De ‘schwung’ zit er weer in bij wandelvereniging Prinses Marijke

3 februari 2021 12:52

Zoals elk jaar deed wandelvereniging Prinses Marijke uit Geldermalsen ook vorig jaar mee met de Rabo ClubSupport Stemcampagne. Het leverde de club een mooi bedrag op. Maar belangrijker nog was het aanbod van Rabo ClubSupport om de club te helpen via een ondersteuningstraject. “Dat wilden we wel”, zegt secretaris Harry Landzaat. “Prinses Marijke heeft inmiddels een aantal nieuwe leden mogen begroeten en bovendien is de ‘schwung’ weer terug in de vereniging.”

RCS Wandelclub Marijke

Tijdens de eerste gesprekken kwam naar voren dat de wandelvereniging ondersteuning kon gebruiken op het gebied van promotie en ledenwerving. “Mede vanwege corona had veel stilgelegen binnen de club. Wandelen mocht gelukkig, maar veel activiteiten in verenigingsverband moesten we afgelasten. Daardoor was de klad wat betreft nieuwe ideeën er een beetje in gekomen”, vertelt Landzaat. Trajectbegeleider Nelly Voogt werd aan de wandelvereniging gekoppeld om de club weer op weg te helpen. "Meteen bij de eerste bijeenkomst was er een klik”, zegt Landzaat. “Nelly had veel goede ideeën. Zaken waar wij nog niet aan gedacht hadden.”

Enthousiaste werkgroep van leden

Voogt beaamt de prettige kennismaking. “Prinses Marijke stelde meteen een werkgroep samen van allerlei verschillende mensen binnen de vereniging. Mensen die al heel lang lid waren en nieuwe leden, fanatieke wandelaars en mensen die vooral voor de gezelligheid lid zijn, actieve vrijwilligers en leden die nog niet actief waren binnen de club. Ik proefde heel veel enthousiasme om samen aan de slag te gaan.”

De werkgroep werd in een aantal projectgroepjes verdeeld. Op die manier kon iedereen met de activiteit aan de slag die hem of haar het meest aansprak. Een groepje hield zich bezig met een analyse van de leden. Dat is heel belangrijk, zegt Voogt. “Als je activiteiten wil organiseren, moet je eerst weten voor welke doelgroep je dat doet.” Uit het onderzoek bleek dat mensen een aantal redenen hebben om lid te worden. Een deel wordt lid met een sportief doel. Ze willen bijvoorbeeld meedoen aan de 4Daagse en goed getraind aan de start komen. Er zijn ook mensen die graag wandelen, maar vooral vanwege de gezelligheid.

Nieuwe activiteiten

Toen de club de verschillende motivaties kende, werkten verschillende groepjes concrete ideeën voor nieuwe activiteiten uit. Zo organiseerde Prinses Marijke een bijeenkomst voor alle deelnemers aan de 4Daagse uit de regio. Sommige waren al lid, maar de meeste niet. “Dat was een mooie manier om te laten weten aan wandelliefhebbers dat we bestaan’’, zegt Landzaat. “Ook hebben we alle wandelaars uitgenodigd voor onze jaarlijkse winterwandelingen. En in het voorjaar van 2023 organiseren we een trainingsprogramma ter voorbereiding op de 4Daagse van 2023. Op die manier hopen we een deel van die wandelaars aan ons te binden.”

Daarnaast organiseerde Prinses Marijke in het najaar drie themawandelingen, voor zowel leden als niet-leden. Zo was er een stadswandeling door Zaltbommel en ook een avondwandeling in het donker. Deze wat kortere wandelingen waren met name bedoeld voor de recreatieve wandelaar die op zoek is naar gezelligheid. “Er deden ook gezinnen mee. De reacties waren erg enthousiast. We willen in het voorjaar meer van dit soort themawandelingen organiseren.”

De werkgroep onder leiding van Voogt is inmiddels toe aan de afsluitende sessie. “Daarna moeten we het zelfstandig doen”, zegt Landzaat. Hij heeft er vertrouwen in. “We wisten eigenlijk al dat we aan de slag moesten met onze PR en ledenwerving. De komst van Nelly was een bevestiging. Ze kijkt van buitenaf mee met een frisse blik en heeft al veel verenigingen begeleid. Ze herkende daardoor meteen waar we mee te maken hadden. Dat heeft erg geholpen.”

Mensen aan het denken zetten

Voogt: “Mijn taak is vooral geweest om mensen van de club aan het denken te zetten. Er was al enthousiasme en er waren goede ideeën. Ik heb geholpen in het proces om die ideeën tot ontwikkeling te laten komen. Maar de leden hebben zelf het werk gedaan.” Ze raadt clubs aan om net als Prinses Marijke een werkgroep samen te stellen die een brede afspiegeling vormt van de vereniging. “Zo’n werkgroep geeft de mogelijkheid om gebruik te maken van het enorme netwerk dat binnen een vereniging aanwezig is. Bovendien bieden dit soort werkgroepen veel verschillende inzichten en heeft iedereen andere ideeën. Een ander voordeel is dat meer mensen betrokken raken bij de vereniging, heeft Landzaat gemerkt. “Leden die voorheen weinig deden, zetten zich nu met veel enthousiasme in voor de club.”

Inspiratiebijeenkomst op 7 februari

Begin 2023 start Rabobank Gelderland-Zuid een nieuwe ronde Rabo ClubSupport Ondersteuning. De inspiratiebijeenkomst is op 7 februari. Meer informatie volgt op onze website: www.rabobank.nl/westbetuwe. Landzaat raadt verenigingen aan om zeker na te denken over deelname. “Rabo ClubSupport kan op veel verschillende thema’s ondersteuning bieden. Het kost je niets als club, behalve de tijd die je er met zijn allen in steekt. Daarmee kun je mooie dingen bereiken.'