in andere jaren, met hooguit een klein deel van de familie.

Leeg restaurant met peinzende man

Terwijl de tijd rond kerst traditioneel juist een periode is van samenzijn met heel véél mensen. Thuis, op bezoek bij familie, naar de kerk - vandaar het woord kerstmis - en ook nog een etentje of kerst- en nieuwjaarsborrel van een bedrijf of vereniging. Voor veel eet- en drinkgelegenheden is deze periode normaliter het ‘hoogseizoen’ en de voortdurende lockdown is voor horecaondernemers dus een extra domper op een zwaar jaar.

Zwaar getroffen

Tot begin december koesterden veel ondernemers in de branche nog enige hoop dat er rond de feestdagen weer wat mogelijk zou zijn - en dat zij daarmee nog iets van de door eerdere lockdowns gemiste omzet konden inlopen. Die hoop is inmiddels volledig vervlogen. Volgens onze nieuwste ramingen komt de horeca in 2020 uit op een krimp van circa 40 procent. Bij hotels en cafés is de klap het grootst: zij zien hun jaaromzet gemiddeld zowat halveren. Bij restaurants is de omzetdaling waarschijnlijk wat beperkter, met ‘slechts’ circa 30 procent. Zij konden nog een klein deel van de gemiste omzet goedmaken met afhaalmaaltijden en thuisbezorging. Er waren ook lichtpuntjes, want campings en vakantieparken hadden een topzomer. Maar alles bij elkaar is de horeca in ieder geval de zwaarst getroffen sector, op de voet gevolgd door de sector cultuur, sport en recreatie.

Volgend jaar beter

Voor volgend jaar zijn onze verwachtingen positiever. Ervan uitgaand dat de uitbraak van het coronavirus dan definitief kan worden beteugeld, denken we dat de horeca-omzet dan weer flink kan groeien. Daarmee zijn we echter nog lang niet terug op het niveau van 2019.

Dat heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen mag de sector in het begin van 2021 nog niet meteen open. En als de deuren dan weer openzwaaien, zullen vermoedelijk eerst nog de anderhalve-meterregels gelden. Vooral in cafés komt dat neer op een enorme inperking van de capaciteit. En dat vermindert ook de aantrekkelijkheid voor de bezoekers; een volle kroeg oogt nu eenmaal een stuk gezelliger dan een halflege.

Maar ook als alle beperkingen achter de rug zijn, dan zal de wereld ‘na corona’ niet precies dezelfde zijn als die ervoor. Want ook al gaan we dan waarschijnlijk weer net zo graag uit eten als vroeger, het is goed mogelijk dat we structureel vaker thuis blijven werken. En dat bedrijven kritischer om zullen gaan met zakenlunches en zakenreizen. Dat raakt horecagelegenheden die voor een groot deel van hun klandizie van deze klantgroepen afhankelijk zijn, bijvoorbeeld omdat zij gevestigd zijn in een kantorenwijk, of bij een congrescentrum. Op zulke locaties kan er ook ‘na corona’ langdurig sprake zijn van overcapaciteit. Datzelfde geldt voor cateraars van bedrijfskantines. Hoe de wereld ‘na corona’ eruitziet, zullen we volgend jaar ontdekken.

In aanloop naar de ingetogen kerst van 2020 kijk ik alvast naar het bezorgmenu van mijn favoriete restaurant. En kijk ik vooruit naar 2021, met hopelijk weer grote familiebijeenkomsten, feestelijke evenementen en volle kerken en kroegen.


Eerder verschenen in hetReformatorisch Dagblad.