Update

Ondernemend Nederland elektrificeert, jij ook?

3 oktober 2022 9:00

Wil je jouw bedrijf verduurzamen? En wil je bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen? Het elektrificeren van bedrijfsmiddelen kan ook voor jouw onderneming interessant zijn. Dit kan met de aanschaf van een elektrische auto, bus, vrachtwagen, graafmachine, laadpaal of andere bedrijfsmiddelen. Welke mogelijkheden zijn er en waar begin je? Lees hierover meer in dit artikel en kijk het webinar ‘Elektrificatie’ terug.

Verduurzaming is geen keuze, maar de toekomst

Tijdens Prinsjesdag 2022 was er uiteraard veel aandacht voor verduurzaming en gestelde maatregelen om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo vervalt de BPM voor bedrijfswagens die voorzien zijn van diesel of benzinemotor, waardoor deze voertuigen gemiddeld zo’n € 11.000,- duurder worden. Daarnaast wordt de motorrijtuigenbelasting voor diesel en benzine bedrijfswagens verhoogd. Deze maatregelen worden in elk bedrijf voelbaar.

“Stroomversnelling voor ondernemers; elektrificatie van je bedrijf. Hoe je dit aanpakt hoor je tijdens het webinar Elektrificatie.”

Voor grotere bedrijven is een registratieplicht van de CO2-uitstoot van alle werkgebonden kilometers aangekondigd. Tel daar de huidige energie- en brandstofprijzen bij op en er is veel stimulans, maar ook noodzaak om je bedrijf te verduurzamen.

Klimaatakkoord geeft geen ruimte meer voor fossiele brandstoffen

Ook in het klimaatakkoord staan een flink aantal doelen gericht op mobiliteit, bedrijfsmiddelen en het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen. Enkele highlights uit het rapport;

    Er zullen geen personenauto’s meer op fossiele brandstoffen te koop zijn.
    Er wordt gesproken over 250.000 zero emission (ZE) bedrijfswagens, 16.000 ZE vrachtwagens en ZE bouw- en werktuigen.
    Er komen 30-40 steden met ZE zones voor stadslogistiek. In alle sectoren moet zoveel mogelijk van fossiele brandstof overgestapt worden naar duurzamere bedrijfsmiddelen onder andere door elektrificatie.
Dit betekent dat verduurzaming en daarmee elektrificatie voor vrijwel elk bedrijf in Nederland op de agenda komt en voor veranderingen gaat zorgen.

Hoe pak ik elektrificatie in mijn bedrijf aan?

Gelukkig zijn er bedrijven die het voortouw hebben genomen en al verder zijn in het elektrificatie proces. Teun Stam, Algemeen directeur van Schijf B.V. en Andries Vlot, CEO van TSN Groen B.V. zijn ondernemers die al hebben gekozen voor elektrische bedrijfsmiddelen. Tijdens het webinar ‘Elektrificatie’ van 17 oktober deelden ze hun motivatie, ervaringen en tips. Want voor iedere ondernemer geldt een ander argument; verantwoord ondernemen, kostenbesparing, aanbestedingen, verplichting, milieubewustheid en toekomstbestendigheid.

Kijk het webinar terug:

Wil jij overstappen naar elektrisch rijden?

Rabobank geeft je tips en vertelt hoe je elektrisch rijden financieert. Daarnaast helpen we je graag met het verder verduurzamen van jouw bedrijf. Heb je daar vragen over? Neem dan contact op met de Rabobank accountmanager in jouw regio.