Update

Gevolgen corona voor horeca en recreatie lang voelbaar

15 april 2020 10:40

Een sector die jaar op jaar groeide is abrupt tot stilstand gekomen. Restaurants, cafés, dagrecreatiebedrijven en fitnessbedrijven zijn verplicht gesloten. Ook vakantieparken en hotels zijn veelal gesloten door noodverordeningen of een te lage bezettingsgraad. Thuisbezorgrestaurants lijken de dans te kunnen ontspringen en laten een stijgende omzet zien.

Pizzakoerier

Onzekerheid blijft tot maatregelen versoepelen

Doordat het kabinet de coronamaatregelen gefaseerd zal afbouwen, is de verwachting dat locaties waar mensen in grote groepen samenkomen als laatste kunnen openen. Reisorganisaties, hotels, restaurants en vakantiecentra zullen daardoor pas later herstellen. Ook de beperkte zakelijke bestedingen in restaurants, hotels en events hebben forse impact. Het opnieuw inplannen van zakelijke activiteiten kost tijd en zal deels pas na de zomer worden opgepakt.

“Deze zomer wordt een vakantie in eigen land.”

Daarnaast is de kans groot dat bedrijven minder gaan besteden als gevolg van noodzakelijke kostenreductie. Het internationale toerisme zal met ruim 20 procent dalen in 2020 en enige tijd kosten om volledig te herstellen. Rabobank verwacht hier een vertragend effect en pas een volledig herstel na 2021.

Verwachte omzetontwikkeling horeca
Het figuur toont de verwachte omzetontwikkeling van (sub)sectoren ten opzichte van 2019. Bron: CBS, op basis van inzichten sectorspecialisten Rabobank

Binnenlands toerisme enig lichtpuntje

Als de maatregelen versoepeld worden per 1 juni, dan verwachten we dat meer Nederlanders dit jaar hun vakantie zullen vieren in eigen land. Dit biedt mogelijk enigszins perspectief in een verder verloren jaar.